Subota, 15 Prosinac 2012 14:31

Uručili ordene učesnicima križnog puta

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

POŽEŠKI OGRANAK HRVATSKOG DOMOBRANA  -

POŽEGA – Udruga ratnih veterana hrvatske – Hrvatski domobran, ogranak Požega na svojoj svečanoj skupštini upriličili su zahvalu svim pojedincima, tvrtkama i ustanovama koje su im pomagale u dosadašnjem radu i provođenju njihovih aktivnosti. Predsjednik Drago Franić istakao je postojanje Hrvatskog domobrana još od 1862. godine, a u novoj Hrvatskoj požeški ogranak je jedan od najaktivnijih u Slavoniji, posebice na istraživanju, označavanju i postavljanju spomenika na mjesta gdje su stradali domobrani i hrvatski vojnici.PC067573

Za posebnu pomoć u realizaciji tih projekata zahvalnicama su nagrađeni Vinko Orešković iz Hrvatskih šuma i Uroš Svitlica iz HEP-a.

Povodom obilježavanja 67. obljetnice Bleiburga i mnogih križnih putova nakon toga na kojima su stradali mnogi hrvatski vojnici i civili, preživjelima ili njihovim članovima obitelji uručeni su spomenice. Spomenica se zove Hrvatski trolist sa križem kneza Višeslava, a do sada ih je uručeno oko 250.

PC067570     Spomenice i orden su uručene Milanu Mravičeviću posmrtno, Zdravku Šusteru, Mati Barukiću, Ivanu Sertiću, Mati Žuljeviću, Slavku Andrišeku, Mitru Posavčiću, Nikoli Franiću, Antunu Stankijeviću, Ivanu Berecu, i još jedinom preživjelom sa Bleiburga Marijanu Šimunoviću.