Ispiši ovu stranicu
Subota, 27 Travanj 2019 09:38

Silvano Hrelja pozvao umirovljenike da jedinstveno glasaju za svoje istinske predstavnike

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

HSU IZ AMSTERDAMSKE KOALICIJE ODRŽAO PREDIZBORNI SKUP ZA UMIROVLJENIKE I OSOBE STARIJE ŽIVOTNE DOBI - 

POŽEGA - Hrvatska stranka umirovljenika - HSU grada Požege i Požeško-slavonske županije organizirao je predizborni skup za Izbore za Europski parlament u dvorani Udruženja obrtnika Požega. Na listi Amsterdamske koalicije je Silvano Hrelja, predsjednik HSU i predstavnik te stranke koja se jedina bori za bolja prava umirovljenika i bolji život umirovljeničke populacije. Silvano je istakao odmah na početku da je jedno takvo pozitivno iskustvo da je u EU parlamentu predstavlja umirovljenik i predstavnik starijih osoba imala Slovenija.

- Kako to učiniti i u Hrvatskoj. Dati glas svom kandidatu na listi broj 12 pod rednim brojem 4, gdje sam ja Silvano Hrelja kao predstavnik HSU i jedini predstavnik umirovljenika na svim listama, u što većem broju.Preferencijalnim glasovima se uvijek može mijenjati mjesto na listi. To naši članovi i umirovljenici mogu ako hoće. Koristi za umirovljenike u EU ima, ako želimo sustavno i promišljeno na tome raditi. Sigurno s ovom inicijativom koju smo imali u zadnje dvije godine za ugradnju liftova u višekatne stambene zgrade možemo nastaviti. Jedno vojvodstvo u Poljskoj oko Varšave, koje ima oko 3,7 milijuna stanovnika već se bavi projektiranjem, izradom i ugradnjom liftova u višekatne građevine. To sve govori o nama i našem nacionalnom ponašanju kod povlačenja sredstava iz Europske unije. To je u Poljskoj spušteno na nižu razinu i nikako to ne može ovisiti o jednom ministarstvu kao što je kod nas. Ta niža razina može bolje i kompetentnije odlučivati o potrebama ljudi i angažirati više resursa nego jedno stožerno ministarstvo – istakao je Silvano Hrelja te naveo još neke primjere za koje bi se zalagao kao europarlamentarac.

Potrebno je postaviti standarde za sve umirovljenike u EU, da za jednak broj godina radnog staža u svakoj državi umirovljenik za svoju mirovinu može kupiti jednaku količinu dobara i platiti jednak broj usluga. – To je veoma težak zadatak, ali ostvariv zadatak. Zalagao bih se kod vlasti u RH da se bolje koristi Europski Socijalni fond, naročito za sredstva za skrb osoba treće životne dobi. Nisu to korištenja sredstava samo kroz domove umirovljenika nego na puno drugih načina. U tom Socijalnom fondu sredstava ima u izobilju – dodao je Silvano Hrelja, koji ističe da dobivanjem više preferencijalnih glasova svakako osigurava umirovljeničkoj populaciji bolji start za sve buduće pregovore i poboljšanje statusa umirovljenika. HSU je kao stranka u posljednjih 15-tak godina priskrbila kumulativno 50 milijardi kuna za hrvatske umirovljenike. Bez stranke bi se to teško ostvarilo jer ne bi bilo nikoga ni da pita za pojedina sredstva i prava.

- Iako mnogo umirovljenika ima i u drugim strankama, jedino prava umirovljenika brani HSU, što se mora jasno reći svima. Vladajući će kao i nekim drugim strankama u RH pokušati učiniti razbijanje glasačkog tijela, što će onda svakako umirovljenici osjetiti na slabljenju njihovi prava – zaključio je Silvano Hrelja.

Galerija slika