Nedjelja, 22 Siječanj 2012 14:36

Poljoprivreda i ruralni razvoj u EU

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

JAVNA TRIBINA U SKLOPU CROSTARTA  -

POŽEGA – U organizaciji Regionalne razvojne agencije Požeško-slavonske županije Panora i Europskog doma iz Slav. Broda u Požegi je organizirana javna tribina Poljoprivreda i ruralni razvoj u EU. Tribina je organizirana u okviru provedbe EU IPA INFO Crostart programa, financiranog od Europske unije, sa svrhom što kvalitetnijeg i objektivnijeg informiranja stanovnika pet slavonskih županija. Posebna ciljna skupina bili su mladi poljoprivrednici i poduzetnici, ali i pripadnici lokalnih vlasti, civilnog društva, udruga i ostalih građana. Crostart je trebao potaknuti uključenje svih u aktivnu raspravu o raznim aspektima i fazama procesa pristupanja i članstva u Europskoj uniji, te istaknuti prednosti, izazove i obveze koje nas očekuju.

P1173016Predavač na tribini bio je Tugomir Majdak iz Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja. On je naglasio kako Hrvatsku očekuju izdašne potpore i  financijska sredstva ali i obveze prema EU koje očekuju poljoprivrednike. Zajednička poljoprivredna politika temelji se na dva stupa. Prvi stup definira izravna plaćanja potpora vezanih uz obradivu površinu i proizvodnju, dok drugi dio plaćanja obuhvaća ruralni razvoj gdje možemo očekivati dosta investicijskih potpora koja se odnose na agro tehnološke mjere, ekološku i integriranu poljoprivredu, uzgoj autohtonih biljnih i životinjskih vrsta, modernizaciju farmi, obnovu i razvoj sela, jačanje turističkih djelatnosti u ruralnom dijelu, razvoj mikro poduzeća i ulaganja u obnovljive izvore energije. Poljoprivrednike kroz edukacije treba kvalitetno pripremiti kako bi mogli na najbolji način konkurirati za sredstva  EU fondova.

U raspravi je Majdak pozitivno odgovorio i na pitanje, Franje Odobašića, da li mali poljoprivrednici opstati u EU, jer najveći dio i europske poljoprivrede su mali poljoprivrednici, a mjere potpora u ruralnom dijelu upravo su njima i namijenjene u svrhu boljeg opstanka. Ivan Grbić je pitao kako olakšati sudjelovanje u fondovima, jer ima jako puno papirologije i nepoznavanja situacija, a poseban problem poljoprivrednicima čini legalizacija objekata, koja sporo ide, preskupa je i jako birokratizirana, a znamo da bez legalizacije ne možemo konkurirati sredstvima EU. Grbić je istakao i to da država mora rasteretiti poljoprivrednu proizvodnju, jer se na nju nadograđuju silne institucije i službe koje ona nije u stanju financirati.

Na pitanje da li će poljoprivrednici morati imati i neku školu za svoje zanimanje Majdak je odgovorio da je predviđeno kroz programe EU dodatno školovanje i samih poljoprivrednika, te im je preporučio da pohađaju organizirane tečajeve, jer ako i ne bude uvjet, svakako će biti jedan od kriterija koji će davati prednost pri odabiru projekata.