Petak, 26 Srpanj 2019 10:51

Ravnateljici Gradske knjižnice i čitaonice Lipik dodijeljen novi mandat

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

ODRŽANA 15. SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA GRADA LIPIKA - 

LIPIK - Vruće ljetno popodne nije bilo prepreka lipičkim gradskim vijećnicima kako bi se okupili 25. srpnja u velikoj vijećnici Gradske uprave i održali petnaestu po redu sjednicu Gradskog vijeća. Osim trinaest gradskih vijećnika, sjednici je prisustvovao gradonačelnik Vinko Kasana zajedno s predstavnicima gradskih stručnih službi, ali i direktorima gradskih tvrtki.

Odmah nakon utvrđivanja kvoruma, predsjednik Gradskog vijeća Mladen Dolić (HDZ) otvorio je aktualni sat, a prva se s pitanjem javila Marija Klapka Marinić (HDZ). Uvažena je vijećnica pitala da li je moguće postaviti uspornike u Vukovarskoj aveniji u Lipiku s obzirom na to da je ondje velika koncentracija male djece, a u neposrednoj su blizini i dječja igrališta. Gradonačelnik Kasana je potvrdno odgovorio, a osvrnuo se i na to da postoji i zahtjev Mjesnog odbora Lipik da se uspornici postave u navedenoj ulici, kao i u Frankopanskoj ulici u Lipiku.

Vijećnika Vladu Stakora (HDZ) je zanimalo kad se konkretno može očekivati početak radova izgradnje dječjeg vrtića u Poljani s obzirom na to da je nedavno potpisan ugovor o izgradnji između tvrtke Maksim IV d.o.o. i Dječjeg vrtića "Kockica" u vrijednosti 7.259.984,75 kuna s PDV-om. Gradonačelnik je odgovorio kako bi se s radovima ubrzo trebalo krenuti te da će se na tome i inzistirati.

Ivan Pleša (HDZ) je upitao postoji li mogućnost da se u lipičkoj ulici Matije Gupca postavi semafor koji se uključuje po prekoračenju brzine, slično onome semaforu koji se nalazi na ulazu u Daruvar, budući da su se u toj istoj ulici nedavno dogodile dvije prometne nesreće, ali i s obzirom na to da ondje vozači baš i ne poštuju ograničenja brzine. Rečeno je da ta ulica treba ići u rekonstrukciju, a u planu je i aglomeracija tako da bi to sve trebalo biti regulirano. Nakon još nekoliko pitanja vijećnika i završetka aktualnog sata prešlo se na dnevni red sjednice koji se sastojao od samo tri točke.

Prva se točka odnosila na Odluku o davanju suglasnosti za dugoročno zaduženje Dječjem vrtiću Kockica Lipik, što su vijećnici usvojili jednoglasno bez rasprave.

Naime, radi se o tome da je Dječji vrtić Kockica sklopio Ugovor o financiranju projekta Izgradnja Područnog vrtića Poljana s Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Sredstva za realizaciju ulaganja osigurat će se iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj putem Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju i proračuna Grada Lipika, a zbog plaćanja radova, roba i usluga u postupku provedbe investicijskog projekta Izgradnje Područnog vrtića Poljana, Dječjem vrtiću "Kockica" gradski su vijećnici dali suglasnost za dugoročno zaduženje.

Sljedeća točka dnevnog reda, također jednoglasno usvojena, odnosila se na Odluku o dopuni Odluke o uvjetima, cijeni i postupku prodaje građevinskog zemljišta u Poduzetničkoj zoni II.

Kako stoji u obrazloženju Gradsko vijeće Grada Lipika je u prosincu 2014. godine donijelo Odluku o uvjetima, cijeni i postupku prodaje građevinskog zemljišta u Poduzetničkoj zoni II koja je objavljena u Službenom glasniku Grada Lipika br. 10/14. Člankom 7. navedene odluke predviđene su obveze kupca građevinskog zemljišta (investitora) s jasno određenim rokovima u kojima je potrebno započeti radove na izgradnji objekta (2 godine od sklapanja ugovora) te obavljati gospodarsku djelatnost (3 godine od sklapanja ugovora). Nakon skoro 5 godina primjene predmetne odluke pokazalo se da zbog administrativnih, ali i drugih razloga na tržištu dolazi do problema u poštivanju rokova za početak izgradnje objekta i obavljanja gospodarske djelatnosti. Budući da je posljedica proboja navedenih rokova raskid ugovora, predloženo je Gradskom vijeću Grada Lipika da ovom dopunom odluke omogući, u za to opravdanim slučajevima, gradonačelniku da samostalno odlukom dozvoli produženje rokova za početak izgradnje i obavljanja gospodarske djelatnosti za dodatnih godinu dana.

Posljednja točka je bila Odluka o imenovanju ravnateljice Gradske knjižnice i čitaonice Lipik, a dosadašnjoj ravnateljici Jasni Molnar Kukić povjeren je jednoglasno još jedan četverogodišnji mandat.

Pod točkom "različito" vijećnik Derenj je kazao da postoji potreba ugradnje klime u prostor vijećnice, a s njime se složila i većina vijećnika. Vijećnica Žili je istaknula da postoji interes za smjenski rad (produženi rad) Dječjeg vrtića "Kockica" u Lipiku, a vijećnik Milan Vlajković(HDZ) je upitao jesu li zaživjele mjere potpore mladim obiteljima za korištenje mjera Programa socijalnih mjera – pomoć pri rješavanju stambenog pitanja mladih obitelji, na što je potvrdno odgovoreno.

Izvor: compas.com.hr