Subota, 20 Kolovoz 2016 10:51

Ključna su pitanja našeg razvoja a ne da li se neki trg zove po Titu ili Tuđmanu

Ocijeni sadržaj
(20 glasova)

NARODNA KOALICIJA PREDSTAVILA KANDIDATE I PROGRAM BIRAČIMA 5. IZBORNE JEDINICE U POŽEGI (PROMO ČLANAK) -

Milanović: “Oni koji bi ponovno željeli voditi Hrvatsku i koji su u zadnjih osam mjeseci radili jako loše i opasno, oni nisu razumjeli kako funkcionira država“

POŽEGA – Čelnici Narodne koalicije koja se sprema da uskoro ponovno vrati obnašanje vlasti, jer kako kažu, oni su bolji, oni su eurosuper, oni su ulaznica za 21. stoljeće, predstavili su program i kandidate na listi ispred Narodne koalicije u 5. Izbornoj jedinici u koju pripada uz Vukovarsko-srijemsku, Brodsko-posavsku i naša, Požeško-slavonska županija. Pred nekoliko stotina članova SDP-a, HNS-a HSS-a i HSU-a, stranaka koje čine Narodnu koaliciju, u pješačkoj zoni grada Požege, kandidate je predstavio Zdravko Ronko, prvi na listi, ujedno i domaćin. Uz Ronka tu je na 14. mjestu još jedna Požežanka Martina Vlašić, ravnateljica centra za socijalnu skrb, Mirna Krajina-Andričević, liječnica iz Vinkovaca, IMG 5431Josip Krnić, načelnik općine Babina Greda, Marinko Lukenda ispred umirovljenika, Zvonimir Dragun, gradonačelnik Iloka, Emina Berbić Kolar, dr. sc. iz Slav. Broda, Biljana Gaća, najmlađa kandidatkinja koja dolazi iz Vukovara, Vera Bošnjak, načelnica općine Slavonski Šamac, Anica Birač, iz Vinkovaca, Vinko Grgić, gradonačelnik Nove Gradiške, Predrag Matić Fred, i nakon odlaska iz Požege i dalje vezan za Požegu, Marta Luc Polanc, koju za Požegu veže udaja, požeška snaha, Davor Vlaović, kandidat HSS-a, potpredsjednik HSS-a, zamjenik župana u Brodsko-posavskoj županiji. 

- Evo pred vama je Narodna koalicija, danas smo tu da vam se predstavimo, osobno i naš program. Program Narodne koalicije vam sigurno jamči siguran smjer koji, jamči stabilnost, gospodarski uzlet, rast i dobre gospodarske rezultate. Koalicija koja jamči nastavak reforme obrazovanja, zdravstvo dostupno svima, a ne samo onima bogatima kako su to neki htjeli provesti u ovoj državi. Narodna koalicija jamči prava svakog pojedinca – istakao je Zdravko Ronko, prvi na listi i predstavio svoje goste koji su se obratili skupu, Davor Vlaović iz HSS-a, Silvano Hrelja, predsjednik HSU, Ivan Vrdoljak, predsjednik HNS-a i Zoran Milanović, predsjednik SDP-a i kandidat za premijera ispred Narodne koalicije.

- Što treba da ova Zlatna dolina postane opet zlatna, naravno Narodna koalicija. Mi smo ovdje zbog vas, jer znamo da je u Slavoniji težak život, da se mladi odseljavaju, da je najveća stopa nezaposlenosti upravo ovdje u Slavoniji, da je najveći broj obrtnika i poduzetnika koji su dika ovog kraja, u teškoćama i da očekuju od ove Vlade jedan siguran smjer. Mi iz IMG 5444HSS-a kažemo da je to Narodna koalicija i garantiramo da ćemo donositi zakone i rješavati probleme. Mi živimo s vama i sutra želimo doći pred vas i pogledati u oči. Novo što je unio HSS je program za selo i poljoprivredu, za opstanak života u ovoj županiji, cijeloj Slavoniji i Baranji. Mi uvijek govorimo da nema bogate Hrvatske, bez jakog i bogatog seljaka, bez proizvodnje hrane, bez jakog obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva. Programom dajemo naglasak na proizvodnju hrane u OPG-ima, udruživanje i zemljišnu politiku koja daje šansu malim proizvođačima. Za to smo osigurali i novac u slijedeće tri i pol godine 37 milijardi, kroz sredstva EU i državna sredstva - istakao je Davor Vlaović ispred HSS-a dodajući da imaju spreman i zakon kojim će spriječiti nepoštenu trgovačku praksu i lobije uvoznika koji sada ruše cijenu pšenice na sedamdeset lipa a krumpira na jednu kunu. On je najavio smanjenje PDV na hranu da bi se učinila poljoprivredna proizvodnja konkurentnijom i potrošačima osigurati hrvatski proizvod s hrvatskih njiva, da znaju što jedu. U poljoprivredi nije sve crno, no to treba bolje poslagati, a to zna Narodna koalicija i HSS koji je dio Narodne koalicije.

Predstavnik HSU, Silvano Hrelja svakako se posebno obratio umirovljenicima, naglašavajući da su oni po treći puta u temeljima ove koalicije. – U ovoj koaliciji se uvijek za svaki problem tražilo rješenje. Bilo je i grešaka, ali onaj koji radi griješi, oni koji ništa ne rade ni nemogu pogriješiti. Mi smo dokazali da smo u teškim vremenima znali sačuvati mirovinska prava. Znat ćemo i unaprijediti sustav, ali ne na način kako vam neki obećavaju, povećati mirovine 5%. Tako neozbiljno se ne može voditi država i svašta obećavati. Tako se kupuje naklonost. Mi ne želimo vladati, nego upravljati, naša politika je služiti građanima i raditi u njihovom interesu. Mi nismo kao gospodin Petrov koji je tvrdio da je u nacionalnom interesu poskupljenje dopunskog zdravstvenog osiguranja. U to nitko nije povjerovao, jer u nacionalnom interesu je očuvati IMG 5449dostupnost zdravstvenog osiguranja za sve građane, na priči solidarnosti svih građana. To će Narodna koalicija očuvati - rekao je Hrelja koji tvrdi da ova koalicija može pronaći sva rješenja, a biračima savjetuje da ne podržavaju dalje nikakve eksperimente, jer ti eksperimenti mogu prestati voljom birača. 

Ivan Vrdoljak ispred HNS-a posebno pozdravio je Požežane i Požegu, za koje je HNS posebno vezan jer je upravo iz ovog kraja krenuo HNS predvođen Savkom Dapčević Kučar. Podsjetio je samo da su neki prije osam mjeseci pričali jedno, a da su na kraju pokazali nešto sasvim drugačije. To mora ostati prošlost a alternativa je Narodna koalicija. - Nitko se nije rodio kao ministar niti premijer, nego je to postao svojim radom, djelovanjem, učenjem. Mi smo to pokazali u prošlom mandatu, bili smo iskreni, bili smo otvoreni. Nitko nije ništa ukrao, zamračio, kao što su mnogi drugi, i nikada nismo izdali nacionalne interese. Zar to nije dovoljno. Hrvatska je bogata toliko koliko je bogat najsiromašniji dio, a to je Slavonija. Mi u sljedećem mandatu moramo imati poseban fokus na Slavoniju – kaže Vrdoljak koji uspoređuje dolazak struje u nekim 60. godinama, kao danas dolazak interneta u svaki kutak. Danas je Internet to, a to nitko od stranaka ne spominje. Mi želimo upravo to, da svakom djetetu dajemo jednake šanse za razvoj. Spomenuo je kako neke opcije žele ukinuti požešku županiju, ona više nebi postojala. Narodna koalicija smatra da se to nesmije dogoditi ove 2016., jer ta opcija neće dobiti povjerenje građana. Narodna koalicija neće postavljati ploče, kao neki, nego je stavila sebi u zadatak da Hrvatska bude pristojna, moderna i europska Hrvatska. 

- Godinama dolazim u Požegu koja mi je uvijek bila uvijek izbalansirana sredina, a prvi puta sam bio ovdje 2001. godine. Zdravko Ronko je postao gradonačelnik Požege 2002. pa 2004. godine i tako dalje na kojoj je funkciji bio devet godina u kojem vremenu je grad napredovao. Vrijeme je išlo i mi smo u Požegi pobjeđivali i na lokalnim i parlamentarnim izborima, gubili i pobjeđivali opet. Nazivi ovih vaših ulica, vidim po istraživaču Dragutinu Lermanu, Cehovska ulica, sv. IMG 5475Florijana, zaštitnika vatrogasaca, koje ovdje vidimo svjedoče, a nema niti Trga Josipa Broza Tita niti Franje Tuđmana. Dolje niže ima ulica prvog Hrvatskog predsjednika. Dosta je gnjavaža sa Titom i Tuđmanom. Svatko će misliti što želi misliti, a ja nikoga ne mogu uvjerit da misli ono što ja mislim jer nemam tu ambiciju, niti moć i snagu, to nema nitko. Stabilna vlast i siguran smjer za Hrvatsku je Narodna koalicija. Mi planiramo pobijediti, ne dominirati, razgovarati sa svojim političkim konkurentima iz HDZ-a. Rekao sam danas u Slavonskom Brodu, HDZ je super, a mi smo eurosuper, gorivo za modernu vožnju. Oni nisu loši ali mi im moramo dati ulaznicu za 21. stoljeće, jer još uvijek žive u 20. stoljeću. Iz toga je razloga moj savjet da se prešaltate i premjestite jer Hrvatsku čekaju novi izazovi, civilizirani izazovi koji postavljaju pitanja kako zaraditi više, kako prodati više, kao biti brži od konkurenata i svih onih koji imaju znanja i vještine, a naše ambicije moraju biti uvijek veće. Trebamo se osloniti na vlastite snage i nešto malo saveza. Možda malo ugledati na naše sportaše, naše olimpijske osvajače medalja. To je put do uspjeha, to je primjer kako se vlastitom željom može ostvariti puno - rekao je Zoran Milanović i nastavio.

- Ne možemo u svemu biti prvi, ali ako smo do prije 5 godina bili tek na 90. mjestu po kriterijima poslovanja koje postavlja Svjetska banka, a danas smo 40., a ja kažem da ćemo biti 30. za nekoliko godina i da je to manje više svjetski vrh, onda je to realna ambicija i u takvu zemlju dolaze svjetske firme koje zapošljavaju naše školovane ljude. I to se događa u Hrvatskoj, ali ništa ne ide preko noći. Zato su to ključna pitanja našeg razvoja danas ili za tjedan dana, a ne da li se neki IMG 5442trg zove po Titu ili Tuđmanu. Tu ćemo se razlikovat u mišljenjima, manje ili više, ali ne možemo svi misliti isto. Bitno je da mislimo isto oko ključnih pitanja razvoja. Oko poreza, konačno možemo razgovarati o porezima i vidjeti da oni koji bi ponovno željeli voditi Hrvatsku i koji su u zadnjih osam mjeseci radili jako loše i opasno, oni nisu razumjeli kako funkcionira država. Oni bi ukinuli sve poreze samo kako bi se dopali ljudima. Ja kažem neki će porezi biti manji, ali poreza će i dalje biti jer se iz njih isplaćuju mirovine, isplaćuje učenički prijevoz, osigurava besplatno školovanje i dr. Ako vam kažem da nema poreza, onda nema ni države. Država košta a jedino je pitanje koliko ćemo se odgovorno odnositi prema tom novcu.

- Naslijedili smo zemlju u jako teškoj financijskoj situaciji, sa ogromnim deficitom. Sada to više nije tako, sad je bolje, nije sjajno ali je bolje. To je rezultat nečijeg rada. Ljudi vole uspoređivat državni i kućni budžet, tu ima sličnosti ali nije isto. U tom slučaju kućni budžet je u gorem položaju. Država je država i kada se zaduži uvijek se izvuče. Kućni budžet i kad se zaduži dužan je banci, nekome tko je jači i silniji od njih i zato je veći problem od državnog duga. Tu smo pokazali da smo vještiji i odgovorniji od HDZ-a, jer su nam važni i privatni dugovi naših ljudi, ne samo krediti u švicarcima. Jer kada se kreditno opteretite, a bez kredita razvoj ne ide, morate znati da ćete u slijedećih 20 godina to moći servisirati, a to država mora osigurati. Ugledajmo se na sportske heroje i na one heroje koji uporno, bez kamera, bez javnosti rade svoj posao. Oni ne pitaju što Hrvatska može napraviti za vas, nego što mogu napraviti za Hrvatsku. Hrvatska treba biti jaka i konkurentna, da se za nas i naše ime zna, da nas se poštuje. Trebamo se sami poštivati i kada Hrvatska takva bude onda će nas i drugi poštivati. Pozivam vas da izađete na izbore i da birate razumom i srcem. Glasajte za nas jer su drugi slabiji od nas i lošije su rješenje u ovom trenutku. Iako je taj dan pamćen u svijetu kao dan katastrofe učinimo da 11. rujan bude jedan običan i sretan dan. 

Zdravko Ronko je na pitanje novinara odgovorio da bi bio zadovoljan da u 5. izbornoj jedinici osvoji 6 mandata. Šest mandata osvojili su 2011. god., (kao i HDZ tada) kada je SDP osvojio sa svojim koalicijskim partnerima vlast i formirao Vladu RH. Na izborima 2015. SDP-ova koalicija osvojila je 4 mandata, stoga je želja Zdravka Ronka razumljiva, jer kada god su osvojili 6 mandata u Izbornoj jedinici, tada su bili i ukupni izborni pobjednici.

Tekst/foto: Vladimir Protić