Srijeda, 08 Svibanj 2019 14:47

Požeško-slavonska županija na 4. mjestu ugovorenosti EU fondova po broju stanovnika

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

UZ POMOĆ EU FONDOVA 300 NOVIH RADNIH MJESTA I 133 KM NOVOOBNOVLJENE KANALIZACIJSKE MREŽE  -

U ovoj fazi financijske perspektive 2014.-2020. Požeško-slavonska županija je kroz više od 200 ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava ugovorila milijardu kuna, pri čemu je na projektnoj razini 71 poduzeće primilo potporu iz EU fondova, a kroz što je novozaposleno 300 radnika. Realizacijom EU projekata podiže se kvaliteta života stanovnika županije, koji koriste izgrađenu/obnovljenu kanalizacijsku mrežu u dužini 132,46 km, a osigurana je i opskrba pitkom vodom kroz obnovljenu/izgrađenu vodoopskrbnu mrežu.

Uz obnovu i jačanje postojeće infrastrukture značajni pomaci su učinjeni na području jačanja ljudskih potencijala zahvaljujući potporama iz EU fondova, čemu u prilog govori brojke od 1 490 korisnika svih mjera zapošljavanja i 845 korisnika mjera do 29 godina starosti. U programima osposobljavanja/stjecanja vještina i izobrazbe financiranima iz EU sredstava sudjelovalo je 1 466 osoba, 146 učenika primilo je stipendiju za školovanje u obrtničkim zanimanjima te je dodijeljeno 60 stipendija za školovanje u STEM području, a za 110 studenata osigurano je mjesto u studentskom domu.

 Na području županije, financirani sredstvima ESI fondova, kao najuspješniji se ističu projekti poboljšanja i razvoj vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracija Požega, Lipik-Pakrac i Pleternica, u ukupnoj vrijednosti od 381 milijun kuna. Također, u županiji je za „Osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama“ uloženo 21,3 milijuna kuna, kao i 5,3 milijuna kuna za „Unaprjeđenje usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja“, dok je u projekt zapošljavanja žena „Zaželi“ na području županije uloženo 29 milijuna kuna.

Požeško-slavonska županija se nalazi na 4. mjestu po ugovorenosti EU fondova prema broju stanovnika, navodi izvješće Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Cjelokupan pregled kako županije koriste EU fondove možete pregledati ovdje.