Subota, 07 Srpanj 2018 14:23

Jakšić nastavlja se s novim investicijama

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

REALIZIRANI MILIJUNSKI PROJEKTI NA PODRUČJU OPĆINE JAKŠIĆ ZA BOLJI STANDARD ŽIVOTA -

JAKŠIĆ - Općinski načelnik Jakšića Ivica Kovačević, u nazočnosti svog zamjenika Mile Barišića na tiskovnoj se konferenciji osvrnuo na netom završene milijunske projekte u njihovoj općini te početak novih, a sve za dobrobit mještana pojedinih naselja i boljeg standarda života.

Načelnik Kovačević napravio je osvrt završetak izgradnje kanalizacije u Svetinji, početak uređenja nerazvrstanih cesta. “Tiho” je najavio i početak radova na izgradnji kanalizacijskog sustava u Tekiću za koje je radove izabran izvođač radova. Na tiskovnoj konferenciji bio je i predstavnik izvođača radova koji će obaviti poslove na uređenju nerazvrstanih cesta i nadzorni inženjer za te poslove.

Radovi na izgradnji kanalizacije u Svetinji u potpunosti su izvedeni i dovršeni, a uskoro se očekuje uporabna dozvola. Ukupna investicija s PDV-om iznosi 1.179,623,140 kuna, a projekt je financiran sredstvima proračuna općine Jakšić, Hrvatskih voda i Tekije.

– 2005. godine zacrtali smo da u narednih desetak godina riješimo vodovode i kanalizacije u svim naseljima. U skladu s tim realizirali smo i ovaj projekt, no moram napomenuti kako prethodne četiri godine, u vrijeme prethodne Vlade RH, imali smo pet građevinskih dozvola za vodovode i kanalizacije ali ni jedan projekt nismo uspjeli realizirati jer za male sustave odvodnje i vodoopskrbe nije bilo natječaja. Naselje Svetinja je među najmanjim naseljima u našoj općini, ukupno ima 67 stanovnika, 24 kuće. Prije nekoliko godina dobili su javnu vodoopskrbu, a ove godine smo većinom vlastitim sredstvima financirali gradnju sustava odvodnje. To je kombinirani sustav gravitacijsko-tlačni s jednom crpnom stanicom, ukupne duljine oko 1181 metar i spaja se na postojeću kanalizaciju naselja Eminovci i tamošnji biopročistač. Naselje Svetinja je tako uz plinsku i vodovodnu mrežu, novu javnu rasvjetu dobilo i javnu odvodnju, odnosno sustav kanalizacije – rekao je načelnik Ivica Kovačević.

Što se tiče kanalizacijskog sustava uz Tekić se isti treba izgraditi u Cerovcu i Granju, za koje sva naselja imaju građevinsku dozvolu.

Prijeko potrebni radovi na rekonstrukciji nerazvrstanih cesta, poljskih puteva, na području općine Jakšić ukupne duljine 3.608 metara ovih dana počinju.

- Radi se poljskim putevima koji se nalaze na sjevernom dijelu naselja Jakšić prema Lovačkoj i Ribičkoj kući. To je najfrekventniji poljski put, godinama je bio djelomično nasipan, no nije dovoljne širine i nije bilo mogućnosti sigurnog mimoilaženja vozila. Stoga ćemo postojeći poljski put širine od 2,5 do 4 metra pretvorit ćemo u cestovni koridor koji će biti nasut drobljenim kamenim materijalom širine 4 metra s bankinama sa svake strane širine po 0,5 metara. Tako bi dobili novu kolničku konstrukciju za sigurnije prometovanje – rekao je načelnik Kovačević dodajući kako je za te radove izabran izvođač radova, Niskogradnja Marjanović d.o.o. iz Kaptola.

- Ugovorena vrijednost radova je nešto više od 1,28 milijuna kuna, a rok za izvođenje radova je četiri mjeseca – dodao je Kovačević.

Prigoda je bila na tiskovnoj konferenciji osvrnuti se i na tijek izgradnje Gospodarske zone, koja polako dobiva svoj sjaj očekujući dodatna sredstva za izgradnju.

-U Zonu je uloženo oko 2,2 milijuna kuna, uređena je 1/3 zone i stvoreni su preduvjeti za ulazak prvih poduzetnika. Dva poduzetnika su tu, jedan je kupio zemljište i radi projektnu dokumentaciju, koji planira izgraditi otkupni centar sa skladištenjem i vagom, a drugi poduzetnik planira realizirati prerađivački kapacitet s pakirnicom i sortirnicom lješnjaka. Očekujemo i druge investitore s kojima smo u pregovorima, nudimo vrlo povoljne uvjete – 2 kuna po kvadratnom metru, pri čemu proizvodne i proizvodno-uslužne djelatnosti oslobađamo komunalnog doprinosa i u razdoblju od četiri godine komunalne naknade – zaključio je Kovačević.