Ponedjeljak, 20 Listopad 2014 20:26

Vaučerima smo riješili rad na crno u poljoprivredi

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

MINISTAR RADA MIRANDO MRSIĆ NA GOSPODARSKO SOCIJALNOM VIJEĆU U POŽEGI  -

 POŽEGA – O radu na crno u Požeško-slavonskoj županiji i mjerama koje je potrebno poduzeti u smanjenju „rada na crno“ na Gospodarsko socijalnom vijeću županije govorio je i ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić.

– Mislim da treba još više unaprijediti Gospodarsko socijalna vijeća te da se osim lokalnih tema raspravljaju i teme od važnosti IMG 3237na državnoj razini. Nezaposlenost je problem koji je vezan ne samo uz nedostatak radnih mjesta nego i uz strukturnu nezaposlenost. Tu očekujemo u slijedećim godinama veliki iskorak i u potpunosti mijenjanje sustava obrazovanja. Mi obrazujemo dosta kadrova za zavod za zapošljavanje i s nekim zanimanjima se jednostavno ne možete zaposliti. Ovdje je važna i poljoprivreda i radna mjesta u poljoprivredi, pa mi je drago da su ovi vaučeri u poljoprivredi koje smo pokrenuli prije dvije godine daju svoje rezultate i da praktički više rada na crno u poljoprivredi nemamo – istakao je ministar Mrsić, koji smatra da je Hrvatska ima taj bimodalni tip zapošljavanja, pa u sezoni imamo smanjenje a poslije sezone povećanje nezaposlenih osoba.

– Razlika je u odnosu na prošlu godinu da imamo 44 tisuće manje nezaposlenih na Zavodu za zapošljavanje nego prošle godine. sasvim sigurno je da će taj broj i dalje rasti, no puno smo postigli i aktivnim mjerama zapošljavanja. To je izuzetno dobro iskoristila i Požeško-slavonska županija. Rad bez zasnivanja radnog odnosa iskoristilo je preko 22 tisuće mladih, a još važnije je da se preko 70% njih u slijedeće dvije godine i zaposli. I u ovoj županiji dobro je iskorištena mjera samozapošljavanja, koju je na nivou Hrvatske iskoristilo 8 tisuća osoba. Te dobre mjere mislimo još i proširiti – zaključio je ministar Mrsić.

IMG 3249Na Gospodarsko socijalnom vijeću predstavnici tvrtki i sindikata, te požeško-slavonski župan Alojz Tomašević su ministar upoznali s trenutnim stanjem i problematikom koja nas zaokuplja. – Najveći problem koji muči cijelu poljoprivredu u Hrvatskoj je nelikvidnost poslodavaca, jer teško naplaćuju svoje proizvode pa onda podmiriti svoje obveze. Rad na crno ja bih usporedio s lovom i krivolovom, jer kažu da su najviše krivolovci upravo sami lovci. Tako je i s radom na crno, jer njega ne generiraju kriminalci, već vlast koja ne radi svoj posao – rekao je Vinko Jušić, predsjednik Nezavisnog sindikata radnika u proizvodnji hrane i pića.

 - Naša tema je ovaj puta kako riješiti rad na crno, no još veća tema je po meni kako povećati zaposlenost, jer mi smo županija koja ima na broj stanovnika najmanje zaposlenih osoba. Za nas rad na crno malo znači i ova priča o kaznama su samo inspekcijske i odluke koje ne donose rješenja. Moraju se napraviti velike ekonomske podloge, a za nas su to rješenje brane i jezera u Kamenskoj, razvoj infrastrukture, jer tek onda možemo riješiti razvoj gospodarstva i zapošljavanje – smatra Nikola Brekalo, predsjednik GSV Požeško-slavonske županije.

Požeško-slavonski župan Tomašević postavio je pitanju ministru Mrsiću o gubitku sredstava koja će županija izgubiti prijedlogom novog poreza na dohodak.

– Na naš skroman proračun to će biti dodatni udar, a ministar nas je uvjerio da će država provesti određena poravnanja. IMG 3246Vjerujem da će biti modela i načina, no moram napomenuti da sam u ovoj prvoj godini mandata poslao dopise ministarstvu financija za pomoć našoj županiji za dugove iz prošlosti, no nažalost do sada smo odbijeni. Mi smo također za novi prijedlog da se porez na dobit u tvrtkama ne raspoređuje po njenom središtu, nego u mjestu gdje se taj porez zarađuje. To bi bila nova sredstva kojima bi lokalna samouprava otvarala nova radna mjesta, a tako bi mladost ostajala živjeti u Slavoniji – rekao je župan Tomašević, koji je potakao i razgovor o bolnicama na području županije, koje su novom reorganizacijom od 30 milijuna kuna gubitaka sada došle na 50 milijuna kuna gubitaka. Predlažu i da se Domovi zdravlja drugačije organiziraju, te da ako su županije osnivači tih ustanova onda i osnivač ima prava u upravljanju tim ustanovama.