Četvrtak, 27 Lipanj 2019 13:10

U prvih 45 dana 550 građana Požege odložilo 30 tona otpada

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

DOBRI REZULTATI RADA RECIKLAŽNOG DVORIŠTA U GRADU POŽEGI NAKON OTVARANJA POČETKOM SVIBNJA - 

POŽEGA – Reciklažno dvorište Požega smješteno u Industrijskoj ulici svečano je otvoreno 9. svibnja a odmah nakon otvaranja građani su počeli dovoziti svoj odvojeni otpad. Reciklažno dvorište vrši potpuno besplatno preuzimanje 32 vraste otpada koje dovezu građani Požege. Samo 45 dana nakon otvaranja vidljivi su dobri rezultati rada i potrebe Reciklažnog dvorišta, jer je njega posjetilo 550 građana Požege i predalo ukupno 30 tona svoga kućnog otpada. Upravo toliko manje otpada je završilo u zelenim kantama miješanog komunalnog otpada, što je i bio osnovni cilj otvaranja Reciklažnog dvorišta i da se dio otpada koristiti kao sirovina u daljnjoj preradi.

Rezultate rada Reciklažnog dvorišta u prvih mjesec i pol dana prezentirali su požeški gradonačelnik Darko Puljašić i direktor Komunalca Požega d.o.o. Anto Bekić, koja upravlja radom Reciklažnog dvorišta.

- Do sada je zaprimljeno oko 15 tona glomaznog otpada iz kućanstava, zatim oko 2 tone građevinskog otpada, oko 2 tone stare odjeće, papira, kartona i folije, te oko 2 tone električnog i elektronskog otpada, oko 550 kg starih guma i te oko 500 kg ostalog otpada. Sve vrste otpada se posebno važu te daju u nacionalni sustav Ministarstva zaštite okoliša. Ovom prilikom se zahvaljujem svima koji su iskoristili svoje pravo da besplatno odlože otpad na Reciklažnom dvorištu, a također bih pozvao sve ostale građane da učine isto. Glavni benefit je da taj otpad neće završiti na odlagalištu, u potocima ili šumama, kako smo nažalost do sada imali prilike vidjeti – rekao je Bekić koji dodaje da su već veće količine tekstila, papira, PVC, najlona, automobilskih guma proslijedili do daljih prerađivača.

Zadovoljstvo dosadašnjim radom reciklažnog dvorišta, kao i interesom građana izrazio je gradonačelnik Darko Puljašić te dodao kako su potpisani ugovori i s općinama Jakšić, Kaptol, Velika i Brestovac, koje još nemaju izgrađeno svoje reciklažno dvorište. Ugovori na snagu stupaju s 1. srpnja, od kada će i njihovi mještani biti u mogućnosti koristiti usluge Reciklažnog dvorišta Požega i također potpuno besplatno odložiti korisni otpad koji je proizvelo njihovo domaćinstvo. - Želja nam je da cijela Požeština ima koristi od ovoga projekta te da okoliš naše Zlatne doline bude zdrav, kvalitetan i čist. Pozivamo i sve poslovne subjekte da besplatno odlože papir, karton i najlon jer nema potrebe za paljenjem ili bacanjem otpada koji nastaje u procesu proizvodnje – poručio je gradonačelnik Puljašić te dodao kako uskoro slijedi asfaltiranje prilaznog puta reciklažnom dvorištu, kao i postavljanje dodatnih i uočljivih putokaza k istom dok u potpunosti ne zaživi s građanima.

Bila je to prilika i za najavu novog sustavu odvoza i naplate komunalnog otpada za građane na području Požeštine koji s primjenom započinje 1. srpnja. Zelene kante i broj njihovog odvoza mjesečno bit će temelj obračuna koliko će tko plaćati za odvoz komunalnog miješanog otpada. - Naplata usluga, odvijat će se prema onom što je očitano, odnosno prema broju podizanja zelenih kanti s miješanim komunalnim otpadom. Time građane želimo stimulirati da što više odvajaju otpad te pune plavu kantu i pripadajuće vreće za plastiku i staklo, a do kraja godine, kroz EU projekt, očekujemo i dolazak žutih kanti. Pri tom, u tijeku je izgradnja podloga za posude uz gradske višestambene zgrade, koje će biti ograđene i pod ključem kako bi svaka zgrada imala kontrolu nad količinom i odlaganjem otpadom svojih stanara, bez dodatnih “divljih” količina – istakao je direktor Bekić te najavio cijeli srpanj kao eksperimentalni mjesec gdje će se uhodati i njihov sustav za bilježenje odvoza kanti, a i građani prilagoditi tom novom sustavu. Od 1. kolovoza obračunavat će se građanima stvarni odvoz svake zelene kante, a uskoro slijedi i objava cjenika odvoza.

Da bi pružio dobar primjer i gradonačelnik Puljašić je svojim automobilom dovezao nešto elektroničkog otpada, plastike, kartona i tekstila. No, na Reciklažnom dvorištu odmah nakon otvaranja od 9 sati već je došlo nekoliko građana koji su svojim automobilima dovezli otpad, pa i jedan traktor pun otpada iz kućanstva. Sav otpad se važe i razvrstava po vrstama otpada i odlaže svaki u svoj kontejner.