Utorak, 05 Rujan 2017 14:17

Sindikat: Za pomoćnike u nastavi prvenstveno primati nezaposlene učitelje

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

INICIJATIVA SINDIKATA HRVATSKIH UČITELJA - Učitelji za učitelje! -

OVE GODINE U POŽEŠKO-SLAVONSKOJ ŽUPANIJI UPISANO JE 179 UČENIKA MANJE, ŠTO JE GOTOVO 13 RAZREDA MANJE

POŽEGA - Početak nove školske godine“ponudio“ je i neke sada već poznate činjenice. Na području Požeško-slavonske županije upisano je od 1. do 8. razreda 179 učenika, gotovo 13 razreda manje nego prethodne školske godine. Ekonomska i socijalna situacija u pet slavonskih županija je izuzetno teška. O iseljavanju, uglavnom mladih hrvatskih građana, da ne govorimo, kaže sindikalni povjerenik Sindikata hrvatskih učitelja, Ranko Janković, prof.

image 0 02 05 5bd538bb1d4ac157052b7594232f542b7d612fbac94644fb0796c8d7ba2a3519 V- Kao posljedica navedenog jest sve veća ukupna nezaposlenost, sve više tehnoloških viškova, pa tako i nezaposlenih prosvjetnih radnika. Ured državne uprave, u suradnji s predstavnicima SHU, svake godine rješava sve složenije i brojnije tehnološke viškove. Iza svakog broja s oznakom “tehnološki višak“ krije se ljudska sudbina. Ne samo u školstvu. Zapošljavanje učitelja u struci je postala teška misija. Sindikat hrvatskih učitelja, točnije Županijsko sindikalno povjerenstvo, pokrenulo je inicijativu pod imenom „Učitelji za učitelje“. Inicijativu s potpisima gotovo svih učitelja osnovnih škola naše županije, uredno smo uručili odgovornima - kaže povjerenik Janković koji obrazlaže prijedlog da se nezaposleni učitelji zapošljavaju kao pomoćnici u nastavi, barem na određeno vrijeme.

- Početkom školske godine osnivači škola (Županija, Grad Požega) izabiru pomoćnike u nastavi koji su uglavnom srednjoškolske razine obrazovanja. Ne vidimo razloga da se ne zaposle stručnije osobe, na korist učenika, škole, Županije i Hrvatske. U skladu s time podsjećamo na nekoliko neospornih činjenica: -Učiteljski studij traje pet godina, a roditelji, fakulteti i Republika Hrvatska ulagali su znanje, pedagoška i materijalna sredstva u izobrazbu učitelja. -Svjedoci smo umijeća i postignuća izabranih pomoćnika u nastavi. Ne želimo nikoga omalovažavati, pitamo samo: Biste li išli trgovcu da vam izvadi ili popravi zub? -Ako su učitelji bez posla u struci, ako pristaju na uvjete i plaću za pomoćnike u nastavi, znači svjesno pristaju na plaćanje po srednjoj stručnoj spremi, ne vidimo razloga da nemaju prednost pri odabiru. -Svjedoci smo da među dosadašnjim pomoćnicima koje ste odabrali, ima i onih s višom stručnom spremom, što onda ne priječi da to budu učitelji, mag. prim. educ.

- Stoga predlažemo i tražimo da u sljedećem izboru pomoćnika u nastavi prioritet imaju učitelji, kao i ostali nezaposleni prosvjetni radnici. Ako smo se, nadam se ne samo deklarativno, opredijelili za državu znanja, željeli bismo da našoj djeci pomažu, odgajaju i prenose znanje, kompetentne osobe, koje su se u tu svrhu školovale i usavršavale. Mišljenja smo da svi trebamo raditi na poboljšanju odgojno-obrazovnih postignuća, ali i na iznalaženju načina da se takve osobe zaposli. Na taj način počet ćemo usvajati kurikulum i prije nego ga službeno „oživimo“ - kaže Županijski sindikalni povjerenik Janković.