Utorak, 11 Prosinac 2018 10:56

Za Kuću Panonskog mora u Velikoj 1,5 milijuna kuna

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

POTPISAN UGOVOR O IZGRADNJI GEO INFO CENTRA VRIJEDAN 21 MILIJUNA KUNA - 

VELIKA - Javna ustanova Park prirode Papuk potpisala je ugovor o izgradnji Geo info centra u Voćinu te adaptacije dvorana u Kući Panonskog mora u Velikoj, a sve u sklopu projekta Geo priče UNESCO geoparka.

Ugovor je sa izvođačem tvrtkom Presoflex Gradnja d.o.o. iz Požege potpisao Alen Jurenac, ravnatelj Javne ustanove „Park prirode Papuk“. Ugovor je potpisan za tri grupe radova: Izgradnju Geo info centra u Voćinu u vrijednosti od 18,7 milijuna kuna, adaptaciju dvorana u Kući Panonskog mora u vrijednosti od 1,5 milijuna kuna te izrada ili nadogradnja ukupno 6 vidikovaca u vrijednosti od 700 tisuća kuna.

- Nakon dugog niza godina uspjeli smo dovesti projekt izgradnje Geo info centra i adaptacije Kuće Panonskog mora do faze realizacije, a potpisivanjem ugovora kroz nekoliko dana očekujemo i početak radova. Izgradnjom ovih objekata unaprijedit će se turistička infrastruktura uvođenjem inovativnih načina prezentiranja kulturno - povijesnog, geološkog i biološkog bogatstva našeg Parka, čime će se ujedno poboljšati turistički potencijal ovog dijela kontinentalne Hrvatske, a sve u svrhu ostvarenja pozitivnih gospodarskih učinaka na lokalno i regionalno gospodarstvo. – istaknuo je ravnatelj Jurenac.

Geo info centar bit će jedinstveni multimedijalni centar na ovom području koji će osim statičnog muzejskog postava i interpretacije biološke, geološke i kulturne baštine koristiti i inovativni način interpretacije i interakcije s posjetiteljima. Osim edukativno-prezentacijskog postava imat će i adekvatne urede za rad zaposlenika, suvenirnicu te prostor za odmor nakon obilaska parka i caffe bar s terasom koji gleda na voćinski srednjovjekovni grad. Planirani Geo info centar trebao bi imati neto površinu od 843,13 m2, od čega se 30% odnosi na uredske i sanitarne prostore, a 70% na izložbeno-prezentacijski dio.

Adaptacija dvorana u Kući Panonskog mora obuhvaća uređenje dvorana u već postojećem objektu u Velikoj koji je u vlasništvu Parka prirode Papuk kao i uređenje i opremanje vanjske učionice i igraonice. Kuća Panonskog mora na zanimljiv način i uz korištenje multimedijalne tehnologije posjetiteljima omogućit će uvid u Panonsko more od prije 16 milijuna godina.

IMGP0227