Ispiši ovu stranicu
Utorak, 03 Rujan 2019 09:40

U Pakracu svečano obilježena 29. obljetnica osnutka HDZ-a

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

PAKRAC - U organizaciji gradskog odbora Hrvatske demokratske zajednice u dvorištu kurije Janković 30. kolovoza svečano je obilježena 29. obljetnica osnivanja HDZ-a u Pakracu na kojoj se okupilo brojno članstvo i simpatizeri stranke.

Svečani program obilježavanja 29. obljetnice osnivanja Hrvatske demokratske zajednice u Pakracu započeo je polaganjem vijenaca i svijeća poginulim hrvatskim braniteljima na Rimokatoličkom groblju u Pakracu, a zatim kod biste prvog predsjednika Republike Hrvatske i prvog predsjednika HDZ-a dr. Franje Tuđmana te kod biste dr. Ivana Šretera, prvog predsjednika pakračkog HDZ-a.

Nakon svete mise za sve poginule branitelje, kao i preminule članove HDZ-a u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Pakracu, pakrački su se HDZ-ovci okupili u dvorištu kurije Janković gdje su se prigodnim programom prisjetili samih početaka osnivanja stranke s osvrtom na današnju situaciju.

Na samom početku programa okupljeni su pogledali dva kratka filma. Prvi je prikazao govor dr. Ivana Šretera u prigodi osnivanja stranke 19. kolovoza 1990. godine pred Hrvatskim domom u Pakracu, dok je drugi film prikazao kako je Pakrac izgledao tijekom ratnih razaranja te kako izgleda danas.

Sudionicima ovog svečanog obilježavanja zatim se obratila pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević, pozdravivši sve članove, a napose prisutne goste među kojima su bili pomoćnik glavnog tajnika HDZ i gradonačelnik Otoka Josip Šarić, u svojstvu izaslanika predsjednika Hrvatske Vlade i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića, predsjednik ŽO HDZ-a Požeško-slavonske županije prof. dr. sc. Željko Glavić, gradonačelnik Lipika Vinko Kasana i predsjednik lipičkog Gradskog vijeća Mladen Dolić.

Anamarija Blažević se ovom prilikom prisjetila prvog predsjednika pakračkog HDZ-a dr. Ivana Šretera, kojeg su oteli pobunjeni Srbi na barikadi u Kukunjevcu te ga odveli u logor Bučje, nakon čega mu se gubi svaki trag, naglasivši kako se obilježavanje 29. obljetnice osnutka stranke poklopilo upravo s Međunarodnim danom nestalih osoba (30. kolovoz). Gradonačelnica je govorila i o projektima koji se provode na području Grada Pakraca, istaknuvši kako se, između ostalog, ulaže u mlade i obrazovanje, brine o hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima, ali i vodi briga o razvoju sve potrebne infrastrukture.

- Sve te projekte ne bi bilo moguće napraviti bez potpore aktualne Vlade Republike Hrvatske - kazala je gradonačelnica Blažević te dodala kako je Pakrac u ožujku po drugi put tijekom svojeg mandata posjetila i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar - Kitarović, a u prosincu prošle godine je održana sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem iz čega je svakako vidljiva podrška središnje vlasti.

Nakon pakračke gradonačelnice, prisutnima se obratio predsjednik pakračkog HDZ-a, negdašnji gradonačelnik, a sad pomoćnik ministra regionalnoga razvoja i fondova EU Davor Huška, koji je govorio o povijesti osnivanja HDZ na prostoru bivše Općine Pakrac, kao i o kontinuitetu pakračkog HDZ-a čiji programi daju rezultate koje građani Pakraca, odnosno birači HDZ-a i prepoznaju, uputivši pri tome predstavnicima pakračke gradske uprave, na čelu s gradonačelnicom, čestitke na ostvarenim rezultatima.

Davor Huška je na ovom stranačkom okupljanju najavio i to da se više neće kandidirati za čelno mjesto GO HDZ-a Pakrac, kazavši da je na tome mjestu proveo 12 godina, ali da će i dalje svojim iskustvom i znanjem biti na raspolaganju budućem stranačkom vodstvu.

Čestitku prigodom 29. obljetnice osnivanja Hrvatske demokratske zajednice u Pakracu uputio je i prof. dr. sc. Željko Glavić, predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Požeško-slavonske županije koji je rekao kako je upravo Pakrac jedan od simbola žrtve velikosrpske politike tijekom ratnih razaranja, ali i simbola obnove Republike Hrvatske. On se s posebnim pijetetom prisjetio i pokojnog dr. Šretera i njegovih suradnika koji su na početku stvaranja naše države dali jedan nemjerljiv doprinos, istaknuvši kako im se možemo zahvaliti i odužiti samo na jedan način, a to je da strpljivo nastavimo izgrađivati našu domovinu onakvom kakvom su je oni sanjali.

Pomoćnik glavnog stranačkog tajnika Josip Šarić, u svojstvu izaslanika predsjednika HDZ-a i predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, pozdravio je pakračke HDZ-ovce, napomenuvši kako dolazi iz Otoka, grada koji je proživio sličnu i nadasve krvavu sudbinu tijekom Domovinskog rata osvrnuvši se pri tome na prikazane filmove na početku svečanog programa te istaknuvši da se u njima vidi kako je mržnja rušila, ubijala i uništavala Pakrac, ali i da se istovremeno vidi i to kako je ljubav, predvođena HDZ-om sve ove godine, popravila, izgradila i nastavila razvijati ovaj grad. On je naglasio da je za takav uspjeh potrebno zajedništvo na svim razinama, dodavši kako će se krajem godine održati itekako važni izbori za predsjednika, odnosno predsjednicu Republike Hrvatske pa je ovom prilikom, kao što su to učinili i govornici koji su se ovom skupu obratili prije njega, pozvao sve da glasaju za aktualnu predsjednicu Kolindu Grabar - Kitarović kako bi ona osvojila još jedan petogodišnji predsjednički mandat što bi bio snažan vjetar u leđa na predstojećim parlamentarnim izborima kako bi Hrvatska demokratska zajednica dobila ponovno parlamentarnu većinu, formirala vladu te nastavila provoditi dosad pokrenute projekte.

Nakon pozdravnih govora te obraćanja uvaženih članova stranke, pakrački su se HDZ-ovci nastavili družiti uz glazbenu pratnju, a bila je ovo prigoda i da se Franji i Slavici Hlubiček, dugogodišnjim članovima GO HDZ-a, uruče zahvalnice.

Izvor: compas.com.hr

Galerija slika