Utorak, 24 Studeni 2015 17:40

Prijedlog da se 2017. proglasi europskom godinom borbe protiv nasilja nad ženama

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

25. STUDENI – MEĐUNARODNI DAN BORBE PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA  -

Povodom 25. studenog – Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, Europski parlament je postavio pitanje Europskoj komisiji o mjerama koje namjerava poduzeti kako bi se 2017. proglasila godinom borbe protiv nasilja.

Hrvatska predstavnica u Odboru za ravnopravnost spolova Europskog parlamenta Biljana Borzan je zajedno sa četrnaest kolega iz različitih političkih opcija pokrenula pisanu deklaraciju kojom je tražila uspostavu 2016. kao europske godine borbe protiv nasilja nad ženama. Deklaracija je prva u ovom mandatu koja je uopće uspjela skupiti potrebnu količinu potpisa zastupnika da bi bila usvojena.

images"Kolege i ja smo, lobirajući svaki u svojoj političkoj grupi uspjeli osigurati 413 potpisa, što je više od pola zastupnika Europskog parlamenta. Bilo mi je posebno drago što smo uspjeli jer već nekoliko godina zaredom nitko prije nije uspio osigurati dovoljno potpisa", objašnjava Borzan.

Kampanjom koja je trajala tri mjeseca, konstantno su podsjećali zastupnike na crne statistike. Čak trećina žena u Europskoj uniji doživjela fizičko ili seksualno nasilje, od čega u 22 posto slučajeva od strane partnera. Unatoč tome, procjena je kako se tek 20 posto nasilja prijavi policiji. I u tim rijetkim slučajevima kada do prijave dođe, tek je svaka druga žrtva zadovoljna konačnim ishodom.

"U EU sedam žena umre od posljedica nasilja svaki dan. To je nešto što ne smijemo ignorirati. Deklaracija je usvojena u svibnju ove godine, i Komisija je uvažila prijedlog, ali istaknula da nema dovoljno vremena  kvalitetno pripremiti aktivnosti do 2016. Zato dizanjem ovog pitanja na plenarnu sjednicu, želimo obvezati Komisiju da zahtjev deklaracije ispuni najkasnije 2017.", objašnjava Borzan.Borzan Biljana MEP

Cilj europske godine je povećanje vidljivosti određenog pitanja, ohrabrivanje rasprave i mijenjanje stavova. Tijekom te godine dodatna financijska sredstva se ulažu u lokalne, nacionalne i prekogranične projekte te tematike.

 "Također, proglašenje 2017. europskom godinom protiv nasilja nad ženama bi bilo snažan politički impuls koji bi stvorio temelje za razvoj obvezujućeg europskog  zakonodavstva protiv nasilja nad ženama i djevojčicama. Iako je prva rezolucija kojom je Europski parlament osudio nasilje nad ženama izglasana još davne 1986. godine, na europskoj razini još ne postoji niti strategija, a kamoli zakon kojim se osuđuje takvo nasilje " kazala je Borzan.