Ponedjeljak, 24 Kolovoz 2015 14:07

Protiv uklanjanja spomenika palim antifašističkim borcima

Ocijeni sadržaj
(19 glasova)

GRADSKA ORGANIZACIJA SDP PAKRAC O AKTUALNIM PROBLEMIMA -

 PAKRAC – Gradska organizacija SDP Pakrac progovorila je o aktualnoj problematici u gradu Pakracu na tiskovnoj konferenciji.

 - Subvencioniranje energetske obnove od 80% za područje Pakraca i Lipika govori kako je ovoj Vladi i Ministarstvu stalo da ova područja zaliječe svoje ratne rane na što jeftiniji i kvalitetniji način i to je naravno suprotno nekim glasovima iz pojedinih političkih grupacija kako smo izgubili status područja od posebne državne skrbi i da one olakšice što smo nekada imali da toga više neće biti. Ovo je najbolji dokaz da to nije tako - rekao je predsjednik GO SDP-a Pakrac Zoran Krejči prezentirajući podatke o učincima energetske obnove. U Pakracu je u 2014. sklopljeno 18 ugovora, a u Lipiku 16 ugovora, IMG 4527investicije su iznosile 2,5 milijuna kuna, a FZOEU je odobrio 2 milijuna kuna. U 2015. Na temelju obrađenih 30% zahtjeva na području Požeško-slavonske županije odobreno je sufinanciranje projekata vrijednih 14.884.565,60kn za 188 kuću, a FZOEU je odobrio 11.199.715,93 kn od čega čak 74 kuće su na području Pakraca, a 51 na području Lipika. Uz uštede na grijanju i hlađenju kombinacijom mjera od 30 – 60%, čuvanje radnih mjesta u građevinskom sektoru, čuva se okoliš te gradovi obnovom objekata dobivaju znatno ljepšu vizuru.

 - U protekla tri mjeseca javila mi se 21 osoba i do sada sam imala ukupno 30 intervencija, a javili su se uglavnom branitelji i roditelji poginulih branitelja s područja Pakraca, Lipika, Županje, Garešnice, Novske, Pleternice, Velike, Jakšića i Požege, a uglavnom su imali potrebe oko naručivanja na specijalističke preglede ili pretrage za koje se čeka i po nekoliko mjeseci ili se radilo o teže oboljelim bolesnicima kojima je bila potrebna hospitalizacija u palijativnu ustanovu. Svi zahtjevi obavljeni su u najkraćem mogućem roku u ustanovama ovisno o mjestu stanovanja ili dostupnosti termina za pregled - rekla je pomoćnica sanacijskog upravitelja za sestrinstvo u OŽB Požega, Ljerka Švajghart, koja poziva i dalje braniteljsku populaciju kojoj je potrebna pomoć neka joj se slobodno obrate, kontakt je dostupan u svim braniteljskim udrugama i na stranicama Ministarstva zdravlja.

 Konferenciju je završio gradski vijećnik i član GO SDP-a Pakrac Dragan Marin koji je u ime velikog broja građana izrazio protivljenje uklanjanju spomenika palim borcima koji se nalazi u samom centru Pakraca na Trgu bana J. Jelačića. - Spomenik je podignut žrtvama fašizma i obilježava jedno povijesno vrijeme s kojim se ponosimo i koje je ugrađeno kao jedna od ustavnih vrijednosti na kojoj se temelji stvaranje RH. Ne umatajmo sada u celofan pod uređenjem Trga bana J. Jelačića micanje te povijesne vrijednosti - rekao je Marin koji je predložio „neka taj park-trg bude mjesto koje će povezati povijesne vrijednosti antifašizma i Domovinskog rata, dviju odrednica koje su bitno utjecale na stvaranje moderne Republike Hrvatske.

Tekst/foto: Gordan Vukić