Banner 750x94 KULENOVA

JUMBO 500X240

Breadcrumbs

Srijeda, 09 Studeni 2011 11:22

NAJVEĆE MARTINJSKO VESELJE ODRŽANO U KUTJEVU: Uz istinske vinoljupce i 1800 planinara

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

MOŠT KRSTIO POZNATI VINSKI KARDINAL VLADO BAUER UZ KONCELEBRACIJU KUTJEVAČKOG I RIJEČKOG VINSKOG BISKUPA

VINSKI KUM FRANJO BARUN TRENK PRISTIGAO UPRAVO IZ HALSCHBACHA OBVEZAO SE DA ĆE PITI I PROMOVIRATI SAMO GRAŠEVINU U NJEMAČKOJ

KUTJEVO – Svjetsko središte graševine ponovno je bilo domaćin jednog od najvećih vinskih manifestacija Martinju, na kojem se već tradicionalno stoljećima krsti mošt, a od toga dana pije i uživa u mladom vinu. Ovogodišnje Kutjevačko Martinje bilo je jedno od najposjećenijih, čemu su posebno, kao i već dugi niz godina, doprinijeli planinari. Oni već godinama masovno pohode i obilježavaju ovu vinsku manifestaciju, a ove godine je iz  pedeset planinarskih društava bilo oko 1800 planinara. Do sada najviše, kako iz cijele lijepe naše, a uz do sada velike posjete planinara iz BiH ove godine došlo je planinara iz Vojvodine, središnje Srbije i Mađarske.

Za planinare je već od jutarnjih sati nakon okrjepe i dobrodošlice, organizirano hodanje po obroncima Krndije, kroz vinorodne krajeve i sunčane proplanke. Ovisno o željama i kondiciji planinara, organizirane su staze raznih dužina. Nakon hodanja i obvezne posjete vinskih podruma koji su se našli na samoj stazi, ili obvezno na kraju planinarske rute, na Trgu graševine za sve je bio pripremljeno niz specijaliteta, od vinogradarskih kobasica kuhanih u vinu, slavonskog čobanca i posebnog specijaliteta vola na ražnju.

Posebno zanimljivo za sve posjetitelje a najviše za planinare koji su po prvi puta pohodili u Kutjevo, bio je obred krštenja mošta. On se odvija po prastarim regulama i štatutima koji su napisani prije nekoliko stotina godina, ali i malo osuvremenjeni, prilagođeni kraju i vremenu u kojem se obred vrši. Ceremoniju krštenja vodio je vinski kardinal Vlado Bauer uz koncelebraciju kutjevačkog i riječkog vinskog biskupa. Krštenju je uz kutjevačkog gradonačelnika Ivice Nikolića nazočio i dio bečkog dvora, ove godine bez carice Marije Terezije, ali sa dovoljnim brojem dvorskih dama koje je dopratio Franjo barun Trenk. On je ove godine bio vinski kum, a po krštenju mošta se obvezao prestati piti pivo i od sada piti i promovirati samo graševinu.