Srijeda, 17 Kolovoz 2016 14:43

Čak 15 lista sa po 14 kandidata u našoj 5. izbornoj jedinici žele u saborske fotelje

Ocijeni sadržaj
(17 glasova)

DRUŠTVENI RETROVIZOR: NOVI IZVANREDNI IZBORI SU PRED NAMA I TISUĆE ŽELJNIH POZICIJA NA LISTAMA -

POŽEGA – Pred nama su novi izvanredni izbori i nova utrka u kojoj sudjeluje 2546 kandidata za Sabor RH, od kojih samo u našoj 5. Izbornoj jedinici koju čine Vukovarsko-srijemska, Brodsko-posavska i Požeško-slavonska županija je 210 kandidata svrstanih na čak 15 lista. Šteta što svaka lista ima samo 14 pozicija, jer mnogi tako nisu mogli izraziti svoje apetite i želju da uđu u visoku politiku. Zašto je tolika pomama za tim saborskim mjestima, zašto ljudi idu hrpimice na te liste iako iz cijele izborne jedinice „plasman dalje“ može očekivati samo 14 kandidata. Što to ljude privlači na te liste? Pa evo malo pričaš o reformama, to je od pojave Mosta postalo jako popularno, reforme su na prvom, drugom i trećem mjestu, samo reforme, a onda kad se narod prevari, dade im glasove za nekoliko saborskih zastupnika, onda na sceni vidi, nešto neviđeno, zvjerska borba za „reformu fotelja“, otimačina za „reformu pozicija i sinekura“, prava reforma „nekih anonimaca i nigdje dokazanih za državne pozicije“ koja je išla toliko daleko da je paralizirala cijelu Hrvatsku i bacila je na koljena. Upravo te „reforme“ su navele i na očajnički potez, sada već zaboravljenog šefa HDZ-a, da pokrene rušenje svega. Taj novi recept „reformi“ svidio se mnogima, pa žele pokušati i oni na primjeru Mosta, sada su svi neki reformisti, a bez imalo srama zato što smo u lutanju eksperimenta izgubili punu godinu dana Mostovci idu također i dalje po istom receptu i opet nude „reforme“. Sada to zovu uvođenjem novih standarda, a tu standardizaciju bi trebali glasači hrpimice podržati, jedan od tih novih standarda možda će biti parlamentarni izbori svake godine. Rezultat svega je svakako velika osobna korist koja se skriva iza svega, to je taj magični magnet koji ljude privlači na liste.

Na listama samo iz naše županije ima 40 kandidata, što nas opet stavlja kao najmanju županiju u podređeni položaj, jer su one druge dvije županije kandidirale ukupno 170 kandidata. Imamo među tih 40 kandidata i nekoliko nositelja lista, kao što je Zdravko Ronko na listi Koalicije koju predvodi SDP, zatim Nada Prkačin na listi HSP, Dragutin Dukić na Neovisnoj listi i Davor Bošnjak na listi Laburista, iako ovi potonji nemaju nikakvih izgleda da pređu izborni prag. Na drugom mjestu imamo samo Nikolu Brekala na listi umirovljenika, dok na trećem mjestu imamo Franju Lucića na listi HDZ-a, koji je i ovaj puta siguran za ulazak u Sabor. Iako nas Mostovci prošlih izbora nisu počastili niti jednim imenom iz naše županije, ove godine na četvrtom mjestu njihove liste je Dražen Pekčec, političar koji se već okušao i na stranačkim i na neovisnim listama, čak i kao kandidat za gradonačelnika, ali bez većeg uspjeha. Četvrto mjesto zauzima i Josipa Miličević na listi HDSSB-a, Ivica Nikolić, nekadašnji kutjevački gradonačelnik, na listi Milana Bandića,Miroslav Penava na listi HSP AS, te Damir Janeš na listi Živog zida.

Na ostalim mjestima imamo po kojeg kandidata, na svim listama osim na listi Pametno i nekakvoj listi stranke žena,koji još očito nisu čuli da postoji Požeško-slavonska županija, tj, nitko iz naše županije nije u rodbinskoj vezi s kreatorima tih lista.

Prvi puta na listi se pojavio, na 8. mjestu HDZ-ove liste Darko Puljašić, najmlađi predsjednik HDZ-a grada Požega, a njegova stranačka kolegica, pleternička gradonačelnica Antonija Jozić, ovaj puta nalazi se na 13. mjestu. Pleterničanin Vladimir Milković zauzima 7. mjesto na listi HDSSB-a, a imamo čak i kandidata na začelju lista, Dražena Đurovića nekadašnjeg saborskog zastupnika HDSSB-a na 14. mjestu liste HSP-a i Martinu Vlašić iz Požege na listi koalicije SDP-a.

Kako se područje Požeštine može još pohvaliti s nekakvom zastupljenošću na listama, područje Pakraca i Lipika ne može nikako biti zadovoljno, jer je s njihovog područja zanemarivi broj kandidata, a posebno ih uopće nema na listama velikih stranaka, SDP i HDZ, s kojih se generira najviše mjesta za Sabor. Da uđu u Sabor realne šanse imaju još dvije stranke, dok su sve ostale liste samo dio izbornog folklora i prikaz tobožnje demokracije, da se svatko tko želi može naći na nekoj listi kao kandidat za Sabor RH.