Ponedjeljak, 23 Siječanj 2017 09:37

Ovogodišnja tema „Glazba i Poezija“

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

U TIJEKU 12. PO REDU ŠKOLSKI PROJEKT „CESARIĆ U CESARIĆU“ -

POŽEGA - „Cesarić u Cesariću“ naziv je projekta koji se u Osnovnoj školi „Dobriša Cesarić“ u Požegi provodi već dvanaestu godinu i po kojem je škola postala prepoznatljiva.

Projektom se iskazuje poštovanje prema pjesniku čije ime škola nosi te se potiče učenike na izražavanje, stvaranje i istraživanje. U projekt su uključeni učenici od 1. do 8.razreda kroz predmete redovne nastave, a posebno kroz dodatnu nastavu i brojne izvannastavne aktivnosti.

Svake godine tema projekta je neki motiv Cesarićeve poezije, tako je ove godine temaGlazba i poezija.

- Ovogodišnji projekt realizira se u suradnji s Glazbenom školom Požega i traje nekoliko mjeseci. Učenici i učitelji okupljeni u različitim izvannastavnim aktivnostima upoznaju se sa stvaralaštvom i životom pjesnika Dobriše Cesarića.

Glazba i poezija isprepletene su u ovom projektu te su nastale vrlo zanimljive glazbene i dramske radionice za učenike. Učenici su naučili kako glazba može utjecati na razvoj društvenih vještina, na razvijanje osjećaja za timski rad, na razvijanjeosjećaja postignuća, samouvjerenosti i discipline te na razvoj fizičke koordinacije – istakla je Blanka Đimoti Zima, koordinatorica projekta.

Učenici su mogli sudjelovati i u istraživačkom dijelu proučavajući glazbene preferencije četrnaestogodišnjaka, a kreativne, likovne i jezične skupine svoj rad izlažu na školskim izložbama. Svakako su zanimljivi i glazbeni kvizovi na kojima učenici mogu provjeriti svoje poznavanje teorije glazbe.

Svake godine tijekom rada na projektu učenici upoznaju novog književnika, čitaju njegova djela i prisustvujususretu. Ove godine školu će posjetiti Jasminka Tihi Stepanić i s učenicima razgovarati o djelima „Imašfejs?“, „Moja neprijateljica Ana“ i „Bacit ću ti kompjutor kroz prozor“.

Medijska skupina u školi prati sva događanja te će na završnoj svečanoj prezentaciji biti prikazana TV reportaža o tijeku projekta.

Svečana prezentacija projekta održat će se 27. siječnja 2017. godine u Glazbenoj školi Požega s početkom u 18,00 sati, najavila je koordinatorica projekta Blanka Đimoti Zima.