Petak, 15 Lipanj 2018 10:15

Sredstva za poljoprivredu u gospodarstvo u proračunu županije ne troše se prema planu

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

KLUB VIJEĆNIKA SDP-A U SKUPŠTINI POŽEŠKO SLAVONSKE ŽUPANIJE -

POŽEGA - Povodom posljednje sjednice Skupštine Požeško slavonske županije klub vijećnika SDP-a uputio je tri vrlo važna pitanja na aktualnom satu bitna za razvoj naše županije i opstanak stanovnika na ovim prostorima. - Pitanje konačnog početka izgradnje veličkih bazena koji su nekada bili sinonim turističkog i gospodarskog rasta naše Županije. Svjedoci smo da već godinama prostor bazena zjapi prazan i prepušten zubu vremena i devastaciji. Tažimo od nadležnih u županiji da ulože napore i konkretne akcije kako bi se vidjeli neki koraci i kako bi pomogli da konačno započne izgradnja veličke ljepotice – pitao je predsjednik Kluba SDP-a Bruno Horvat.

IMG 7496Bruno Horvat, predsjednik Kluba SDP-aDruga dva pitanja koja su uputili odnose se na gospodarske zone u Požeško slavonskoj županiji. - Po županijskoj razvojnoj strategiji prioritet broj jedan je razvoj poduzetničke infrastrukture. Naime gospodarska zona „Novi Bešinci“ u općini Kaptol već dugo stoji izvan funkcije. Planirano je bilo unutar zone asfaltiranje ceste, postavljanje rasvjete, uvođenje vodoopskrbe te kompletne infrastrukture za investitore. Projekt je vrijedan oko 4 mil. kuna. U navedenoj zoni je planiran razvoj drvne i elektro industrije na površini 12,5 hektara. Nažalost u navedenoj gospodarskoj zoni trenutno raste samo trava i ostalo samoniklo bilje.

U „Poslovnoj zoni Čaglin“ Ministarstvo gospodarstva je 2010 g. uložilo 130 tisuća kuna za rješenje pitanja vodoopskrbe, daljnjih 800 tisuća kuna uložilo se u prometnice u zoni te izgradnju kanalizacije. Po izjavama županijskih čelnika još 2012 godine prvi poduzetnici su trebali useliti i započeti sa gospodarskom djelatnošću jer po njihovim izjavama bilo je zainteresiranih ulagača – istakao je Horvat i uputio pitanje čelnicima županije i županu kada će profunkcionirati navedene zone.

Klub vijećnika SDP-a u Požeško slavonskoj županiji dao je prijedlog i inicijativu da Požeško slavonska županija organizira investicijsko gospodarski forum na koji će se pozvati investitori i ulagači ne samo iz Hrvatske nego i iz Europe te im predstaviti što to sve naša županija nudi u svojim gospodarskim zonama i poduzetničkim inkubatorima.

- Klub vijećnika SDP-a na skupštini je glasao protiv izvještaja o izvršenju proračuna Požeško slavonske županije za 2017. godinu a prvenstveno zbog nerealiziranja gospodarskih programa koji su bili zacrtani. U izvješću za 2017 godinu realizirani su programi u lovstvu, turizmu (projekt ciklo turizma), razminiravanju, vatrogastvu itd., što mi apsolutno podržavamo i pohvaljujemo, međutim najlošiji dio izvještaja i realizacije je upravo gospodarstvo i poljoprivreda, koji bi zapravo trebala bili ključ i motor razvoja za županiju. Da su programi loše realizirani najbolje govore konkretni podatci. Za razvoj gospodarstva od skromno planiranih sredstava 420 tisuća kuna realizirano je svega 179.506 kuna ili 42% od plana. Subvencije za zadruge, poljoprivrednike i obrtnike su u izvršenju proračuna na 0. Aktivnosti u funkciji razvoja poljoprivrede od skromno planiran 362 tisuće kuna izvršeni su sa svega 100.000 kuna ili 27%. I brojni drugi brojčani pokazatelji su loši i daleko od onoga što mi se moglo nazvati poticanjem razvoja - rekao je Horvat.

IMG 7495Željko Samardžija, vijećnik - Pohvalno je što se povećavaju sredstva za poljoprivredu, ruralni razvoj i zaštitu okoliša. Problem je zanemarivanje gospodarstva koje ostaje na istoj razini financiranja. Problem je i što se dosadašnja namijenjena sredstva za navedeno potrošila samo dijelom (od 20% do 60%). Ovo sigurno pokazuje kako komunikacija županije i korisnika proračuna nije uspostavljena na zadovoljavajućoj razini. Napredne županije i gradovi sjeverozapadne Hrvatske zaprimaju zahtjeve korisnika proračuna preko aplikacija na pametnim telefonima. Vijećnici SDP-a Požeško-slavonske županije uporno ukazuju kako se cijeli sustav informiranja stanovnika o mogućnostima korištenja proračunskih sredstava mora unaprijediti. Ovo znači jasno, jednostavno i ažurno na stranicama prikazivati naša sredstva, sredstva koja nudi Vlada RH kroz ministarstva i sredstva koja je Razvojna agencija osigurala iz fondova EU. Naznačiti način prijava, potrebnu dokumentaciju, osobe za kontakt i svakako prikazati tko je dobio sredstva i koliko. Ova sredstva nisu poslovna tajna i moraju biti transparentno prikazana svim građanima – istakao je vijećnik Željko Samardžija.

Klub vijećnika SDP-a Požeško slavonske-županije ispričao se svim svojim biračima koji su im poklonili svoje povjerenje na proteklim lokalnim izborima i očekivali da na Skupštini Požeško-slavonske županije zastupaju njihove interese. Dio vijećnika istupio je iz stranke, no zadržali su mandate u Skupštini županije. - Smatramo da su time obmanuli i prevarili svoje birače. Mi ćemo i nadalje putem kluba vijećnika SDP-a dosljedno zastupati interese naših birača i svih građana kojima je stalo do kvalitetnijeg rada Skupštine Požeško-slavonske županije a time i do kvalitetnijeg i bogatijeg života u našoj Županiji – zaključio je predsjednik Kluba SDP-a Horvat.

Tekst/foto: Kronika požeško-slavonska