Srijeda, 18 Travanj 2018 10:20

Omiljeni cvijet Ane Rukavine

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

U PAKRACU U ORGANIZACIJI FORUMA ŽENA SDP-a ODRŽANA HUMANITARNA AKCIJA -

PAKRAC - U Pakracu je proteklog vikenda šestu godinu zaredom održana humanitarna akcija "Omiljeni cvijet Ane Rukavine". Forum žena SDP-a već osmu godinu zaredom organizira ovu hvalevrijednu akciju povodom Aninog rođendana kako bi pomogli i podržali rad Zaklade Ana Rukavina.
Podsjetimo, Ana Rukavina Herceg (28.03.1977.-26.11.2006.) novinarka Vjesnika koja je bolovala o leukemije i podlegla bolesti svojim potresnim pismom i riječima "Želim život!" ganula je hrvatsku javnost. Iskrena molba za pomoć, 29-godišnja novinarke koja se liječila od leukemije, nikoga nije ostavila ravnodušnim. Kako bi se Ani pomoglo u nabavci skupih lijekova te eventualnom liječenju u SAD-u pokrenuta je akcija "Želim život!" kojoj se svesrdno odazvao velik broj dobrih ljudi.

- Na žalost Ana nas je napustila, ali i potakla na da pomognemo drugim oboljelima. U vrijeme Aninog liječenja u Hrvatskoj nije postojao dovoljno razvijen sustav dobrovoljnog darivanja koštane srži. U postojećem Hrvatskom registru dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica nije bio dovoljan broj darivatelja, a oni su do početka akcija Zaklade Ana Rukavina uglavnom bili članovi obitelji oboljelih. Ukoliko bolesniku koštanu srž ne može dati netko od najbližih krvnih srodnika, darivatelj se traži izvan Hrvatske, a taj postupak traje i do 6 mjeseci – pojasnila je Mihajla Pavković, predsjednica SDFŽ SDP-a Požeško-slavonske županije.

Danas radom Zaklade to se promijenilo. Danas je u Registru potencijalnih darovatelja upisano 59590 osoba (prošle godine bilo je 53302 osobe), a broj tipiziranih donora je 53824 (prošle godine 51024). Od 2009 godine kada je provedena prva transplatacija krvotvornih matičnih stanica od darovatelja iz Hrvatskog registra 88 oboljelih je dobilo priliku za život (prošle godine bilo je 59 osoba).

Davanjem uzorka krvi u Zavodu za tipizaciju tkiva KBC-a Zagreb, u jednom od 8 transfuzijskih centara ili u sklopu jedne od akcija Zaklade postaje se potencijalni darivatelj i dobivamo priliku nekome spasiti život. Upisati se mogu sve zdrave osobe od 18 do 40 godina.

Rad Zaklade Ana Rukavina možete poduprijeti osobno i donacijom novca na račun Zaklade.

- Zadovoljstvo nam je da je Forum žena SDP-a GO Pakrac proveo ovu tradicionalnu humanitarnu akciju i podržavajući rad zaklade pružio nekome priliku za život – dodala je Pavković.