Ponedjeljak, 10 Prosinac 2018 19:00

15 tisuća eura za Wifi4EU

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

GRADOVI POŽEGA I PLETERNICA TE OPĆINE VELIKA I JAKŠIĆ USPJEŠNO OSIGURALI BESPOVRATNA SREDSTVA ZA UVOĐENJE BEŽIČNOG INTERNETA NA TURISTIČKIM LOKACIJAMA - 

POŽEGA - Europska komisija objavila je službene rezultate, odnosno dobitnike vrijednosnih kupona nakon prvog Poziva za dodjelu bespovratnih sredstava namijenjenih inicijativi „WIFI4EU“, koji je trajao od 7. do 9. studenoga 2018. Među dobitnicima su gradovi Požega i Pleternica te općine Velika i Jakšić.

Općine i gradovi će javne pristupne točke besplatnom internetu moći postaviti na trgovima, u muzejima, parkovima i knjižnicama, središtima života lokalne zajednice. Europska unija financira troškove opreme i instaliranja pristupnih točaka bežičnom internetu, a korisnici će se obvezati na financiranje povezivosti (internetska pretplata) i održavanje opreme za bežični internet građanima i posjetiteljima, u trajanju od najmanje tri godine.

Iz Republike Hrvatske, na natječaj se prijavilo 366 jedinica lokalne samouprave od kojih je 224 osvojilo vrijednosne kupone u iznosu od 15.000 eura, ukupne vrijednosti 3,36 milijuna eura. Komisija je zaprimila preko 13.000 prijava iz svih zemalja članica, od čega je 4.000 prijava bilo zaprimljeno u prvih deset sekundi od otvaranja poziva. Putem održanog poziva dodijeljeno je 2800 vrijednosnih kupona, ukupne vrijednosti 42 milijuna eura. Prijavitelji iz Republike Hrvatske osvojili su maksimalni broj vrijednosnih kupona koji je bilo moguće osvojiti na održanom Pozivu prema utvrđenim pravilima (8%).

Europska komisija do kraja 2019. planira održati još tri poziva na kojima će se dodjeljivati vrijednosni kuponi putem „WIFI-4EU“ inicijative, a na kojima će jedinice lokalne samouprave iz Republike Hrvatske koje nisu odabrane ili nisu sudjelovale na ovom Pozivu, moći ponoviti svoju prijavu.