Petak, 21 Prosinac 2012 09:12

Zar nam je kružni tok temelj razvoja

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

„VRIJEME JE ZA POŽEGU“ NEZADOVOLJNI PRORAČUNOM  -

POŽEGA – Tiskovnom konferencijom s osvrtom na proračun grada Požege za 2013. godinu osvrnuli su se iz Vrijeme je za Požegu. - Treba upozoriti kako smo i ranijih godina imali najavljivanje, pa čak i potpisivanje ugovora o početku radova pa niti dan danas još ništa, a proračun je onda rebalansom smanjivan po 30 %. Pred svake izbore na lokalnoj i državnoj razini povijest se ponavlja što je odraz niske razine poštovanja političara spram građana. Zbog takve prakse uveden je i novi pojam pod nazivom „izborni proračun“ kojega ekonomska teorija ne poznaje – kaže Nino Smolčić, predsjednik udruge i pita se gdje je utrošeno milijardu kuna u posljednjih 10 godina iz proračuna.

Za njega je požeški proračun pogrešno determiniran. - To znači da je pogrešno usmjeren, da ne rješava niti jedan strukturni problem ovoga grada, a to su smanjenje nezaposlenosti, prometna izoliranost, ne potiče privatne investicije, niske je razine ukupnog društvenog sadržaja itd. PC198649Grad Požega je institucija i smatram ponižavajućim kada politika najavljuje investicije od kojih je prioritet na kružnom toku koji je u funkciji novoga trgovačkog centra – ističe Smolčić, koji ne može shvatiti da vijećnici na vlasti ne usvajaju niti jedan njegov amandman, pa niti jednu točku dnevnog reda koju je on predložio.

Aktualna politika nije otvorila niti jedno radno mjesto, a dozvolila je da se neki privrednici sa svojim pogonima presele u druge sredine. - Pokrenuti kotačić radom kružnog toka i kratkotrajnim proračunskim investicijama je ekonomski neopravdana jer one imaju učinak samo u trenutku realizacije i kada završe završava i efekt zaposlenosti - kaže dalje Smolčić, dok član udruge Dražen Pekčec smatra da je gradonačelniku pomogao sam Bog koji je zatopljenjem građane Požege spasio iz prometnog kolapsa izazvanog prošlim snijegom. Iako tjednima najavljivan sve službe je ponovno iznenadio.