Banner 750x94 KULENOVA

JUMBO 500X240

Breadcrumbs

Nedjelja, 06 Studeni 2011 21:13

VODNOGOSPODARSKA ISPOSTAVA ZA MALI SLIV ORLJAVA-LONDŽA: U projekte uloženo više od 20 milijuna kuna

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)
POŽEGA - Vodnogospodarska ispostava za mali sliv «Orljava Londža» zainteresirana je za nastavak radova na izgradnji akumulacija na području Požeško-slavonske županije. Kako je pleternički kraj najugroženiji od poplava uz akumulaciju «Londža» kojoj predstoji izgradnja druge faze prema riječima  Miroslava Tabroskog voditelja vodnogospodarske ispostave nužno je nastaviti i radove na izgradnji retencije Vrbove koji su započeli još lani.
Realizacija ovog projekta vrijedna je 3,6 milijuna kuna od kojih je tri milijuna realizirano ove godine. Projektom je predviđeno da retencija može zadržati oko 3 milijuna kubika vode od kojih bi se 700 do 800 tisuća kubika vode moglo i duže zadržati, te iskoristiti za navodnjavanje poljoprivrednih površina.
Više od 20 milijuna kuna ove su godine «Hrvatske vode» preko vodnogospodarske ispostave za mali sliv «Orljava-Londža» uložile u različite projekte. Od toga iznosa čak 8,4 milijuna kuna namijenjeno je programu preventivne obrane od poplave. Većina poslova planiranih za ovu godinu je završena ili se privodi kraju.
Uz radove na uređenju potoka Orljavice u Brestovcu vrijedne milijun kuna tako se kraju privodi i izgradnja novoga objekta u Grabarju. Radi se o investiciji u iznosu od 400 tisuća kuna koja će omogućiti povezivanje dvaju kolektora u ovom naselju, a uz to ona će prema riječima Taborskog omogućiti i stvaranje manje mikroakumulacije  s  nekoliko tisuća kubika vode uz potok Tomačevac.
- Radi se o dosta zahtjevnom projektu kojemu smo pristupili na traženje grada Kutjeva koje u ovom naselju gradi odvodnju. Ti su radovi također vezani uz Tekiju no problem je što  Grabarje ima dva dijela naselja te je nužno oba kolektora povezati u jedan i dovesti do pročistača. No tu postoji i jedno «slabo» mjesto a to je «križanje «potoka Tomačevca s kanalizacijom. Taj se problem trebao riješiti «sifonom» no Kutjevo je zatražilo da se problem premosti gravitacijski pa se sada gradi objekt brane, odnosno nasipa. S tim prijelazom formirat će se jedna mikroakumulacija koja može poslužiti za navodnjavanje, poribljavanje i slično - kaže Taborski.
Ukoliko bi vremenske prilike i nadalje poslužile u Vodno gospodarskoj ispostavi za mali sliv «Orljava Londža» vjeruju da bi do kraja godine radovi mogli biti završeni.
V.Re.