Srijeda, 01 Srpanj 2015 14:38

Kovačević: "Tražimo transparentniji gradski proračun"

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

GRADSKA PODRUŽNICA HRVATSKE NARODNE STRANKE POŽEGA -

 POŽEGA – Tiskovnom konferencijom na netransparentnost proračuna grada Požege, reagirali su iz HNS-a Požega, Tamara Puač, gradska vijećnica i glasnogovornica, Ivica Bilmez potpredsjednik i Damir Kovačević, predsjednik Gradske podružnice a odnedavno i predsjednik ŽO HNS-a. Tiskovna konferencija je održana u novom uredu koji su dobili u najam od grada Požege u staroj zgradi glazbene škole, koji su u međuvremenu vlastitim snagama članova uredili.

 - Pozdravljamo značajno smanjenje rashodovne strane požeškog proračuna, no skeptični smo na njegovu prihodovnu stranu i bojimo se ako ne bude ostvarena prihodovna strana da će proračun biti u minusu. Predstoji još rebalans su 9. mjesecu na kojemu će se još morati rezati. Ističemo da je i dalje Proračun netransparentan, koji je po Institutu za javne financije dobio najlošiju ocjenu – jedan. Tražimo da grad proračun razradi i objavi do treće razine – kaže Damir Kovačević, koji navodi primjer gdje se u proračunu ističe koliko se izdvaja za udruge, a nema koliko je koja udruga dobila. Gradovi koje vodi HNS po istom Institutu ocjenjene su s najboljim ocjenama, pa on traži da to učini i požeški proračun. Ovako se sakrivaju ti iznosi i na taj način kupuju glasovi. Kovačević ističe da podržavaju odluku Vlade RH o smanjenje poreza jer se dovodi do rasterećenja građana i povećanja njihovog financijskog standarda, a lokalne uprave se moraju pobrinuti naći način kako povećavati prihode koji neće ići na teret građana. Svako rasterećenja građana je dobro pa i najavljeno smanjenje stope poreza od 40%.

 HNS nije dao glas da se tvrtki Tofrado u zamjenu za financijski dug koji je nastao zbog povrata komunalne naknade dade zemljište u Industrijskoj zoni. Traže od grada da ne daje zemljište jer će tako ostati bez potrebnog zemljišta a da se dug isplati u višegodišnjim ratama.

 Tamara Puač zadnju sjednicu Gradskog vijeća ocijenila je kao nedopustivu što se tiče ponašanja gradonačelnika Vedrana Neferovića. - Sramotno je da se od sjednice pravi teatar apsurda, a od građana je dobio povjerenje da vodi ovaj grad a ne da bude glavni glumac. Tu ulogu ima i predsjednik Gradskog vijeća Nino Smolčić koji je sada zaboravio da je predlagao odluke o dignitetu gradskog vijećnika, no sada je uživao u predstavi. Ona se osvrnula i na optužbe kojima ju je optužio gradonačelnik Neferović da je poslala inspekciju na Sportsko-rekreacijski centar Požega.

– Kako se vidi iz inspekcijskog nalaza, inspekcija je bila redovna, najavljena i obvezna zbog sredstava koja je grad dobio za investiciju, a ne zbog našeg upita da li se može staviti zaštitna mreža iza gola na kojemu se igraju prvoligaške županijske utakmice, jer lopte redovno lete na novo izgrađeno dječje igralište. Naša inicijativa je išla samo u tom smjeru, a nikakvu inspekciju mi nismo inicirali kako smo optuženi – rekla je Tamara Puač koja dodaje da obojica iznose neistine i dezinformacije u javnost. Postavila je i pitanje kako to da se na vijeću nije donijela odluka, a vijećnici su dobili saznanje da je odmaralište u Baškoj iznajmljeno privatnom poduzetniku. To nije demantirao ni gradonačelnik ni predsjednik Vijeća. Zbog toga su sa vijećnicima valjda i razgovarali djelatnici iz DORH-a.

Tekst/foto: Vladimir Protić