Ispiši ovu stranicu
Četvrtak, 09 Svibanj 2019 08:46

Građani Požege mogu već danas dovesti čak 32 vrste otpada i odložiti ga besplatno

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

GRAD POŽEGA DOBIO NOVO RECIKLAŽNO DVORIŠTE VRIJEDNO 5 MILIJUNA KUNA - 

POŽEGA – Svečanim otvaranjem vrata reciklažnog dvorišta, koje su odvezivanjem mašne od trobojnice otvorila djeca iz Dječjeg vrtića Požega, građani Požege i cijele Požeštine dobili su na korištenje novo Reciklažno dvorište u Industrijskoj ulici. Projekt je to vrijedan 5 milijuna kuna od kojih je Europska unija sufinancirala 85% sredstava. Najbitnije je što će već od danas građani Požege iz svojih domaćinstava moći ovdje dovesti i odložiti čak 32 vrste otpada i to potpuno besplatno. Sada će se moći riješiti i nekih od otpada koje do sada nisu imali gdje odložiti, a to su automobilske gume, brojne vrste baterija i akumulatora, neka otpadna ulja ali i brojnu ambalažu koja nastaje svakodnevnom upotrebom, a nisu je imali gdje odložiti.

Na svečanosti otvorenja uz požeškog gradonačelnika Darka Puljašića uzvanicima se obratio i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić. Uz zamjenika ministrice regionalnog razvoja i fondova EU Davora Huške, požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića, saborskog zastupnika Franje Lucića, predsjednika Gradskog vijeća Željka Glavića, svečanosti otvaranja nazočili su i kandidati HDZ-a za Izbore u EU parlament.

Reciklažno dvorište nova je dimenzija u sustavu gospodarenja otpadom na području grada Požege, dugo očekivani civilizacijski doseg, naglasio je gradonačelnik Požege Darko Puljašić.

- Apsolutno smo svjesni da na dobrim i zdravim temeljima zaštite okoliša ovaj prekrasni grad i sva ona naselja koja pripadaju njemu mogu graditi uspješnu budućnost, koju smo posudili od svojih predaka, a koju želimo sačuvati i razvijati za svoju djecu. Grad Požega zahvaljuje Ministarstvu što je prepoznalo ovaj projekt i što je on zaživio, a od danas svi naši građani mogu besplatno odlagati otpad onako kako ga trebamo odlagati, da ne uništava prirodu, već da zajednički ono što nam je Bog dao. Ovo je najljepši grad i najljepša županija i najljepša domovina na svijetu. Sada naši sugrađani nemaju više niti jedan razlog da bacaju otpad u prirodu, koji nije otpad, nego sirovina. Sav taj otpad će naš Komunalac Požega zbrinjavati besplatno, a mi ćemo se kroz edukacije naših građana pobrinuti da ovaj projekt reciklažnog dvorišta zaživi – istakao je gradonačelnik Puljašić i podsjetio da je grad Požega u nekoliko posljednjih godina povukao preko 100 milijuna kuna za projekte na svom području, što je još jedan godišnji proračun grada Požege. Zahvalio se ministarstvima i Vladi RH što su to gradu Požegi omogućili.

- Upravo ovakva reciklažna dvorišta jedan su od segmenata ukupnog sustava gospodarenjem otpadom vrlo su važna. U posljednje dvije godine iz europskih sredstava financirali smo 142 ovakva projekta reciklažnih dvorišta. Ovo je vrijedno oko pet milijuna kuna koje se iz europskih sredstava sufinancira s 85 posto samo je pokazatelj uspješne alokacije i korištenja EU sredstava u vrijeme mandata ove naše Vlade Andreja Plenković. Svaki ovakav projekt koji je realiziran je i naš zajednički uspjeh, što moramo kontinuirano imati na umu. Čestitam Komunalcu na uspješnoj realizaciji ovog projekta, ali i na svim onim projektima koje su Grad Požega i Požeško-slavonska županija realizirali u posljednjih nekoliko godina od trenutka ulaska u EU. Svaki takav projekt definitivno znači jedan plus, povećanje životnog standarda naših građana, ovdje konkretno kroz učinkovitiji sustav gospodarenja otpadom. Svaki takav projekt definitivno potvrđuje da smo učinili najbolju moguću stvar onog trenutka kada smo ušli u Europsku uniju i svaki takav projekt daje nam za pravo radovati se budućim projektima, koje ćemo uz sinergiju i samo zajedno postići. Na projektu zaštite okoliša i gospodarenja otpadom moramo raditi od 0 do 24 sata, jer taj projekt ne može provesti samo jedna strana, moramo na njemu raditi svi zajedno – istakao je ministar Ćorić.

Direktoru Komunalca Požega, Anti Bekiću potom je gradonačelnik Puljšić uručio ključeve Reciklažnog dvorišta Požega i poželio dobro upravljanje u budućnosti.

Galerija slika