Banner 750x94 kolinda

vincelovo vetovo 2020

Breadcrumbs

Petak, 04 Studeni 2011 18:53

OTVORENA IZLOŽBA U GRADSKOJ KNJIŽNICI I ČITAONICI: Izdanja HAZU u zbirkama Gradske knjižnice i čitaonice Požega

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

POŽEGA -  Povodom 150. Godišnjice utemeljenja Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti HAZU 1861.-2011. U prostorijama gradske knjižnice i čitaonice otvorena je izložba Izdanja HAZU u zbirkama Gradske knjižnice i čitaonice Požega. Uzvanike je pozdravio akademik Dubravko Jelčić, te prokomentirao upravo tu 150. Godišnjicu i nastanak same akademije. O izdanjima koja su se godinama sakupljala u gradskoj knjižnici i danas predstavljaju veliko kulturno blago, a sada su na ovoj izložbi i izložena, govorila je prof. Jasenka Bešlić, ravnateljica požeške knjižnice. Veliki doprinos Požeštine samoj akademiji, od 14 akademika i čak tri predsjednika HAZU u povijesti, koja dolaze s ovih prostora, istakao je akademik Zvonko Kusić, predsjednik HSZU. On je istakao da je i danas Zavod za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Požegi jedan od najboljih u Hrvatskoj, te da na taj način Požega daje veliki doprinos hrvatskoj kulturi. On je konstatirao da od kulture sve i započinje, jer narod koji ima svoju jaku kulturu daleko lakše se nosi sa svim nedaćama i krizama koje dolaze i prolaze.

Na samom otvorenju izložbe ulomke iz govora Josipa Jurja Strossmayera u Hrvatskom saboru 29. Travnja 1891. Godine čitali su učenici požeške Gimnazije, a glazbeni prilog od nekoliko skladbi izveo je Gitarski orkestar Glazbene škole Požega.

Uz akademike otvorenju izložbe nazočili su zamjenik župana za društvene djelatnosti Ferdinand Troha i požeški gradonačelnik Zdravko Ronko.

 Predsjednici akademije u 150. Godina HAZU porijeklom iz Požege, bili su Pavao Muhić (1887.-1890.), Tomo Matić (1942.-1945.) i Andrija Štampar (1947.-1958.) Počasni član akademije bio je Grgo Martić, požeški đak, a redoviti članovi akademije bili su Josip Adamček, Slaven Barišić, Zlatko Bourek, Dobriša Cesarić, Stjepan Damjanović, Dunja Fališevac, Branimir Glavičić, Stjepan Ivšić, Antun Dubravko Jelčić, Janko Jurković, Tomislav Maretić, Željko Marković, Stjepan Matičević, Armin Pavić, Matko Peić, Ante Šercer, Božo Udovičić, Josip Vončina. Izvanredni član bio je Radoslav Lopašić, a članovi suradnici Olga Šarc-Lahodny i Željko Tomičić.