Subota, 21 Ožujak 2015 18:09

Za regionalnu predsjednicu izabrana Verica Mušić

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

ORGANIZACIJA ŽENA HSS – HRVATSKO SRCE -

 KAPTOL – Županijska organizacija žena Požeško slavonske županije – Hrvatsko srce bila je domaćin IMG 6100svih pet slavonskih županija u Kaptolu, gdje je održana Izborna skupština Hrvatskog srca za Regiju Slavonija i baranja. Domaćini su bili Danica Toman, predsjednica Hrvatskog srca Požeško-slavonske županije i Željko Jakopović, predsjednik ŽO HSS-a, ujedno i zamjenik župana Požeško-slavonske županije, koji je pozdravio sve delegatkinje županijskih organizacija.

U narednom razdoblju od četiri godine Hrvatsko srce regije Slavonija i Baranja predstavljat će novo izabrana predsjednica Verica Mušić iz Soljana, općina Vrbanja u Vukovarsko-srijemskoj županiji, kraja poznatog kao Cvelferija, 31-godišnja ekonomistica, udana, dvoje djece, upraviteljica LAG-a Šumanovci u koji pripadaju grad Županja i pet općina IMG 6104od Gunje do Drenovaca. Aktivna je članica HSS-a i predsjednica Hrvatskog srca Vukovarsko-srijemske županije, županijska vijećnica i predsjednica nekoliko civilnih udruga za ruralni razvoj i razvoj ekološkog i seoskog turizma. Kako su žene u Hrvatskoj još uvijek one koje nose teret odgovornosti za obitelj, kuću i djecu te su na taj način usmjeravane dalje od političke i javne sfere života, Verica Mušić istakla je nekoliko ciljeva rada Hrvatskog srca u svrhu promjena tog stanja.

– Promijeniti patrijarhalne odnose u društvu koje karakteriziraju nejednaki odnosi moći između muškaraca i žena, pojačati svijest javnosti o važnosti rodne ravnopravnosti kao temelja za razvoj IMG 6106demokratskog i pravednog društva. Osnažiti i umrežiti žene u svrhu njihove aktivnije participacije u donošenju odluka kao nužni preduvjet za postizanje ravnopravnosti te snažnije uključivanje žena u različite aktivnosti unutar lokalnih i ruralnih zajednica. Posebnu pažnju posvetiti ekonomskom i političkom osnaživanju žena u ruralnim krajevima kroz osiguranje dostatnih sredstava za programe unapređenja položaja žena – navela je Mušić, te ženama preporučila da se aktivnije uključe u politiku i za slijedeće parlamentarne izbore, jer im i zakon ide na ruku tražeći da na svim listama bude najmanje 40% žena.

Tekst/Foto: Vladimir Protić