Subota, 11 Svibanj 2019 17:46

Tribinom „Prevencijom do zdravlja“ i mjerenjem tlaka i šećera u krvi

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

JAVNO ZDRAVSTVENA AKCIJA SDP POŽEŠKO-SLAVONSKOG -

POŽEGA – Županijska organizacija SDP-a organizirala je javnozdravstvenu akciju u pješačkoj toni grada Požege, na kojoj su članovi, simpatizeri i građani mogli izmjeriti vrijednosti krvnog tlaka i visinu šećera u krvi, te dobiti savjete od liječnika kako popraviti svoje zdravstveno stanje.

Nakon akcije u pješačkoj zoni održana je u stranačkim prostorijama SDP-a i tribina „Prevencijom do zdravlja“ i predstavljanje Nacionalnog programa zdravstvene politike SDP-a o kojoj je govorio dr. Saša Srića, internist, pulmolog i glavni koordinator Akcije Prevencijom do zdravlja SDP na nacionalnoj razini i član Nacionalnog Savjeta za zdravlje. Ova inicijativa je u Hrvatskoj krenula početkom godine, jer smatra se da je prevencija najbitnija, pošto se na taj način sprečavaju teške posljedice koje izazivaju kardiovaskularne bolesti, srčani i moždani udari. Prevencijom dolazimo i do ranijih dijagnoza i sprečavamo razvijanje bolesti.

- S obzirom da je zdravlje najveće bogatstvo, a ujedno suočeni sa sve ozbiljnijom situacijom urušavanja zdravstvenog sustava u Hrvatskoj, kada dolazi do tihe privatizacije zdravstva, kada su liste čekanja produžene,kada je odlazak liječnika i medicinskih sestara na svakodnevnoj bazi zabrinjavajući i kada se suočavamo s kolapsom zdravstvenog sustava, kao socijaldemokrati se zalažemo za jednakost kao temeljno pravo svakog građana na pravo na zdravstvenu zaštitu. Želimo vratiti dostojanstvo našim sugrađanima, liječnicima i medicinskim sestrama – istakao je dr. Saša Srića koji je istakao da u zdravstvenom sustavu i dalje odlaze medicinske sestre, kojih sada nedostaje oko 12.000, te nekoliko tisuća liječnika. U hrvatskoj su liste čekanja sve duže i duže iz mjeseca u mjesec i trenutno 800.000 ljudi čeka na neke od pretraga i dijagnostičkih pregleda, koje na žalost neki neće niti dočekati. On smatra da je zdravstvo prezaduženo i da je dug danas 5,7 milijardi kuna, a plan SDP-a je vratiti javno zdravstvo i modele zdravstva dr. Andrije Štampara, a to znači povratak svih specijalista u Domove zdravlja.