Srijeda, 17 Travanj 2019 21:40

Kolege gradonačelnici pohvalili načelnika sa stihovima „moj je Dado puno radio“

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

SVEČANA SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA OPĆINE ČAGLIN UZ DAN OPĆINE - 

ČAGLIN – Općina Čaglin obilježila je i proslavila svoj Dan općine i blagdan zaštitnika sv. Alojzija Gonzage. Položeni su vijenci kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu na groblju u Čaglinu, te održana sv. misa u župnoj crkvi sv. Alojzija Gonzage. Svečana sjednica Općinskog vijeća održana je uz nazočnost brojnih gostiju i uzvanika u dvorani „Lukas“.

Sve nazočne goste pozdravio je predsjednik općinskog vijeća Ivan Demše, državnog tajnika u ministarstvu državne imovine i stambenog zbrinjavanja Nikolu Mažara, predsjednicu Skupštine županije Josipu Miličević, zamjenika župana Željka Jakopovića, gradonačelnicu Pleternice Antoniju Jozić, gradonačelnika Kutjeva Josipa Budimir, načelnike općina, Kaptol Milu Pavičića, Velike Vladu Bobana, Jakšića Ivicu Kovačevića, načelnike susjednih općina iz Brodsko-posavske i Osječko-baranjske županije, ravnatelje županijskih ustanova, direktore javnih poduzeća, gospodarstvenike i druge goste. Demše je istakao da se nikada nije gradilo koliko danas u Čaglinu, no da li je to dovoljno, jer oni koji su ih izabrali mogu uvijek pitati da li se moglo i više. Dugo godina zapostavljan i iseljavan čaglinski kraj ne može preko noći to sve popraviti, no ova današnja vlast svakako radi na tome i više nego što se ikada moglo zamisliti. Čaglin je danas veliko gradilište, nikada nije bilo takvo i tko zna hoće li ikada još biti takvog investicijskog zamaha u Čaglinu.

Izvješće o radu u protekloj godini podnio je općinski načelnik Dalibor Bardač, koji je zaista imao za nabrojiti brojna gradilišta, brojne investicije koje se događaju, a koje su i svi gosti zaista mogli vidjeti, jer su se od groblja do crkve i dvorane za svečanu sjednicu morali provozati uzduž Čaglina i jedva su prolazili, jer cijeli centar Čaglina je jedno veliko gradilište. Uz infrastrukturne radove koji će promijeniti izgled i vizuru Čaglina. Uz cjelokupnu rekonstrukciju državne ceste D-53 koja prolazi kroz Čaglin, radi se na još nekoliko projekata od odvodnje, izgradnje i dovršenja Dječjeg vrtića koji je u završnoj fazi, uređenje Kolodvorske ulice u Čaglinu, izgradnje novog čaglinskog Doma zdravlja na kojemu je ugrađena i stolarija i kreće se dalje s unutarnjim uređenjem. Uređuju se seoski domovi u Zdenkovcu, Milanlugu i Sapni, priprema se izgradnja novog Vatrogasnog doma i spremišta, uređenje zgrade bivše općine u Ruševu, asfaltirana cesta kroz selo Mokreš, ŽUC je rekonstruirao i asfaltirao cestu od Mokreša do Dobre vode u dužini od 2,2 km, energetska obnova stambenih zgrada u Čaglinu, nabavka spremnika za odvojeno prikupljanje otpada u kućanstvima, energetska obnova zgrade općine Čaglin, rekonstrukcija Sportskog objekta NK Omladinac, u suradnji s LAG-om Posavina uređenja doma u Kneževcu, izrada projekta za uređenje Sovskog jezera, izgradnja kampa i kamp odmorišta, dječjeg igrališta i dr. Uz investicije u kojima im pomažu javna poduzeća i pojedina ministarstva i državni fondovi, dosta sredstava ulaže sama općina Čaglin, a to im je omogućila fiskalna decentralizacija države i drugačiji raspored sredstava ministarstva financija, na čemu se načelnik Bardač posebno zahvalio. Visina investicija u Čaglinu penje se preko 34 milijuna kuna i to je jedan zamah koji Čaglinu vraća život, a možda i osigurava uvjete za povratak stanovnika koji su Čaglin napuštali svih ovih prošlih godina.

Zaista je dugo trajalo što se sve uradilo i što se trenutno radi u Čaglinu, pa je to gradonačelnik Kutjeva Josip Budimir, koji se obratio u ime svih načelnika i gradonačelnika Požeško-slavonske županije to slikovito pohvalio kroz stihove pjesme „Moj je Dado puno radio“ jer načelniku je nadimak Dado.

U ime Požeško-slavonske županije i župana Alojza Tomaševića obratio se i pozdravio njegov zamjenik za gospodarske djelatnosti Željko Jakopović. On je istakao da je županija nakon stabilizacije svojih financija sada ravnopravan partner i inicijator pojedinih investicija koje se provode u općinama i gradovima, što im je veliko zadovoljstvo. Njemu je kao stanovniku Čaglina još draže što njegov Čaglin konačno dobiva one investicije koje su nekada davno trebale spasiti ovo mjesto od iseljavanja, no ni sada nije kasno. On smatra da će općina i zbog novog načina raspolaganja poljoprivrednim zemljištem moći dosta učiniti i na osnivanju novih radnih mjesta u poljoprivredi. Brojni OPG-ovi moći će širiti svoju proizvodnju, usvajati nove djelatnosti i zapošljavati. Zapošljavanja će se moći odraditi i kroz razvoj turizma uz Sovsko jezero. Industrijska zona je opremljena u potpunosti i otvorena za dolazak poduzetnika.

Državni tajnik Nikola Mažar pohvalio je načelnika Bardača i lakoću kojom su brzo i efikasno dogovorili kako pomoći i izgraditi novu kuću obitelji u Ljeskovici, koji su ostali bez kuće u požari. Taj zadatak je samo potakao i neke nove projekte kojima će ministarstvo pomoći općini Čaglin i njenim stanovnicima.

Općina Čaglin dodijelila je Nagrade za rad i postignuća: NK Omladinac Čaglin koje okuplja 150 mladih, natječe se već 40 godina uspješno, a sada je u rangu 1. ŽNL., a nagradu je primio predsjednik Goran Blagojević. Nagradu je dobila i odlična učenica 6. razreda Marta Vidmar, istaknuta džudašica koja je sa svojim klubom u tri godine osvojila 40-tak medalja i pehara sa domaćih i međunarodnih natjecanja. Nagradu za svoje veliko humano djelo dobio je umirovljenik iz Ruševa, Mato Veić koji je nakon povratka iz Švicarske nakon 30-godišnjeg rada, darovao požeškoj bolnici iznos od 100 tisuća eura za nabavku ultrazvučnog uređaja.

Nekoliko kulturno-zabavnih i folklornih točaka izveli su učenici OŠ Stjepan Radić iz Čaglina.