Ispiši ovu stranicu
Subota, 16 Svibanj 2020 11:56

Obilježili 75. godišnjicu stradanja hrvatskog naroda na Bleiburškom polju

Ocijeni sadržaj
(27 glasova)

POŽEGA - Kako zbog specifičnih okolnosti u kojima se nalazimo uslijed pandemije izazvane korona virusom nije moguće nazočiti obilježavanju 75. godišnjice stradanja hrvatskog naroda na Bleiburškom polju u Austriji, Zajednica utemeljitelja HDZ-a Požeško-slavonske županije i Zajednica branitelja HDZ-a "Gojko Šušak" Požeško-slavonske županije odlučila je na primjeren i dostojanstven način odati počast nevinim žrtvama. Organizirali su polaganje vijenaca i paljenje lampiona podno Domobranskog križa u požeškoj Domobranskoj ulici, te na taj način odati počast svim nevinim žrtvama hrvatskog naroda stradalim na Križnom putu.

Vijence su položili delegacija Udruge hrvatski domobran Požega, delegacije Zajednica HDZ-a, braniteljske udruge proistekle iz Domovinskog rata, delegacija Hrvatske stranke prava i ostali nazočni na ovom kratkom komemorativnom skupu. Molitvu uz spomenik je održao msgr Jozo Devčić.

 - Moramo se sjetiti njih, ali i svih njihovih bližnjih i potomaka, jer ako mi njih zaboravimo, zaboravit će i nas koji smo 90-tih godina stvarali ovu državu. Na žalost stradanje hrvatskog naroda i danas izaziva prijepor što nije ni čudo jer smo mi svi odrasli u socijalizmu i komunizmu, kojima su oni jednima bili majka i zlatna koka, a drugima maćeha i ubojica. Mi na to gledamo sa srcem i emocijama, no dobro je što u zadnje vrijeme ima sve više dokumentarnih filmova koje rade mladi povjesničari, rođeni poslije 91. Oni malo drugačije gledaju na tu povijest, ne vole ini manje Hrvatsku nego mi, nego u svemu prvo traže činjenice i dokaze. Trebamo njima prepustiti istraživanja stradanja hrvatskog naroda, njima koji možda nosu toliko opterećeni poviješću kao mi ostali, da oni kažu istinu i da se to onda uči u školama. Danas smo svjedoci raznih svjetonazora profesora i učitelja i tako se uči mi povijest. Trebamo pravu istinu koju ćemo onda poštovati - istakao je Miroslav Ivančić, predsjednik Zajednice branitelja HDZ Požeško-slavonske županije i zahvalio svima na dolasku čime su dali počast svim nevinim žrtvama.

Galerija slika