Četvrtak, 31 Kolovoz 2017 12:11

Franjo Lucić nije član HDZ-a od 1990. godine - on time iznosi neistinu i obmanjuje građane i javnost

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

ZAJEDNICA UTEMELJITELJA HDZ POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE DEMANTIRA OBJAVU FRANJE LUCIĆAM U MEDIJIMA -

POŽEGA - Zajednica utemeljitelja HDZ-a „dr. Franjo Tuđman“ Požeško-slavonske županije sazvala je tiskovnu konferenciju kao reakciju na objavu Franje Lucića u medijima u kojima navodi kako je član HDZ-a od 1990. godine. Sukladno Zakonu o medijima pozvali su se da objavimo njihovu verziju oko tog prijepora, a tiskovnu konferenciju sazvali su u prostorijama Obrtničkog doma u Požegi, gdje su održani i prvi inicijativni sastanci za formiranje HDZ-a u općini Slavonska Požega. Predsjednik Vladimir Englman i Davor Balešić ispred sebe su posložili knjigu „bilježnicu“ s prvim upisanim članovima i evidencijom članstva sve do 1992. godine, te iskaznice i drugi materijal s prvih sastanaka.

- Franjo Lucić, saborski zastupnik u svom je priopćenju za medije, između ostalog naveo kako je On član HDZ-a od 1990. godine, citiramo „U HDZ sam se učlanio 1990. a ne 1995. godine kako je često ističe“. To je čista laž i neistina kojom se Franjo Lucić iz njemu poznatih razloga poslužio i služi već nekoliko puta iznoseći to u javnost kako bi se prikazao onim što nije. S punom odgovornošću tvrdim da se Franjo Lucić, saborski zastupnik nije učlanio 1990. godine u HDZ jer za to postoje čvrsti dokazi i nepobitne činjenice, ali i sjećanja mnogih koji su tada s velikim rizikom bili članovi HDZ-a - kaže Englman i dodaje da se evidencija članstva HDZ-a od 1990. do jeseni 1992. godine vodila i ona postoji u vidu „bilježnice“ u koju su se kronološkim redom upisivali one osobe koje su dragovoljno pristupale stranci i postajali njeni članovi. U toj evidenciji nigdje se ne nalazi ime i prezime Franje Lucića, tako da su izjave i navodi dotičnog gospodina neistiniti i lažni što je žalosna činjenica da se istima služi jedna osoba koju je narod izabrao da ga predstavlja u najvišoj instituciji časnom domu Hrvatskom saboru.

- Od jeseni 1992. godine u Temeljnim općinskim ograncima ili bolje reći organizacijama HDZ-a ustrojena je tzv „plava knjiga“ u kojoj su se vodile evidencije članstva onih koji su pristupali stranci jer je krajem 1992. godine krenulo masovnije učlanjivanje u stranku. Uz tu tzv. „plavu knjigu“ i dalje se na jedinstvenom mjestu vodila evidencija članstva koja je na sigurnom mjestu kako ne bi došlo do zloupotrebe i lažnih predstavljanja da se netko učlanio u HDZ što kod nekih osoba, poput Franje Lucića nije slučaj. Bilo je pokušaja da se u tzv. „plave knjige“ u Temeljnim općinskim organizacijama unesu imena i datumi pristupa stranci sa starijim datumima jer članovi stranke nisu bili u početcima stvaranja samostalne Republike Hrvatske. Međutim upravo iz tih i sličnih razloga čuva se original koji je nemoguće prepravljati, a uz sve to Utemeljitelji imaju svoju evidenciju u Zagrebu koju nije moguće krivotvoriti - ističe Englman, dodajući da se ta teza Franje Lucića pojavljivala u njegovim izjavama i prije, no da nisu uvijek reagirali jer su smatrali da je došlo do lapsusa u govoru, no sada je tu izjavu dao u pisanom obliku, te su morali reagirati na napisane neistine. Englman dodaje da su neki, danas istaknuti HDZ-ovci i istaknuti političari i dužnosnici, tada 1990. godine na njegovo zaprepaštenje, zastupali stranku „Pokret za Jugoslaviju“ u prvim višestranačkim vijećima. Tek od 1992. godine počela je navala na upis u HDZ. No utemeljitelji dobro znaju tko je sa njima bio od prvog dana, a o tome postoje i dobre pisane evidencije.

Tekst/foto: Vladimir Protić