Utorak, 19 Lipanj 2018 11:33

Oni koji budu razvrstavali otpad i predavali zelenu kantu samo jednom mjesečno plaćat će manje nego do sada

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

KOMUNALAC POŽEGA NAJAVIO NOVI NAČIN ODVOZA I NAPLATE ODVOZA OTPADA OD GRAĐANA POŽEŠTINE -

Svi koji se budu ponašali kao i do sada plaćat će odvoz otpada skuplje, a mogu ih snaći i ugovorne kazne za nepoštivanje pravila sakupljanja i odvoza otpada

POŽEGA – Tvrtka Komunalac Požega predstavila je novo malo vozilo za odvoz otpada iz kanti domaćinstava, koji su do sada bili u brdskim ulicama i prigradskim naseljima gdje nisu mogli dolaziti veliki kamioni za odvoz otpada. Ujedno su predstavili i bar cod koji će dobiti svaka zelena kanta u domaćinstvima, koju će skenirati vozila za odvoz otpada i po tome će građani ubuduće plaćati konačan račun za odvoz i zbrinjavanje otpada mjesečno.

- Po zakonu to moramo započeti od 1. studenog, no mi se nadamo da će tvrtka Komunalac Požega za novi način odvoza i obračuna usluge odvoza i zbrinjavanja otpada biti spremna i prije. Uskoro će naši djelatnici donijeti u svako domaćinstvo ugovore po kojima će se građani odrediti na koji način i koliko puta mjesečno žele da im se komunalni IMG 9525otpad odvozi. U međuvremenu će domaćinstva po želji dobiti i posude za kompostiranje tako da smanje količinu bio razgradivog otpada, a svako domaćinstvo će dobiti i žute kante za odvajanje plastike. Na taj način smo građanima omogućili da već u svom domaćinstvu razdvajaju otpad, kao što je papir, plastika i na taj način smanje onu količinu koju će predavati u zelenoj kanti. Plave i žute kante neće plaćati odvoženje, a plaćat će se samo odvoz zelene kante i to na dva načina. Jedan je paušal koji će plaćati svako domaćinstvo, a iznosi fiksno 40,68 kn mjesečno, te pražnjenje zelene kante od 120 litara koje će se naplaćivati 5,42 kune za svaki odvoz. Oni koji se budu trudili da što više otpada razdvoje i predaju ga u odvojenim spremnicima ili u reciklažna dvorišta svakako će imati nešto jeftiniji odvoz otpada – istakao je na tiskovnoj konferenciji direktor Ante Bekić, koji napominje da će se naplaćivati i ugovorne kazne koje će plaćati oni građani koji se ne budu pridržavali odredbi ugovora koji budu potpisali s Komunalcem Požega. To znači ako budu u plave i žute kante odlagali otpad koji tamo ne pripada, ako budu u kantu stavljali dodatne vreće smeća da se kanta ne može zatvoriti ili uz kantu stavljali dodatne vreće s otpadom. Svaka kanta zelena imat će svoj bar cod i vozilo će evidentirati pražnjenje te na taj način radit će se i obračun odvoza.

Svakom korisniku usluga bit će u interesu odvajati papir, karton, staklenu i plastičnu ambalažu i posebno ih predavati Komunalcu jer će na taj način:

- smanjiti količinu miješanog komunalnog otpada kojeg odlaže u zelenu posudu za otpad

- smanjiti svoj mjesečni račun za odvoz otpada

- pomoći u postizanju zadanih ciljeva RH – zaštiti okoliša, uštedi prirodnih resursa kroz recikliranje korisnog otpada, smanjenju količina otpada na odlagalištu, smanjenju štetnih plinova i sl.

- Grad Požega ide u jednom dobrom smjeru i već s početkom srpnja možemo najaviti da će sva prigradska naselja biti u sustavu prikupljanja otpada, jer sada imamo i ovo manje vozilo koje može doći do svakog domaćinstva u brdovitom području ili teže prohodnim ulicama. Najavljujemo podjelu žutih IMG 9542kanti i kompostera za svako domaćinstvo, kojima omogućavamo građanima da odvajaju otpad i na taj način čuvaju okoliš, a da ih mi za to i nagradimo. Oni koji to ne budu htjeli raditi morat će platiti više. Reciklažno dvorište u Požegi do kraja listopada će biti spremno, gdje će svi građani svakog dana u radnom vremenu besplatno moći odvajati i predati preko 30 vrsta otpada. Sve, od željeza, staklenki, baterija, elektronički materijal i ostalo moći će se besplatno predati i na taj način smanjiti svoj komunalni otpad u zelenoj kanti – istakao je požeški gradonačelnik Darko Puljašić napominjući da će se uskoro pronaći način prikupljanja i odvoza otpada i za stanare u stambenim zgradama. Primijenit će se primjeri dobre prakse i omogućiti i stanarima u zgradama da odvajaju otpad te time čuvaju prirodu i budu savjesni građani grada i RH.

S obzirom na to da na našem području ne postoji kompostana kao ni bioplinsko postrojenje, Komunalac preporučuje opciju usluge s kućnim kompostiranjem koja je značajno povoljnija za korisnika u ukupnoj cijeni usluge. Sve JLS planiraju nabavu kompostera i podjelu istih u 2019. god. Odvoz biootpada putem spremnika bit će omogućen tek po izgradnji kompostane na odlagalištu „Vinogradine“. Upute o kompostiranju također se mogu pronaći na mrežnoj stranici Komunalca Požega.

Tekst/foto: Kronika požeško-slavonska