Četvrtak, 18 Lipanj 2020 17:40

Kada god je SDP preuzimao vlast, sustavi su mahom bili zapušteni, a društvo opterećeno korupcijom i lošom vlasti

Ocijeni sadržaj
(26 glasova)

RAZGOVOR S POVODOM: kandidat 5. Izborne jedinice na listi Restart koalicije, članica SDP-a i buduća saborska zastupnica Martina Vlašić Iljkić - 

Uoči izbora za Sabor RH vodili smo razgovor s kandidatkinjom s područja Požeško-slavonske županije u 5. Izbornoj jedinici na listi Restart koalicije, Martinom Vlašić Iljkić, koja se nalazi na 5. mjestu. Martina je potpredsjednica gradske i županijske organizacije SDP-a Požega, Predsjednica Foruma žena SDP-a Gradske organizacije Grada Požege, po zanimanju diplomirana socijalna radnica. Obnašala je dužnost ravnateljice Centra za socijalnu skrb Požega, u periodu od 2012. godine do 2016. godine a i nadalje je zaposlena u Centru. U svom radnom iskustvu u lokalnoj samoupravi i javnoj ustanovi imala je priliku sudjelovati u planiranju i kreiranju poslova od značaja za neposredne probleme i živote građana.

Buduća saborska zastupnica Martina Vlašić Iljkić sa nama je podijelila svoja razmišljanja, svoja razmišljanja kako bolje i pravednije urediti socijalnu skrb i brigu za djecu, starije i nemoćne, ali i stavove SDP-a i Restart koalicije koja ide udružena sa velikim brojem stranaka na ove parlamentarne izbore.

 DSC5594Evo pred vama su jedni od ključnih izbora za SDP i Restart koaliciju, kada vam se nakon dva uspješna ciklusa izbora, za EU parlament i za predsjednika RH, događa i smiješi i treća pobjeda u jednom od natjecanja, u kojem svoju volju pokazuju svi stanovnici Hrvatske. Volja naroda je do sada pokazala u dva puta u godini dana, da je SDP taj koji nudi više, koji ima bolje programe, koji nudi bolju i sigurniju budućnost, koji stavlja pred vas novi izazov, da preuzmete vlast u RH, kako u Saboru RH, tako i da formirate sa svojim koalicijskim partnerima novu Vladu RH.

- Kada god je SDP preuzimao vlast, sustavi su mahom bili zapušteni, društvo opterećeno korupcijom i lošom vlasti koja nije znala preuzeti odgovornost, kako na lokalnoj tako i na nacionalnoj razini. Upravitelji, ravnatelji, gradonačelnici,općenito dužnosnici su dužni organizirati posao, biti uključeni u poslovne procese, da ne kažem zainteresirani za svoj posao, a gotovo uvijek i nepogrešivo je tu klasičan HDZ, kojipostavlja nekompetentne ljude, koji gotovo funkcioniraju kao preslikani u svim resorima. Bave se privatnim interesima, maštaju o velebnim vilama koje niču kao gljive poslije kiše. Ono što je stvoreno za vrijeme vlasti SDP-a, koji je imao dobru praksu i pozitivne primjere da se može bolje, HDZ kratko koristi i pliva na tom valu, a zatim dolazi do urušavanja i vraćanja koraka unatrag.

Društvo je opterećeno nepravdom, pogotovo vidljivom u Slavoniji, gdje je jaz između bogatih i siromašnih sve veći. Općenito vlada jedna socijalna isključenost građana i ako ne pripadaju određenoj interesnoj skupini, odnosno stranci HDZ,
postaju građani drugog reda. Bahato ponašanje čelnika tijela, samouvjerenost i
ne uključivanje građana u svijet rada i aktivan život u lokalnoj zajednici je nešto što građani osjete i nažalost odlučuju se za iseljavanje, ne samo jednog člana obitelji, nego cijelih obitelji.
Sve češće smo svjedoci da građani daju otkaze i na sigurnim radnim mjestima, jer smatraju da u ovakvom društvu ne mogu napredovati i svojoj obitelji pružiti ono što žele.

Grad Požega je dizanjem kredita od 35 mil. kuna 2015. godine (dakle kreditom a ne putem europskih fondova kao brojne lokalne sredine) obnovio bazene, uredio trg i napravio novi vrtić, zbog povećanja kapaciteta. Istovremeno su zatvoreni prostori starog objekta i Dječji vrtić Požega djeluje na dvije lokacije. Unatrag 2-3 godine postoji lista od stotinjak djece čiji roditelji ne mogu dobiti upis djece u vrtić. Problem i nadalje postoji i postojeća vlast ne rješava aktualni problem. Obećavaju se proširenja kapaciteta vrtića u neko dogledno vrijeme, no godine idu, djeca odrastaju, bez ostvarivanja svojih prava.  Prema podacima Unicefa, obuhvaćenost djece u dobi od 3 - 6 godina predškolskim odgojem i obrazovanjem u Požeško slavonskoj županiji iznosi 29,5 posto, a iza nas su na ljestvici u RH samo još dvije slavonske županije.

Postojeće programe koji su naslijeđeni unatrag osam godina je važno provoditi, ali potrebno je razvijati nove prema standardu razvoja usluga. To je ono što Grad Požega ne čini. Nemaju ideje za nove akcije i nemaju smisla za vođenje socijalnih programa. Nama ne trebaju prazni, beživotni trgovi, ulice i parkovi, nego suživot svih građana koji se osjećaju uključeno i čije je mišljenje važno. 

 DSC5579Program gerontodomaćica trenutno nije aktualan jer se čeka novo financiranje putem europskih fondova. Takvo ponašanje je nedopustivo jer stari i nemoćni su prepušteni sebi i nema im tko sada pružati pomoć u kući. Grad je trebao biti spreman i na takve okolnosti i tražiti načine da Program brige o starim i nemoćnim osobama ne stane. Zakon o dadiljama se apsolutno ne primjenjuje i nema volje pokretanjem novih načina rješavanja aktualnih problema, primjerice školovanje dadilja, otvaranje obrta, čuvanje djece, sufinanciranje dadilja, besplatno korištenje prostora u gradskom vlasništvu.

Nerijetko su osobe starije životne dobi žrtve zanemarivanja i zlostavljanja. Kod zlostavljanja, kao jedan od oblika je i ekonomsko, odnosno financijsko nasilje, a žrtve nerijetko potpisuju ugovore o doživotnom ili dosmrtnom uzdržavanju. U svom programu RESTART koalicije zalagati ćemo se za zabranu ugovora o dosmrtnom uzdržavanju, jer za razliku od ugovora o doživotnom uzdržavanju, imovina u dosmrtnom uzdržavanju odmah prelazi na davatelja uzdržavanja, te su starije osobe u većem riziku od zlorabe takvih ugovora. Smatramo da je institucija Pravobranitelja za starije osobe nužna, broj osoba starije životne dobi (iznad 65 godina) iznosi 17,7 posto te se radi o velikom broju naših građana, kojima je nužna zaštita i podrška u ostvarivanju svojih prava. Starije osobe imaju niz potreba, većinom žele ostati u svojim kućama dok god mogu te je nužno razvijati izvaninstitucionalne usluge. Smještajnih kapaciteta nema dovoljno u domovima, a potražnja je sve veća, radi trenda iseljavanja, te nema tko brinuti o starijim i nemoćnim osobama. Starije osobe su specifična i osjetljiva skupina, prirodno ih brine neizvjesnost te im je potrebna institucija koja će biti dostupna za njihove specifične potrebe. Niz je situacija kada je potrebno obveznike uzdržavanja podsjetiti na njihove obveze spram roditelja, ali postoje i oni koji nemaju nikoga. Budući da je starenje stanovništva u porastu svakim danom, a izazovi pred nama nepredvidivi kao što je pandemija korona virusom, društvo treba imati odgovore i zaštiti ranjive skupine. RESTART koalicija je svjesna problema koji muče mlade, nezaposlene, osobe s invaliditetom, osobe starije životne dobi i spremni smo preuzeti odgovornost, što znači rješavanje problema i izazova koji su pred nama.

[PROMOTIVNI ČLANAK]

RESTART DM TW cover