Utorak, 07 Svibanj 2019 15:32

Potpisan ugovor s izvođačem radova na projektu energetske učinkovitosti vrijedan 734 tisuće kuna

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

POČETNA KONFERENCIJA PROJEKTA ENERGETSKA OBNOVA ZGRADE PODRUČNE ŠKOLE RUŠEVO, OŠ STJEPANA RADIĆA ČAGLIN -

RUŠEVO - U utorak 7. svibnja 2019. godine u prostorima Područne škole Ruševo održana je početna konferencija projekta „Energetska obnova zgrade Područne škole Ruševo na adresi Ruševo 9, Čaglin, Osnovne škole Stjepana Radića Čaglin“. Radi se o prvom od ukupno deset projekata koji su uspješno prijavljeni na Javni poziv „Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora“ referentne oznake 4c1.4.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava potpisan je 22. listopada 2019. godine. Stručnu pomoć u administrativnom dijelu pripreme, kao i u provedbi projekta pružio je Regionalni koordinator razvoja Požeško-slavonske županije dok je Požeško-slavonska županija kao osnivač škole podržala ovaj projekt sufinancirajući dio iznosa od ukupne vrijednosti projekta. Na početnoj konferenciji potpisani su ugovori o izvođenju radova s izvođačem Konstrukt Požega d.o.o. te o stručnom nadzoru građenja sa Zajedničkim projektantskim uredom d.o.o..

Projektom energetske obnove financirane su aktivnosti izrade projektne dokumentacije, građevinsko-obrtnički radovi, elektrotehnički radovi, usluga stručnog i projektantskog nadzora te koordinatora zaštite na radu, energetski pregled i izrada energetskog certifikata nakon energetske obnove, upravljanje projektom i administracija te usluge promidžbe i vidljivosti.

Sami radovi na energetskoj obnovi uključuju izradu glavnog projekta s pripadajućim elaboratom, povećanje toplinske zaštite vanjskog zida, povećanje toplinske zaštite stropa prema negrijanom prostoru, zamjenu vanjske stolarije, zamjenu unutarnje rasvjete učinkovitijom, stručni nadzor građenja, projektantski nadzor, uslugu koordinatora zaštite na radu tijekom građenja, energetski pregled zgrade, izradu izvješća o energetskom pregledu zgrade i energetskog certifikata nakon provedene energetske obnove, upravljanje projektom i administraciju te promidžbu i vidljivost projekta.

Navedenim radovima će se ostvariti ušteda toplinske energije u iznosu od 70,67% u odnosu na stanje prije energetske obnove, a zgrada će iz energetskog razreda C prijeći u energetski razred B.

Ukupna vrijednost projekta iznosi do 734.162,84 kn, od čega Europski fond za regionalni razvoj financira do 449.423,69 kn, a ostatak preuzima Požeško-slavonska županija. Za taj dio financiranja Požeško-slavonske županije planira se prijaviti na Fond za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini koje se treba raspisati od strane Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Završetak radova se očekuje do kraja rujna ove godine, a završetak cijelog projekta do kraja ove godine.

Početnoj konferenciji i potpisivanju ugovora s izvođačem radova i nadzora nazočili su zamjenik župana za gospodarsku djelatnost Željko Jakopović, načelnik općine Čaglin Dalibor Bardač, direktorica Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije Panora, Senka Horvat, učenike, učitelje, roditelje i djelatnike OŠ Stjepana Radića Čaglin. Školu pohađa 4 učenika, Monika, Emanuel, Mija i Janica Darija u odjeljenju od 1. do 4. razreda u jednoj učionici.

- Osim što će dobiti obnovljenu školu, kako energetski, tako i s novom uređenosti prostorija, dobit će od najveće prostorije i malu dvoranu za tjelesni odgoj ali i igralište u dvorištu škole sa klackalicama i ljuljačkama – istakla je ravnateljica škole Slađana Švajda.

- Ovo je naša zadnja Područna škola koja se u potpunosti obnavlja i uređuje, a ostale dvije već su obnovljene prošle godine. Ova u Ruševu će svakako donijeti uštedu u energiji, no škola kao institucija puno više znači za ovo selo, za opstanak ovog sela, jer ukidanje škole znači i skoro gašenje sela. Moramo pokazati da na ovim prostorima ima ljudi koji žele ostati i žele živjeti, stvarati obitelji i imati djecu koja će imati gdje pohađati školu. Svakako je bolje da djeca školu pohađaju u svom selu, jer to je funkcionalnije i bolje za njih, nego da rano kreću s autobusima u školu. Svoje vrijeme na taj način funkcionalnije troše i školuju se u blizini svoje kuće - istakao je načelnik Bardač koji je najavio da će općina Čaglin i ubuduće pomagati i skrbiti o svojim školama, pomagati u svim potrebama da se škole održe u sredinama gdje već nisu odavno zatvorene.

- Mi u Čaglinu zapravo podržavamo i borimo se da na ovom prostoru stanovnici dobiju dobru zdravstvenu skrb i zaštitu primjerenu 21. stoljeću, zbog toga i gradimo novu Zdravstvenu stanicu, da imamo organiziran predškolski odgoj, upravo završavamo Dječji vrtić i da imamo dobro osnovnoškolsko obrazovanje. Stoga podržavamo i da se ova današnja Mreža škola na području Požeško-slavonske županije ne mijenja. Sve naše Područne škole bit će obnovljene, pa tako i Matične škole što ide u prilog našoj odluci o ne zatvaranju škola. To je i primjer ravnomjernog regionalnog razvoja jer na ovom prostoru žive ljudi, treba očuvati te prostore i zadržati ljude - istakao je zamjenik župana Jakopović, pohvalivši i 10 projekata koje je izradila Panora i kreću u izvršenje na cijelom području županije.

09