Nedjelja, 19 Siječanj 2020 11:13

SDP-ov Savjet za poljoprivredu u Požegi predlaže „Puni iznos poticaja na vrijeme i brže provođenje projekata“

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

POŽEGA - SDP-ov savjet za poljoprivredu, šumarstvo i vodno gospodarstvo gostovao je danas u Požegi kako bi predstavili svoj plan, odnosno politike koje će pomoći revitalizaciji Slavonskog sela. Poveći skup održao se u požeškom Hotelu Grgin dol.

Predstavljanje programa otvorio je predsjednik gradskog SDP-a Ivan Vlahović koji je istakao: - Sredinu u kojoj živimo još su stari Rimljani nazvali Valis Aurea, ne zato što je ovdje krš i kamen, ne zato što je neplodna zemlja već upravo suprotno, ovo mjesto bogato je plodnom zemljom, čistom vodom i zaštićeno obroncima Psunja, Papuka, Krndije i Požeške gore. Danas je naša županije  po indeksu gospodarske aktivnosti na začelju i to se treba pod hitno mijenjati, a poljoprivreda nosi velik utjecaj razvoja ovog područja.

image4Planove i programe u poljoprivredi izložio je potpredsjednik savjeta Ante Pezo, koji je kroz nekoliko točka istaknuo što je nužno mijenjati: - Novac od poticaja poljoprivrednici će dobivati u punom iznosu i to na vrijeme kako bi osnažili konkurentnost domaće proizvodnje, a ne kao dosad, 20 posto manje poticaje sa zakašnjenjem. Da naši poljoprivrednici ne bi morali odlaziti u Sloveniju, Mađarsku i Italiju po sadnice, sjemenje i gnojivo, snizit ćemo PDV na repro materijal s 13 posto na 5 posto jer i u tom segmentu želimo ravnopravnost s drugima u EU. Ne želimo da naši ljudi plaćaju veći porez za istu stvar. Treća mjera je aktivacija naše zemlje na način da je u zakup prvo dajemo domicilnim malim i srednjim OPG-ovima. Osigurat ćemo poštene i jednake kriterije za dodjelu zemlje, a ne da se, kao što je to dosad bio slučaj, zemlja dodjeljuje po principu stranačkih veza. Podizanje ekološko poljoprivrede na 20 posto, što nije brza mjera koja je vezana uz podizanje standarda stanovništva. Ojačati one koji rade na validaciji projekata po Poljskom modelu u cilju bržeg iskorištavanja EU fondova jer smo do sada po tom pitanju najgori u Europi.

Sljedeći potpredsjednik savjeta Marinko Stojić ustvrdio je da je potrebno provesti stratešku decentralizaciju šumskog sektora kroz tri cjeline: Nizinsko-brdske šume sjeverne i istočne Hrvatske, Šume Like i Gorskog Kotara, Šume krša i priobalja.

 - Hrvatske šume potrebno je preoblikovati u moderno poduzeće u organizacijskom, tržišnom i tehničkom smislu kako bi se moglo nositi sa izazovima današnjice. Ostvarena dobit ćemo raspoređivati na tri jednaka dijela (državni proračun, lokalni proračun, poduzeće). Provodit ćemo odgovornu politiku prema drvoprerađivačkoj industriji u funkciji zaštite državnih interesa, osigurati poticajne cijene za više stupnjeve prerade drva i namještaja te osigurati dostatne količine domicilnom stanovništvu za ogrjev – rekao je Stojić.

Što se tiče Vodnog gospodarstva ističu da se neće dopustiti niti jedan oblik privatizacije voda. - Ubrzat ćemo aktivnosti utvrđene Nacionalnim planom navodnjavanja i gospodarenjem poljoprivrednim zemljištem i vodama jer to naši građani zaslužuju – rekao je Stjepan Kamber.