Ponedjeljak, 13 Svibanj 2019 11:04

Održan radni sastanak s članovima užeg sastava Stožera civilne zaštite

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

POŽEGA - Danas je održan radni sastanak s institucijama spremnosti na temelju informacija koje su pristigle u zadnja dva dana iz centralnoga dijela Hrvatske na temu elementarnih nepogoda na području Požeško-slavonske županije. Sastanku su prisustvovali župan Alojz Tomašević, zamjenik župana te načelnik Stožera civilne zaštite za područje Požeško-slavonske županije Vedran Neferović, zamjenik župana Željko Jakopović, predstavnik službe za civilnu zaštitu Požega Slavko Marinac, predstavnik Hrvatskih voda Miroslav Taborski, direktor Županijske uprave za ceste Mijo Jozak, predstavnici Vatrogasne zajednice županije Željko Petrović i Josip Ugrin, predstavnik HGSS-a Igor Protić. Predstavnici institucija na današnjem sastanku župana su informirali o stanju spremnosti i pripravnosti s materijalnim sredstvima, opremom, ljudstvom i svime potrebnim za hitne intervencije ako to bude bilo potrebno.

Zadane su određene zadaće te će se u toku dana pratiti stanje i aktivnost padalina, velikog vjetra, klizišta i svih ostalih mogućih smetnji kako bi se zadržala prohodnost cesta i spriječile zapreke ako do njih dođe.

Vatrogasne službe, HGSS i Hrvatske vode u toku jučerašnjeg dana osigurali su određene količine pijeska, vreće za eventualno postavljanje zečjih nasipa su pripremljene, raspoređeno je preko 120 tisuća komada na području županije.

Na temelju velikih poplava koje su bile 2014. godine, sukladno i zahtjevima Hrvatske vode su djelovale te su u prethodne dvije godine uređeni vodo tokovi, prošireni nasipi te samim time prošireni kapaciteti naših županijskih rijeka i riječkih korita.

Župan Alojz Tomašević iznio je svoje zadovoljstvo za sve informacije koje su danas iznesene od strane službi - ovim putem pozivam sve građane i one ljude koji su bliže rijekama i poplavnim područjima da već danas započnu s osiguravanjem opreme i određenim potrebnim premještanjem stoke ako do poplava dođe, da ne bude prekasno i da ne dođe do velikih gubitaka. Također ovih dana možemo očekivati veliki vjetar i padaline stoga pozivam ljude koji ne moraju, da ne napuštaju svoje domove te da ako dođe do bilo kakve nepogode, brojevi službi su dostupni kako bi se u što kraćem roku riješio problem. Zahvaljujem se svima na sastanku, vjerujem da neće biti potrebe ali naša dužnost je da budemo spremni i iz prevencije osiguramo sve da ne dođe do velikih šteta i gubitaka – rekao je župan Alojz Tomašević.

Predstavnik službe za civilnu zaštitu Požega Slavko Marinac također se osvrnuo na današnji sastanak - na temelju informacija koje su primljene jučer iz centra i Ministarstva unutarnjih poslova te iz Hrvatskih voda, stupili smo u kontakt sa županom i ostalim čelnicima lokalne i regionalne samouprave da podijelimo te informacije jer naša je zadaća da te informacije budu podijeljene svima u županiji na čijem smo području nadležnost, stoga smo danas održali ovaj sastanak. Zakonska obveza nam je pozvati stožer, jučer smo u dogovorima sa županom i načelnikom stožera ocijenili da s obzirom na to da je tematika sama poplava, da nema potrebe sazivati cijeli stožer nego ovaj uži kolegij u kojemu su sudjelovale sve osobe koje u svome poslu imaju ili trebaju u tome dijelu reći. Ako dođe do intervencija sve informacije iz centra 112 ćemo podijeliti sa županom pa tako i s ostatkom županije.