Četvrtak, 30 Lipanj 2016 12:36

Neka grad Požega donira zemljište za studentski dom kao i drugi gradovi

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

PREDSJEDNIK GO SDP MARIJANCESARIK, DOSADAŠNJI PREDSJEDNIK UPRAVNOG VIJEĆA VELEUČILIŠTA U POŽEGI IZRAŽAVA SUMNJE U ISTINITOST VELEUČILIŠNE PRIČE -

POŽEGA – Kao predsjednik GO SDP-a grada Požega i dosadašnji predsjednik Upravnog vijeća Veleučilišta u Požegi na tiskovnoj konferenciji izrazio je sumnju u istinitost „Veleučilišne priče“ kojom su ovih dana punjeni stupci novina, te je pojasnio tko je tko i što u toj priči. - Neferovićje poput Kaligule spiskao gradsku blagajnu. Dabi izbjegao „egzekuciju“ poseže za blagajnom Veleučilišta. Tamo je 26 milijuna kuna. Dekan Zima, nakon što je ostao bez kontrole, sada pušten sa uzice, sudjeluje u igrama bez granica.Veleučilište je visoko obrazovna ustanova kojoj je temeljni zadatak visoko obrazovanje i nema dozvolu za pružanje usluga smještaja i prehrane. Studentski centar je ustanova čiji je zadatak pružanje usluga studentima, što znači i usluge smještaja i prehrane. Izgradnja Studentskog doma je unjihovoj domeni – pojašnjava Cesarik koji kaže da Veleučilište nema u svojoj djelatnosti vođenje studentskog doma, niti registriranu pripremu hrane i pružanje smještaja. Za to postoji Studentski centra, no on ima gubitak u poslovanju, a Veleučilište silne milijune na računu koje se želi potrošiti.

- Neferović jeizvršio pritisak na Zimu i sve umotao u EU fondove, kako bi mu na brzinu uvalio skrpanu nekretninu po cijeni od čak 60,8 Eura/m2i uprihodio si 1,6 milijuna kuna, dok je istovremenosvom partijskom županijskom čelniku Franji Luciću,točnije jednoj od njegovih propalih tvrtki, prošle godine osmišljenom procjenom namjestio prodaju zemljišta istih referenci,za samo26,5Eura/m2.Dekan Zima pristaje na ovu kriminalnu rabotu, iako je svjestan da prema članku 8. Kupoprodajnog ugovora (do sada ne viđeno u ugovorima) stoji kako mora otkloniti svu odgovornost od Neferovićai preuzeti sav rizik na sebe za podobnost takvog ugovora, iako dobro zna da bez Studije učinkovitosti po članku 45. Zakona o proračunu, bez odluke Stručnog i Upravnog vijeća, bez suglasnosti MZOS-a i konačne suglasnosti Vlade RH to ne može i ne smije činiti.No to ga ne smeta da krene u akciju pismom namjere kao i na prihvaćanje nevjerojatnih uvjeta iz Kupoprodajnog ugovora – kaže Cesarik, koji navodi da je on dok je vodio Upravno vijeće početkom 2015. godine tražio suglasnost grada Požega za dogradnju sportske dvorane, učionica, predavaonica, knjižnice i nekoliko novih kabineta uz glavnu zgradu na osnovu idejnog projekta. Tada gradonačelnik Neferovićnije dao tu suglasnost, tražeći da naprave kompletan projekt koji je koštao 400 tisuća kuna, a da im nije davao garanciju da će im tu suglasnost za gradnju dati, pa je cijeli projekt bio do sada na čekanju.

- Neferović mu sada, nakon godinu dana čekanja, odjednom uvaljuje i Suglasnost za dogradnju Veleučilišta koju je još naše Upravno vijeće,temeljem idejnog rješenja arhitektice Ivane Ferenc, zatražilo u travnju 2015. godine.Veleučilište nije i ne smije biti krava muzara, a što se tiče zemljišta za izgradnju Studentskog doma, pozivam Grad Požegu da zemljište dobročiniteljski daruje svom Veleučilištu, koje će ga tada dati na korištenje Studentskom centru za izgradnju doma – predlaže Cesarik i navodi nekoliko primjera gdje je gard Veleučilištu darovao nekretnine za gradnju kao u Osijeku ili najnovije u Virovitici. Osobno on je za gradnju studentskog doma i dogradnju zgrade Veleučilišta, ali uz poštivanje zakona, izradu studije opravdanosti i uz ishođenje ovih svih odobrenja i suglasnosti, a ne uzimanje novca Veleučilištu.

Tekst/foto: Vladimir Protić