Utorak, 30 Lipanj 2015 12:34

Od uglednog događaja do preskupog cirkusiranja

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

GRADSKI ODBOR SDP POŽEGA KOMENTIRAO KOŠTANJE POŽEŠKOG FESTIVALA -

POŽEGA - Gotovo godinu dana nakon održavanja Požeškog festivala nitko ispred organizatora u javnosti nije izašao s završnim računom i analizom postignutog novom koncepcijom festivala, tek ponegdje se u medijima pojavljuju sporadične informacije i pitanja. Da je festival koštao 1,1 milijun kuna, a da još postoje i dugovi koji su sada stari skoro godinu dana, prokomentirao je Bruno Horvat, član GO SDP-a Požega i nekadašnji direktor TZ grada Požega i organizator festivala do 2013. godine.

- U godinu dana jedan od najstarijih i najuglednijih hrvatskih festivala pretvoren je u preskupo cirkusiranje koje se nažalost nastavlja i ove godine. Kako sam ispred turističke zajednice više godina sudjelovao u organizaciji festivala, poznato mi je da su kriteriji uspješnog festivala, između ostalog, i izravan prijenos. Požeški festival od svojih početaka bio je u kategoriji najvećih hrvatskih festivala. Zbog svog koncepta njegovanja tradicijske glazbe, HRT je redovito u svom planu i programu imao predviđen izravan prijenos, redovito je snimana i večer popularne tamburaške glazbe. Nije bila rijetkost da je HRT emitirao sve tri večeri požeškog festivala.

I sada po prvi puta izravnog prijenosa nema, a organizatori se hvale uspješnim pregovorima s HRT-om u kojima su izgubili izravan prijenos. Snimka festivala u usporedbi s izravnim prijenosom ne može se uspoređivati ni na koji način. Očito je kako su predstavnici HRT-a okrenuli leđa ovakvom organizatoru i konceptu, što ne čudi, jer je i sam organizator prošle godine okrenuo pozadinu (da nekažem neku prostiju riječ) publici postavljajući pozornicu koja je bila namijenjena isključivo manjem broju VIP gostiju smještenim na potpuno nepotrebnim montažnim tribinama koje su nagrdile sliku barokne jezgre našeg trga – ističe Horvat koji misli da su i za ovu godinu zakasnili s pregovorima za prijenos na HRT-u jer se to sve dogovara i šest mjeseci prije festivala mora biti dogovoreno.

- Imali smo festival sa najvećim imenima tamburaške i zabavne glazbe uz izravan prijenos na HRT-u i snimku jedne ili dvije večeri. Pozornicu čiju je pozadinu krasio spomenik Presvetom Trojstvu i muzej kao prekrasna slika Požege. I to za 400 do 500 tisuća kuna koliko je svih ovih godina koštao požeški festival. Za ono što su građani dobili prošle godine, potrošen je milijun i sto tisuća kuna što je zaista nevjerojatno. Rekli bismo u ovim vremenima i suludo. Leđa nisu okrenuli samo najveći mediji. Natječaj koji je objavljen na stranicama ovog i ovakvog festivala završio je 31. 5. 2015. Do danas nemamo rezultate natječaja, a danas je već trebalo biti završeno i glasovanje publike za izabrane skladbe. Od organizatora saznajemo da se od toga odustalo. 60 dana prije festivala mijenjati pravila već raspisanog natječaja i to po njegovom završetku najbolje govori o tome što o festivalu misle ugledni hrvatski autori i izvođači. Odustajanje od ove ideje samo je znak lošeg odaziva autora i izvođača. Nezadovoljstvo među izvođačima kulminiralo je gašenjem polufinalne večeri tamburaške pjesme na kojoj su stasali danas najpoznatiji tamburaški glazbenici. Potez koji je u jednoj odluci uništio sve ono što je požeški festival predstavljao u smislu očuvanja tradicijske glazbe – kaže Horvat koji postavlja pitanje svima što se to događa s nekada uglednim požeškim festivalom.

- Godinama smo imali ugostiteljski šator u kojem je svirala tamburaška glazba te su se nudili gastro specijaliteti našega kraja, šator u kojemu smo ugostili izvođače, goste i brojne Požežane. Prošle godine u subotu na posljednji i najvažniji dan festivala, šator je bio zatvoren za posjetitelje, što je izazvalo njihovo ogromno nezadovoljstvo, a posjetiteljima su ostali hamburgeri po pečenjarnicama kao jedina alternativa. Kako organizatori najavljuju, šatora ove godine neće biti, nego će se to sve premjestiti u pješačku zonu te će valjda gosti jesti na štandovima i klupama. A na sva se zvona u medijima priča o uspjesima u turizmu - istakao je Horvat koji dodaje da je prije na trgu bio i sajam tradicijskih zanata, a da je prošle godine ispred gradske kuće bilo parkiralište i izložba limarije.

Proteklih godina je postignut dogovor sa požeškim ugostiteljima da za vrijeme festivala konobari nose stilizirane slavonske košulje, trobojnicu oko pojasa i slavonski šešir a organizirao se natječaj za najljepše uređeni izlog povodom festivala gdje su upravo ugostitelji i trgovci u cijelom gradu a posebno na samom trgu uredili svoje izloge i prostore u slavonskom ruhu kako bi dočekali goste i prezentirali sklad glazbe i tradicije. Prošle godine toga nije bilo a natječaj za izloge je ukinut ili zaboravljen.

- Dva mjeseca prije festivala na službenim stranicama još uvijek stoji najava za prošlogodišnji festival. Unatoč tome što ih se u zadnjih godinu dana u TZ grada Požege naguralo i zapošljavalo, nisu sposobni skinuti niti prošlogodišnji sadržaj.

Iskreno se nadamo da se požeški festival neće urušiti kao što se urušila i pozornica na Ivanjskom krijesu te svom srećom nitko od izvođača i posjetitelja nije stradao – dodaje Horvat koji misli da su se financije trebale prikazati transparentnije od onoga kako se do sada nisu nigdje ni prikazale.

Tekst/foto: Vladimir Protić