Četvrtak, 31 Svibanj 2012 13:13

Dodjelom grand prixa završio festival jedne minute

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)
20. HRVATSKI FESTIVAL JEDNOMINUTNIH FILMOVA  -

POŽEGA – Ovogodišnji jubilarni 20. Hrvatski festival jednominutnih filmova u Požegi u organizaciji udruge GFR video-film okupio je rekordnih 313 filmova koji su pristigli iz 45 zemalja. Po prvi puta našli su se tu filmovi iz Egipta, Cipra i s Kosova, a posebno puno filmova dolazi iz Azije, najviše iz Filipina, čak 39. Hrvatski autori poslali su čak 80 filmova. U konkurenciji za nagrade našlo se 60 filmova, od kojih 22 hrvatskih autora, koje su gledatelji u prepunom Gradskom kazalištu, Požežani i brojni gosti iz cijelog svijeta mogli odgledati.

P5261840Ovogodišnji festival otvorio je ispred pokrovitelja požeški gradonačelnik Zdravko Ronko, poželjevši dobrodošlicu svim gostima grada Požege.


P5261829Grand prix festivala dobio je film Musigalen autora Niklasa Anderssona iz Švedske, zlatnu plaketu Travelling, autora Wan King Fai iz Kine, srebrnu plaketu film Moram se koncentrirati, domaćeg autora Zvonimira Rumboldta, koji je ujedno dobio i nagradu za najbolji hrvatski film. Brončanu plaketu dobio je također hrvatski film Darovi Božića Krešimira Kvešteka. Po ocjeni gledatelja u dvorani najbolji film je simpatični  Hoću Bracu, domaćeg autora Tomislava Starčevića. Nagradu svjetskog filmskog saveza UNICA dobio je film Sexual delusion, tajvanskog autora Wen Fang Zhonga.  Nagrade najboljima uručio je ispred pokrovitelja zamjenik župana za društvene djelatnosti Ferdinand Troha.