Četvrtak, 11 Travanj 2019 14:45

Prvi spomen županije još 1210. godine po čemu je Požeško-slavonska jedna od najstarijih županija

Ocijeni sadržaj
(15 glasova)

POŽEŠKO-SLAVONSKA ŽUPANIJA OBILJEŽAVA DAN ŽUPANIJE I 26 GODINA OD PONOVNE USPOSTAVE ŽUPANIJA U RH -

POŽEGA - Požeško-slavonska županije jedna je od najstarijih županija koja bilježi 809 godina postojanja, jer prvi zapisi koji govore o požeškoj županiji datiraju još davne 1210. godine. Ponovno osnivanje županija u slobodnoj i neovisnoj Hrvatskoj uslijedilo je 1993. godine, te Požeško-slavonska županija slavi i obilježava 26. godina u RH. Povodom Dana županije položeni su vijenci podno spomenika poginulim hrvatskim braniteljima Domovinskog rata, održana sv. misa u požeškoj katedrali sv. Terezije Avilske, a u Gradskom kazalištu Požega održana je i Svečana sjednica županijske skupštine.
Skupštini su nazočili izaslanik predsjednice RH, savjetnik Vladimir Lončarević, izaslanik predsjednika Vlade RH, pomoćnik ministrice regionalnog razvoja Dragan Jelić, saborski zastupnik Franjo Lucić, državni tajnik Ministarstva državne imovine Tomislav Boban, pomoćnik ministra MUP RH Cvjetko Obradović, pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Dinko Tandara, virovitičko podravski župan Igor Andrović, zamjenici župana slavonskih županija, načelnici općina i gradonačelnici gradova Požeško-slavonske županije, ravnatelji županijskih ustanova, ravnatelji u kulturi, zdravstvu, školstvu, čelnici policije, vojske, braniteljskih i ostalih udruga, gospodarstvenici i poduzetnici, vijećnici Skupštine županije i drugi.

Sve nazočne goste i uzvanike pozdravila je predsjednica Skupštine županije Josipa Miličević koja je istakla dobru suradnju među vijećnicima u Skupštini, ali i odličnu suradnju s županom, njegovim zamjenicima i djelatnicima županije. – Zahvaljujem županu što je predano radio na boljitku naše županije i njenih sugrađana. Uz sve svoje potencijale koje naša županija ima i dobre odluke koje smo donosili u Skupštini županije uspjeh sigurno nije i neće izostati. Ono što nas sve vodi kod donošenja odluka je prosperitet ovog našeg kraja i bolje sutra za naše sugrađane.

Župan Alojz Tomašević iznio je niz podataka o brojnim projektima koji su urađeni prošle godine, te onima koji su još u provedbi. Iako je jedna od manjih županija po broju stanovnika, vrlo visoko je plasirana po broju i visini privučenih sredstava iz fondova EU. Ako izuzmemo velike projekte koje vodi država u nekim županijama, onda je Požeško-slavonska županija svakako prva u RH sa preko 1,4 milijarde kuna projekata.

– Samo neki od projekata koje provodimo su Aglomeracija Lipik-Pakrac, Aglomeracija Požega i Aglomeracija Pleternica ukupno vrijedni 520 milijuna kuna. Zahvalan sam i Hrvatskim vodama koje su prepoznale važnost ovih projekata, a posebno i potrebu gradnje Akumulacije Kamenska vrijedne oko 200 milijuna kuna. To je višenamjenski projekt koji naš štiti od poplava, navodnjavanjem će pomoći kod suša, ali će omogućiti i razvoj poljoprivrede, turizma i energetika. Potakli smo i gradnju nove ULO hladnjače kapaciteta 3.000 tona vrijedne 30 milijuna kuna, u školstvu obnovili desetak područnih škola i nekoliko matičnih škola, u zdravstvu gradimo novi Dom zdravlja u Čaglinu, a u projektu proširenja OŽB Požega i dnevnu bolnicu bit će uloženo 35 milijuna kuna te u energetsku obnovu bolnice dodatnih 22 milijuna kuna. Provodi se energetska obnova i bolnice Pakrac vrijedna 20 milijuna kuna i Doma za starije i nemoćne osobe Požega vrijedna 10 milijuna kuna.

Jedan od projekata na koji smo iznimno ponosni je svakako sporazum o sufinanciranju troškova prijevoza redovnih studenata i učenika srednjih škola, popularno nazvan „studentski vlak“ koji je potpisan između Županije i Hrvatskih željeznica, temeljem kojega se studenti i učenici besplatno voze na relacijama Banova Jaruga – Daruvar – Virovitica i Požega – Zagreb – Požega, a koji je ispunio sva očekivanja i pomogao mladim ljudima u njihovom životnom putu.

Projekt obnove Županijske palače nastavljen je i u 2018. godini. Ministarstvo regionalnog razvoja i fondove Europske unije sufinanciralo je projekt s 50%, a ostalo su sredstva proračuna Županije, dok je vrijednost projekta gotovo 1 milijun kuna.
Svakodnevno, moji suradnici i ja, borimo se za razvoj naše Županije i to kroz razne projekte koje zajednički pripremamo, a u vrijednosti su i nekoliko milijardi kuna. Ako bi krenuli od gospodarstva, jedna od najvažnijih grana je naravno poljoprivreda.

U našoj županiji postoji preko 5000 OPG-ova. Požeško-slavonska županija stoga je donijela program potpora poljoprivredi za razdoblje od 2016. do 2020. godine prema kojemu dodjeljujemo potpore za sufinanciranje nabave crne slavonske nazimice, sufinanciranje stručnog osposobljavanja poljoprivrednika, sufinanciranje kamata na poljoprivredne kredite te ostalih programa za razvoj poljoprivrede. Ukupno je isplaćeno oko 1.000.000 kuna za potpore poljoprivredi.

Ovdje svakako valja spomenuti i navodnjavanje poljoprivrednih površina. U Županiji postoji dva sustava navodnjavanja, koje koriste deseci OPG-ova i pojedine tvrtke. Također, novi zakon o poljoprivrednom zemljištu vraća raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem jedinicama lokalne samouprave odnosno općinama i gradovima, što je iznimno pozitivno jer cilj je naravno olakšati raspolaganje zemljištem i njegovo okrupnjavanje kako bi ono zapušteno i nekorišteno dobilo svrhu.
Županija ustrajno radi i na što većem povratku naše autohtone pasmine - crne slavonske svinje u uzgojne procese, budući je tijekom pedesetak godina bavljenja drugim i stranim pasminama gotovo nestala. Proces vraćanja uzgoja crne slavonske svinje vjerojatno će trajati dugo, stoga je Županija i donijela odluku o provedbi novčanog poticaja proizvođačima koji se odluče vratiti na uzgoj te pasmine.

U fazi pripreme su veliki projekti uključeni u Razvojni sporazum za područje Slavonije, Baranje i Srijema ukupne vrijednosti preko 200 milijuna kuna, a to su:

projekt „Svijet graševine“ (Spahijski podrum, Muzej bećarca, brendiranje) u vrijednosti preko 60 milijuna kuna, projekt „Požeške bolte“ (Požeška kuća i Muzej Požega) u vrijednosti oko 40 milijuna kuna, projekt „Terme Lipik“ (Villa Zinke, Narodne kupke, perivoj) u vrijednosti preko 70 milijuna kuna, i projekt i projekt„Centar kompetentnosti u poljoprivredi i prehrani“ u vrijednosti 35 milijuna kuna. Sporazum smo osigurali deset milijuna kuna samo za financiranje izrade projekte i tehničke dokumentacije za strateške projekte županije – rekao je župan Tomašević te čestitao svim žiteljima Požeško-slavonske županije njihov Dan županije.

Uz Dan županije nagrađeni su i najzaslužniji pojedinci i kolektivi. Povelju zahvalnosti dobili su Mijo Štimac,vijećnik iz Lipika, Dominik Milošević, učenik 4. razreda Srednje Glazbene škole Požega i OŠ Lipik. Godišnje nagrade dobili su Josip Štimac, pokretač i osnivač bio plinske elektrane na području Lipika, Mato Veić, umirovljenik, donator požeške bolnice sa 100 tisuća eura za potrebni ultrazvučni aparat i tvrtka Magma d.o.o. iz Požege za svoje uspjehe u gospodarstvu koja je već tri puta dobila nagradu HGK „Zlatna kuna“.

Nagradu za životno djelo dobio je posthumno dugogodišnji župan Požeško-slavonske županije Anto Bagarić, a kćerka Ines Bagarić koja je primila nagradu, zahvalila je u ime svih dobitnika nagrada.