Utorak, 14 Travanj 2015 12:35

"Pa u svakoj investiciji na županiji sudjeluje država"

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

SDP KRITIZIRA RETORIKU HDZ-a I ŽUPANA TOMAŠEVIĆA -

 POŽEGA – Tiskovnu konferenciju SDP-a GO Požega započeli su pitanjem koje često postavlja požeško-slavonski župan Alojza Tomašević: - Pitam se je li naša županija u Hrvatskoj? Smatraju da je to jeftina slika koju lokalni HDZ-a pokušava prodati građanima istodobno kada se u svakoj investiciji koja se provodi na županiji pojavljuje država kao financijer. Pa se tako to pitanje postavlja i na otvorenjima kapitalnih objekata koje u većini financiraju ministarstva hrvatske države.

- Prilikom nedavnog svečanog otvorenja dječjeg vrtića u Velikoj, mogli smo putem medija svjedočiti kako se zapravo radilo o stranačkom skupu HDZ-a na čijem je čelu bio Franjo Lucić izaslanik predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka. Stječe se dojam kao da je upravo HDZ financirao dječji vrtić i to sa svojim dobro poznatim torbama. Očito da župan nije čuo riječi veličkog načelnika Bobana koji je naglasio kako je Ministarstvo regionalnog razvoja sufinanciralo projekt u iznosu od 1,75 mil. kn ili 50% ukupnog iznosa investicije. Župan ne čita vlastite službene stranice na kojima stoji isti podatak, kao i podatke o sufinanciranju kredita za obrt i malo poduzetništvo gdje jasno piše kako 50% subvencije kredita snosi upravo Ministarstvo poduzetništva i obrta RH; da ne bi bilo zabune – istakao je Ivan Vlahović, član GO SDP-a, a SDP-ova vijećnica Marija Užar navela je osim veličkog vrtića i primjere projekata koje je financirala država, kao što su Gradska knjižnica i čitaonica u Pleternici (sufinancirana od strane Ministarstva kulture, Ministarstva regionalnog razvoja i Fonda za zaštitu okoliša), Gradska knjižnica i čitaonica u Požegi (sufinancirana od strane Ministarstva kulture sa 2,4 mil. kn), Sportsko rekreacijski centar u Požegi (na sportske sadržaje Ministarstvo regionalnog razvoja uložilo je 1,5 mil. kn), Požeška kuća (od ukupne vrijednosti investicije od 1,9 mil. kn, Ministarstvo turizma će u prvoj etapi sudjelovati sa 500 tisuća kn).

- Ministarstvo socijalne politike i mladih investira u Dom Ljeskovica (sanitarni čvorovi, podne površine oprema i namještaj za sobe korisnika), a neke projekte Vlada i ministarstva RH sufinanciraju iznosima i do 80%, primjer su kako se centralizirana sredstva dodjeljuju bez obzira tko je na vlasti u gradovima ili županiji. Za razliku od prijašnjih vremena i vladavine HDZ-a, kada su pojedini projekti bili blokirani samo zato jer je SDP bio na vlasti u Požegi – kaže vijećnica Užar koja misli da se moglo i više, no za to je potrebna komunikacija. Pita i kako to da nitko od načelnika općina, gradonačelnika gradova i župan nisu nikada u ove dvije godine otišli u Ministarstvo gospodarstva, što je potvrdio i ministar Vrdoljak kada je boravio u Požegi, a zalažu se za razvoj gospodarstva. Valjda bi ministar sam trebao pokucati županu na vrata – pita se vijećnica Užar.

- Gospodin Karamarko i HDZ nameću tezu, kako je HDZ jednako država. Kako se domoljublje iskazuje rukom na srcu i članskom iskaznicom HDZ-a. Stoga i ne čudi da se HDZ-ovi političari, slijedeći šefovu taktiku stvaranja podjela „mi i oni“,  pitaju u kojoj se to državi nalazi naša županija. Ista ta županija koju HDZ vodi dvadesetak godina. Svima nama koji nemamo člansku iskaznicu HDZ-a, a to je većina pa i u jednom dijelu  ljudi iz HDZ-a, nameće se drugo pitanje. Kako je moguće županiju voditi 20 godina i za sve optuživati nekog drugog? Kako je moguće dovesti Županiju na dno razvijenosti županija u Hrvatskoj, unatoč tome što je u tom periodu dobrim dijelom Vladu RH vodio HDZ? I na kraju, misliti da iseljavanje stanovništva iz naše županije nije posljedica HDZ-ovog (ne)rada – pita se član SDP-a Dražen Dumančić koji navodi rezultate rada Vlade RH, od fiskalizacije i većih prihodi od poreza, porast potrošnje na malo za 1,9%, smanjenje godišnjeg manjka državnog proračuna za gotovo 4%, povećanje izvoza u 2014 za preko 8 posto, povećanje industrijske proizvodnje u  u 2014 ( u 12 mj 5,3%), povećanje plaća za 3,4 %, smanjenje nezaposlenosti 13%, mogućnost kreditiranja srednjeg i malog poduzetništva za preko 4 milijarde kuna itd., koji sigurno vode dobrobiti svih žitelja Županije, bez obzira na njihova uvjerenja ili stranačku pripadnost. Treba li pružiti ruku Vladi RH ili i dalje politizirati i tražiti krivce isključivo u drugima.

Tekst/Foto: Vladimir Protić