Petak, 29 Lipanj 2012 18:32

Najveća igra u svemiru i šire

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

PREDSTAVLJENA KNJIGA DANIJELA BOGDANOVIĆA  -

PLETERNICA – Pleternička knjižnica i čitaonica bila je domaćinom predstavljanja knjige njihovog sugrađanina Danijela Bogdanovića „Najveća igra u svemiru i šire“. O autoru i knjizi govorili su dr. sc. Katarina Aladrović Slovaček sa Učiteljskog fakulteta u Zagrebu, Davor Šišović novinar Glasa Istre iz Pazina i sam autor, inače diplomirani pravnik, rođen 1980. god., u medijima nazivanog novom zvijezdom hrvatskog SF-a. Voli crtanje, pisanje i sport, a iza njega je već nekoliko nagrađivanih SF priča. Prošle godine je dobio dva Artefakta za priču Počast i novelu Sječaš li se zečića na suncu. Neispunjena mu je želja vidjeti NLO, a ovo mu je prva zbirka priča koja je izašla u nakladi SFere. Knjiga je prvi puta predstavljena na prošlogodišnjem Interliberu u Zagrebu.

P6214305Najveća igra u svemiru i šire je zbirka spekulativne fikcije neodređene tematike. Priče su nastavak Bogdanovićeg dosadašnjeg opusa koji je objavljen kao samostalne priče. „Zaboravite klasičan, old school SF, iako se i njegovi fragmenti zacakle u produktu autorove mašte. Iz njega će se svašta istresti i poletjeti u smjeru čitatelja, uvrnuto, naizgled nasumično, šaroliko, bučno, oštrih bridova, opasno, ubojito, živo. I kada se čini da je domet autora tek maštovita zafrkancija širokog vokabulara ili nizanje mračnih namjera, upadnete u duboku misao i dok ustajete i brišete prašinu sa sebe, nije vam jasno kako je niste prije zamijetili“ pišu kritičari na prvim promocijama u zagrebačkim knjižnicama.

P6214318Najveća igra u svemiru i šire počinje kao space-opera, Zemljani putuju na susret s jednom moćnom izvanzemaljskom vrstom kako bi uobičajenim polumilenijskim odmjeravanjem snaga u skoro sve do kraja priče nepoznatoj vrsti okršaja sporazumno odlučili o vladanju svemirom u narednih pola milenija. I u drugim je pričama Bogdanović unio dah svoga zavičaja, Požeštine i Slavonije, tako da radnju priče smjesti u neko zabačeno slavonsko selo, pa babama koje se pretvaraju u nešto slično Power-rangersima ostavi da se obračunaju s agresivnim izvanzemaljcima, bilo da likove u nekom klasičnom SF settingu opremi slavonskim rječnikom ili za to podneblje tipičnim slavonskim okusima.

Punu dvoranu na početku predstavljanja zabavile su mlade tamburašice tamburaškog sastava „Kći ravnice“, kojeg čine Mihaela, AnaMarija, Ivana, Tanja i Dora. One nastupaju već tri mjeseca a uvježbava ih Leonardo Matijević.