Ponedjeljak, 20 Svibanj 2019 13:24

Rasprava o stanju projekata u županiji i dogovor o Danima hrvatskog turizma i Tour of Croatia

Ocijeni sadržaj
(12 glasova)

NOVU KOORDINACIJU S NAČELNICIMA I GRADONAČELNICIMA SAZVAO ŽUPAN POŽEŠKO-SLAVONSKI -

POŽEGA – Redovnu koordinaciju s načelnicima općina i gradonačelnicima gradova sazvao je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević s nešto većim dnevnim redom koje traže najavljena događanja na području Požeško-slavonske županije, ali i trenutna problematika u općinama i gradovima. Požeško-slavonska županija nalazi se pred nekoliko velikih događanja i na nacionalnoj razini na kojima se županija može prezentirati, a imaju veliki značaj u razvoju turizma županije.

- Danas imamo sedam značajnih točaka dnevnog reda, a jedna od prvih je svakako trenutno stanje projekata EU, izrada projektne dokumentacije za nove projekte i općenito stanje i događanja u općinama i gradovima. Kao župan želim ih izvijestiti gdje se nalazimo i dobiti izvješća o njihovim projektima lokalne razine. U sklopu te točke izvijestit ću ih o pripremama koje radimo već sada za prelazak Državne uprave od 01. siječnja 2020. pod županiju. Informirat ću ih o svim novinama i obvezama koje dobivamo, koje dokumente preuzima i sustav rada i upravljanja. Radimo na novoj sistematizaciji u cijeloj županiji.

Razmotrit ćemo i novu organizaciju rada Domova zdravlja i hitnih službi, te rad i stanje u našim bolnicama u Pakracu i Požegi. Građani trebaju znati i da smo prije mjesec dana pokrenuli dežurstva preko vikenda i u Domovima zdravlja, pa jasno poručujemo da oni koji imaju neku problematiku u dane vikenda mogu doći kod dežurnog liječnika u Dom zdravlja, jer nisu sve hitni slučajevi. Želimo razmotriti i pitanje što lokalna i područna samouprava može učiniti prema medicinskom osoblju, jer nam sve više liječnika i medicinskih sestara odlazi. Što možemo kroz neke druge beneficije života to zaustaviti, osigurati dječji vrtić, stambeni problem, ili nešto drugo.

Na jesen nam dolaze Dani hrvatskog turizma koji će se održati u Slavoniji, a Požeško-slavonska županija bit će jedan dan domaćin, već 05. listopada u subotu. Na prostoru grada Kutjeva održala bi se prezentacija našeg vinarstva i mogućnosti. Ujedno 1. listopada kreće i Međunarodna biciklistička utrka Tour of Croatia, koja će imati start u Osijeku, a cilj u Požeško-slavonskoj županiji kroz koju bi se provezla većina kilometara utrke. Imali bi oko dva do tri sata televizijskog prijenosa na međunarodnoj razini s našeg područja, naših općina i gradova. Moguća je i prezentacija i naših tvrtki i poduzetnika na reklamama duž staze. Moći ćemo pozvati i brojne ljude dođite, vidite naše ljepote i uživajte ovdje kod nas. Želimo svakako i održat ćemo sastanak i s gospodarstvenicima da se uključe u taj projekt za neka minimalna sredstva ako se svi udružimo.

Turističko vijeće županije je tražilo od mene da stavimo na dnevni red i Glazbeni festival u Požegi, da nas gradonačelnik Požege izvijesti, da vidimo što mi ostali trebamo učiniti, kojim smjerom idemo, ne samo ove godine, nego i narednih godina. To je svakako jedna turistička atrakcija, da li je dobra ili loša, ja ne znam, o tome ćemo razgovarati, no ja i dalje smatram da možemo bolje, da možemo više. To u cijelosti može biti jedan značajan sadržaj za našu županiju.

Razgovarat ćemo o problematici napuštenih i pasa lutalica, o mogućnosti organizacije azila pod okriljem županije. Zakon je sve rekao i danas plaćamo značajna sredstva prema azilu na području Pakraca kod privatnika, a razgovarat ćemo da li se može na određenom prostoru napraviti azil gdje bi bio pod okriljem županije. Više nema mogućnosti eutanazije, moramo obaviti kastriranje, plaća se oko 1.500 kuna po psu mjesečno, pa možemo vidjeti da to bude zajednička akcija općina i gradova koji to i financiraju u ustanovi gdje bi bilo i nekoliko ljudi zaposleno – istakao je župan Tomašević.

Na dnevnom redu je bila i kupnja klavira za Glazbenu školu Požega, što je isto milijunska investicija, pa će župan Tomašević predložiti sudjelovanje svih zajedno u nabavci jednog ovako prestižnog instrumenta koji bi ovu školu još više podigao i dao na značaju a svakako pomogao u obrazovanju mladih glazbenika.