Ponedjeljak, 05 Prosinac 2016 11:37

Odluku o zatvaranju ulice mogu donijeti samo građani na referendumu

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

SDP GRADA POŽEGA DOVODI U PITANJE NAČIN DONOŠENJA ODLUKE O ZATVARANJU PROMETA PREKO TRGA SV. TEREZIJE -

POŽEGA - Povodom današnje sjednice Gradskog vijeća grada Požega i točke dnevnog reda koja predlaže zatvaranje prometa preko Trga svete Terezije, vijećnici kluba SDP-a sazvali su tiskovnu konferenciju. Nismo protiv zatvaranja te prometnice, odmah su naglasili, nego protiv načina kako se to želi provesti a posebno što se vijećnicima plasira izjava „jer je Grad Požega, uvidio potrebu zatvaranja prometa za sva vozila, prometovanjem bi se narušio sadašnji izgled trga, dosadašnje zatvaranje prometa nije predstavljalo nikakve poteškoće, nije dolazilo do zastoja prometa i gužvi na alternativnim pravcima“.

 IMG 3701- Kako su to oni uvidjeli potrebu zatvaranja prometovanja i kojim znanstvenim metodama su utvrdili odsustvo prometnih poteškoća, zastoja i gužvi? Jeli to bilo osobnim opažanjem, mjerenjem protoka vozila, konzultiranjem struke, traženjem mišljenja građana, ili kako ? I dok oni tvrde kako nije bilo poteškoća, zastoja i gužvi - dio građana se žale na velike teškoće, gužve i zastoje na jednom od rijetkih pravaca za pristup Trgu sv. Trojstva, južnim dijelovima Grada i gradskoj žili kucavici „istok-zapad“. E pa dragi moji, Grad Požega nije ni Neferović, ni Vodinelić, ni neznam ti ja tko, Grad Požega su Požežani, i samo Požežani… I zato smo, nas osam vijećnica i vijećnika predložili Gradskom vijeću da se raspiše referendum. I neka građani kažu svoje! – kaže predsjednik Kluba vijećnika SDP-a Zdravko Ronko te najavljuje pokretanje inicijative za raspisivanje referenduma.

To će predložiti i današnjem Gradskom vijeću jer po Zakonu o referendumu, Zakonu o lokalnoj i područnoj samoupravi i Statutu Grada Požege mogu predložiti, kao 1/3, odnosno osam vijećnica i vijećnika iz redova SDP-a.

Zašto referendum, pojasnio je Ronko u nastavku – zato što je mišljenje građana na prvom mjestu i zato što se ni odgovornost, a ni mogućnost za donošenje takve Odluke ne bi smjela prepustiti 11-torici vijećnika koliko god oni „osvješteni“ bili. Ako Gradsko vijeće prihvati prijedlog dužno je u roku od 30 dana donijeti Odluku o raspisivanju referenduma, protivno mi u tome sudjelovati nećemo – istakao je Ronko i dodao da su se brojni građani žalili i slali upite o tome zašto se ta jedina središnja prometnica zatvara, jer sada do glavnog požeškog trga mogu doći obilazno i tako obići pola grada na putu prema trgu.

Tekst/foto: Vladimir Protić