Utorak, 06 Prosinac 2016 10:22

Usvojen proračun za 2017. od 108 milijuna kuna

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

27. SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA GRADA POŽEGA -

POŽEGA - Posljednja 27. sjednica Gradskog vijeća grada Požega u 2016. godini osim predloženih 23 točke na Dnevnom redu, imala je još i dodanu jednu točku o zatvaranju prometa na Trgu sv. Terezije koju je predložio Klub SDP-ovih vijećnika. Već na samom početku došlo je do konfuzne situacije jer je IMG 3770predsjednik Gradskog vijeća Nino Smolčić dao riječ vijećniku Draganu Borevcu u ime Kluba HDZ-a iako je do njega, kao predsjednik kluba sjedio Ante Šolić. Nakon burne reakcije iz dijela vijećnika HDZ-a situaciju je smirio zamjenik gradonačelnika Darko Puljašić koji je iznio da se u dogovoru s Borevcem on dogovorio da Klub vijećnika HDZ-a i dalje vodi Šolić. No ni nakon toga nikome nije jasno da li je onda smjena koju je inicirao predsjednik GO HDZ-a Darko Puljašić zakonita ili nezakonita te tko je onda stvarni predsjednik Kluba.

O toj dosta konfuznoj situaciji na sjednici Vijeća svoj komentar dao je i požeški gradonačelnik Vedran Neferović: - Događanje u HDZ-u koje se jednim dijelom osjetilo i na sjednici Gradskog vijeća su slijed jednih događaja koji u ovom trenutku kod mene izazivaju jedno razočarenje, jer smatram da do ovoga što se dogodilo nije uopće trebalo doći. Nisam bio sudionik sastanaka, ne znam da li sam za njih trebao dobiti poziv kao gradonačelnik, kada su IMG 3772se događale određene konzultacije, razgovori i dogovori oko toga što će uslijediti. U ovom sazivu će biti još dvije sjednice GV i ako je bilo potrebe za rješavanjem nekih unutarstranačkih pitanja GV nije svakako mjesto gdje se to trebalo rješavati. Pred nama je vrijeme koje će zahtijevati razgovore u HDZ-u po pitanju nekih problema, pa očekujem da ću moći o tome na stranačkim tijelima reći svoje mišljenje.

Najvažnije točke oko koje je bilo i najviše diskusija, posebno kritika od strane oporbe, bile su točke 3. izmjena i dopuna Proračuna grada Požega u kojoj je gradski proračun snižen na 101 milijun kuna zbog nerealizacije nekih projekata koji se prenašaju u sljedeću godinu te Prijedlog Proračuna grada Požega za 2017. godinu. pod točkom 7. Gradsko vijeća Grada Požega obje točke je usvojilo većinom od 12 glasova i u idućoj će godini Proračun iznositi 108.396.000,00 kuna. Projekcija proračuna za 2018. godinu planirana je u iznosu 120.513.300,00 kuna, a za 2019. godinu u iznosu 124.302.300,00 kuna. U 2017. godini je preneseno i planiranih 11 milijuna kuna iz kreditnog zaduženja za izgradnju novog Dječjeg vrtića.

IMG 3773- Kod formiranju proračuna bili smo svjesni svega što donosi nova porezna reforma, za razliku od bivšeg sastava Vlade RH kada je bez imalo razumijevanja, analitike i metodike u pristupu u 2015. godini gradovima odrezano 4 milijuna kuna, dok će ove godine biti oko 2,5 milijuna kuna manje u odnosu na 2014. godinu. U dvije proračunske godine, oko 6,5 milijuna kuna manje je porezna reforma SDP-a ostavila u požeškom proračunu, ali i u drugim gradovima. Imamo s punim pravom biti optimisti jer je u samoj izradi nove porezne reforme obuhvaćeno puno više detalja koji utječu na proračune gradova pa je tako analitički razrađena svaka stavka prihoda i obveze od rashoda. Također, mi kao Grad, napravili smo sve da povećamo prihode Grada i da utvrdimo sve ono što je SDP-ova vlast dugi niz godina zapostavljala – rekao je temu proračuna gradonačelnik Vedran Neferović.

Većinom glasova usvojeni su i prijedlozi programa o izmjeni i dopuni programa javnih potreba u kulturi, predškolskom odgoju i obrazovanju, sportu, socijalnoj skrbi, turizmu i ostalih udruga i društava građana u IMG 3774Gradu Požegi za 2016. godinu, ali i prijedlozi javnih potreba u 2017. godini. Došlo je do izmjena i u odlukama o mjerilima i načinu rasporeda sredstava komunalne naknade za komunalne djelatnosti u 2016. godini, programu izgradnje objekta i uređaja komunalne infrastrukture te programu održavanja komunalne infrastrukture i opsega radova na održavanju uređenog građevinskog zemljišta u Gradu Požegi za 2016. godinu, a usvojeni su i programi za nadolazeću godinu.

Raspravu je pobudio prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o sigurnosti prometa u Gradu Požegi, odnosno prijedlog odluke o zatvaranju prometa na novouređenom Trgu sv. Terezije Avilske. Upravo je ta problematika potaknula 8 gradskih vijećnika (7 SDP i 1 Nezavisan) da predlože Gradskom vijeću raspisivanje referenduma radi odlučivanja o zatvaranju prometa na Trgu sv. Terezije. Nakon poduže rasprave, prijedlog je odbijen, a odluka kojom se zabranjuje promet motornim vozilima većinom glasova usvojena. Kako stoji u obrazloženju, puštanje i odvijanje prometa narušilo bi sadašnje stanje uređenosti Trga kao pješačke zone. Tijekom odvijanja radova promet je bio zatvoren za sva vozila te je utvrđeno da zatvaranje nije predstavljalo poteškoće u odvijanju prometa, odnosno nije dolazilo do prometnih zastoja i gužvi na alternativnim pravcima.

IMG 3779- Izgradnjom i uređenjem Trga sv. Terezije u samom projektu postoji mogućnost da promet funkcionira. Ali, također, dugi niz godina postoji i neriješen problem prometa u ovom gradu, neriješen u smislu parkirnih mjesta, podzemnih garaža koje su bile obećavane, izmještanja tržnice kada se nije govorilo o referendumu nego je to netko radio silom i pod pritiskom vremena i ljudi. Gradsko vijeće može odlučiti o uređenju prometa u ulicama i ova odluka koja se danas donese ne mora biti zauvijek i ne mora biti ta koja će ograničavati bilo kakvu slobodu kretanja građana trajno na tom prostoru. Odluka se uvijek može izmijeniti – pojasnio je gradonačelnik Neferović.

Po najavi vijećnika SDP-a o tom pitanju moraju se izjasniti i sami građani pa će oni pokušati pokrenuti inicijativu za referendumsko izjašnjavanje o tom pitanju. Organizacija referenduma u predizborno vrijeme mogla bi zahuktati političku scenu u gradu Požegi, te pitanje zatvaranja jedne ulice za promet dovoditi u IMG 3778kontekst izbora prije izbora, plebiscitnog izjašnjavanja prije redovnih lokalnih izbora, što će svakako biti kobno za stranu koja izgubi na referendumu, jer ta će izgubiti i izbore u gradu Požegi.

Gradsko vijeće većinom glasova usvojilo je i prijedlog Sporazuma o suradnji na provedbi Projekta aglomeracije Požega s tvrtkom Tekija d.o.o. Požega te Općinom Brestovac i Općinom Kaptol te prijedlog Sporazuma o suradnji na provedbi Projekta aglomeracija Pleternica s tvrtkom Tekija d.o.o,. Požega, Gradom Pleternica i Općinom Jakšić. Oba projekta za cilj imaju kvalitetno rješenje za opskrbu pitkom vodom, odvodnjom i pročišćavanjem otpadnih voda, a u skladu sa svim strateškim dokumentima.

Tekst/foto: Vladimir Protić