Petak, 15 Rujan 2017 10:02

SDP-u sporno slabo izvršenje proračuna za gospodarstvo i poljoprivredu i pristup brodskom odlagalištu otpada

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

KLUB VIJEĆNIKA SDP U ŽUPANIJSKOJ SKUPŠTINI NIJE PODRŽAO SVE TOČKE DNEVNOG REDA -

POŽEGA - Nakon što nije na 2. sjednici Skupštine županije Požeško-slavonske podržao sve točke dnevnog reda, Klub vijećnika SDP-a sazvao je tiskovnu konferenciju i javnosti pojasnio zašto su bili protiv pojedinih točaka. Javnosti se obratio prim. dr. sc. Marijan Cesarik, Bruno Horvat i Željko Samardžija.

- Za Polugodišnji izvještaj o izvršenju proračuna za 2017. godinu Klub vijećnika SDP-a je glasao protiv jer sve izjave župana pokazuju iluziju o poticanju i razvoja gospodarstva. U stavci gospodarstvo predviđa 36,5 milijuna kuna dok je polugodišnje izvršenje istoga 1,15 milijuna ili samo nevjerojatnih 3,15 % od plana što zapravo daje zaključiti da se nije gotovo ništa od plana ostvarilo. Za razvoj poduzetništva i obrtništva planirana subvencije od 50 tisuća kuna a nije realizirano ništa. Subvencioniranje kamata na odobrene kredite planirano 180 tisuća kuna u polovici godine je izvršeno svega 27.766,41 ili 15,40%, što je gotovo veliko ništa - kaže Bruno Horvat, koji smatra da je u poljoprivredi također plan proračuna mrtvo slovo na papiru.

- Za razvoj poljoprivrede planirano skromnih 1,6 milijuna kuna, a ostvareno 216 tisuća kn ili malih 13,41%. Za subvencije u poljoprivredi predviđeno u proračunu 70 tisuća kuna od čega je realizirano 0,00. Kreditiranja u poljoprivredi realizirana sa svega 11.575,90 ili 9,65% od plana. Poticanje razvoja stočarstva u našoj županiji realizirano sa nešto više od 38 tisuća kuna a plan za cijelu godinu je 180 tisuća kuna. Svi zajedno se zaklinjemo da ćemo napraviti sve da naša mladost ostane u našoj županiji u svojim mjestima i selima, međutim gledajući u realizaciju proračuna za ruralni razvoj možemo iščitati nešto sasvim drugo. Od planiranih 300 tisuća kn realizirano je minornih 11.700,00 kuna ili 3,90 % - ističe Horvat koji navodi da je i u razvoj turizma u pola godine utrošeno samo 25% planiranih sredstava.

- Prijedlog o pristupanju Požeško-slavonske županije trgovačkom društvu Centar za gospodarenje otpadom Brodsko-posavske županije d.o.o. i Prijedlog Društvenog ugovora Regionalni centar za gospodarenje otpadom Šagulje d.o.o. Klub vijećnika SDP-a odbio je s ciljem dugoročne zaštite naših građana od vrlo podređenog položaja u ovim društvima. Vrlo loše odluke u županiji, kroz dugi niz godina, kako je otpad smeće doveli su nas pred velike probleme. Gospodarenje otpadom je najveća dugoročna investicija posao koji će u budućnosti donositi nova radna mjesta, zaradu i veliku penalizaciju svih koji su otpad gurali daleko od sebe. Skupštini županije nameće se brzo prihvaćanje dokumenata koji cijeli posao predaje gore navedenim društvima. Prijedlog društvenog ugovora definira poziciju Požeško-slavonske županije u tom društvu u totalno podređenom položaju po pitanjima donošenja odluka, a sve nove troškove i gubitke plaćamo 25% - kaže Samardžija, koji smatra da se nismo morali žuriti s tom odlukom jer je naše odlagalište Vinogradine za vrijeme upravljanja SDP-a sanirano i uređeno po visokim standardima o zbrinjavanju otpada i osigurava kvalitetno donošenje odluka u narednom periodu bez žurbe. SDP predlaže osnovati Centar za gospodarenje otpadom u našoj županiji.