Petak, 05 Srpanj 2019 09:24

Grad Požega među rekorderima po izdvajanju za obrazovanje

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

POŽEGA - Portal Gradonačelnik.hr analizirao je podatke Ministarstva financija o izvršenju proračuna u 2017. i istražio koji su gradovi najviše izdvajali za obrazovanje. A službene brojke kažu da su tek tri grada – Vis, Poreč i Požega, za obrazovanje izdvojila iznad 20 posto proračuna, osam ih je izdvojilo između 10 i 20 posto, dok su svi ostali na razini izdvajanja ispod 10 posto. Čak 20 gradova izdvojilo je ispod 1 posto.

Prema portalu Gradonačelnik.hr, jedinice lokalne samouprave, osnivači osnovnih i srednjih škola još uvijek se izjašnjavaju o ovogodišnjim smjernicama za izradu školskih ustanova i programa odgoja i obrazovanja koje je izradilo Ministarstvo obrazovanja, a u kojima je zaključeno da postojeća Mreža i uvjeti rada u većini osnovnih škola nisu optimalni. Odnosi se to na broj učenika i razrednih odjela, stanja zgrada, opremljenosti, rada u smjenama, iskorištenosti objekata te ulaganja u infrastrukturu i opremanje. Naime, kako se ističe u ocjeni Ministarstva, uvjeti u školama su neujednačeni, a nije vidljiva niti jasna strategija osnivača u sustavu financiranja školskih ustanova i njihovih kapitalnih ulaganja te investicijskog održavanja.

Brigu o osnovnim školama u načelu vode gradovi i većina njih, ovisno o financijskoj situaciji, želi pružiti što bolje uvjete za nastavu, a korak dalje idu oni koji financijski pomažu primjerice, siromašnijoj djeci u financiranju obroka ili naprednoj djeci u dodatnoj nastavi.

Nakon Visa, Poreča i Požege, po proračunskom udjelu za obrazovanje ističu se Bakar, Oroslavje, Dugo Selo, Imotski, Klanjec, Bjelovar i Sinj.

Izvor: Gradonačelnik.hr