Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 05 Lipanj 2019 19:25

Izraelski veleposlanik posjetio grad Požegu, Gradski muzej i Židovsko groblje

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

POŽEGA - Grad Požegu posjetio je veleposlanik Države Izrael u RH Nj.E. Ilan Mor. Prilikom boravka u Gradskoj kući veleposlanik se susreo s gradonačelnikom Darkom Puljašićem, te obišao požeški Gradski muzej i pogledao izložbu“Korak ispred vremena, Atelier Wollner” koja predstavlja dragocjeno fotografsko stvaralaštvo prve požeške fotografkinje, židovke Cecilije Wollner. - Posebna mi je čast i zadovoljstvo što mogu ugostiti našeg dragog gosta, veleposlanika Države Izrael. Bila je to prilika za razgovor o suradnji, mogućnostima daljnjeg povezivanja u područjima gospodarstva, kulture i turizma, kao i planovima za razvoj prijateljskih veza – rekao je gradonačelnik Puljašić.

Zadovoljstvo susretom izrazio je i veleposlanik Mor. - Ispred Židovske zajednice u Hrvatskoj zahvalan sam Gradu Požegi i gradonačelniku za sve što su poduzeli kako bi se očuvalo i obnovilo staro židovske groblje. To je pozitivan znak da grad i njegovi stanovnici ne žele zaboraviti svoje korijene jer su Židovi bili dio povijesti požeške zajednice. Pozvao sam gradonačelnika da posjeti Izrael jer postoje različite mogućnosti za uspostavu suradnje. Prvenstveno se to odnosi na gospodarske i trgovinske mogućnosti jer Država Izrael ima mnogo toga za ponuditi, a mi smo otvoreni za suradnju – rekao je veleposlanik Mor.

Bila je to prilika i za obilazak Židovskog groblja, zajedno s msgr. dr. Antunom Škvorčevićem, požeškim biskupom. Naime, Židovsko groblje u Požegi jedini je očuvani trag postojanja nekad razmjerno velike židovske zajednice. Za nastanak Židovskog groblja u Požegi zaslužan je Mojsije Rosenberg, prvi Židov koji se trajno doselio u Požegu. Točnu godinu osnutka groblja teško je odrediti, a u pojedinim povijesnim izvorima stoji da se radi o 1840. godini. Groblje je temeljito obnovljeno, uređeno te upisano u Registriranih kulturnih dobara RH 2005. godine zahvaljujući naporima Konzervatorskog odjela u Požegi i Grada Požege.

Galerija slika