Srijeda, 08 Siječanj 2020 14:20

SDP u prigodi proteklih Izbora za predsjednika RH u Požeško-slavonskoj županiji donosi analizu i komentar

Ocijeni sadržaj
(22 glasova)

POŽEGA - ŽO SDP-a uputio je priopćenje s analizom i komentarom u prigodi proteklih Izbora za predsjednika u Požeško-slavonskoj županiji. „Na izborima za Predsjednika RH na području naše Županije kandidat SDP-a i drugih stranaka dobio je 14.412 glasova ili 40,53 %, a na području grada Požege 5.664 glasova ili 45,05% odnosno 456 glasova ili 3,63% manje od kandidatkinje HDZ-a. Navedenim rezultatima mi smo zadovoljni i smatramo da su oni konačan pokazatelj oporavka SDP-a u Županiji.  

Naročito nas vesele rezultati u samom gradu Požegi gdje smo pobijedili u 15 od 20 gradskih biračkih mjesta. Mi u SDP-u smatramo da su izbori u našoj Županiji prošli korektno i bez većih incidenata, uz već uobičajeni folklor kidanja naših plakata.

Ovim putem želimo iznijeti naše zaprepaštenje vezano za promidžbeni članak u kojem se pojavljuje dekan Veleučilište u Požegi, a koji je objavljen na jednom od lokalnih portala. U tom članku dekan Veleučilišta prof. dr. sc. Borislav Miličević, uz prezentiranje aktivnosti i planova VUP-a, otvoreno agitira za jednog od predsjedničkih kandidata, te ju predstavlja kao pravi izbor za Hrvatsku. Takav promidžbeni članak dekanu je mogao platiti samo izborni stožer Kolinde Grabar Kitarović.

U svakoj demokratskoj zemlji je nezamislivo da stranački kandidat plaća dekana visokoškolske ustanove da kroz svoju funkciju vrši promociju jedne političke opcije ili kandidata, i to na način da bi pobjeda tog kandidata bila dobra za neku državnu reformu (u ovom slučaju) obrazovnog sustava.

Ovaj događaj je samo nastavak neprimjernih istupa članova HDZ-a koji zlorabe svoje funkcije u stranačke svrhe. Takvo ponašanje je započeo Gradonačelnik Požege koji je na festivalu Zlatne žice Slavonije 2019. – u izravnom televizijskom nastupu kao gradonačelnik javno podržao istu kandidatkinju. Ovi događaji pokazuju nerazumijevanje i omalovažavanje dužnosti koje lokalni članovi HDZ-a obnašaju, koji bi u ime izabranih funkcija trebali predstavljati sve građane, odnosno ustavne u okviru svojih ovlasti a ne stranku čiji su članovi.

Iznošenje osobnih političkih preferencija u ime Veleučilišta, koje umjesto da svojim studentima pokaže kako će svojim obrazovanjem i znanjem moći stvarati kvalitetniji život u RH, pokazuje da je čak i dekan politička figura koja ima zadaću promovirati svoju stranku, umjesto da vodi računa o kvaliteti obrazovnog procesa, te da svoj uspjeh u RH mogu ostvariti samo članskom iskaznicom.

Dekanu poručujemo da je osramotio odgovornu dužnost dekana Veleučilišta i sebe trajno diskreditirao za takvu časnu funkciju, te ga molimo u ime građana i studenata iz čijih sredstva dobiva plaću, ako još ima imalo časti, da se sam ukloni s te funkcije koja mora biti časna i bez političkih konotacija.  SDP traži da se ovakvo ponašanje članova HDZ-a na rukovodećim pozicijama zaustavi, jer dolaze nam novi izbori i mislimo da sa takvim sramoćenjem i neprimjernim istupima treba prestati.

Svim biračima koji su izašli na izbore za Predsjednika RH čestitamo, a posebno se  zahvaljujemo svima onima koji su podržali Zorana Milanovića i izražavamo uvjerenje da će Zoran Milanović biti moderan, europski predsjednik svih građana RH, stoji u priopćenju koje potpisuje predsjednik ŽO SDP-a Požeško-slavonske županije Mitar Obradović.