Ispiši ovu stranicu
Petak, 26 Srpanj 2019 15:03

Održana 10. Izvanredna sjednica Županijske Skupštine Požeško-slavonske županije

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

POŽEGA - Vijećnici su odradili 10. Izvanrednu sjednicu Županijske Skupštine Požeško-slavonske županije, sa 4. točke dnevnog reda te su usvojene sve točke.

Točke dnevnog reda bile su: 1. Prostorni plan Požeško-slavonske županije - konačni prijedlog III. Izmjena i dopuna, 2. Prijedlog Odluke o funkcionalnoj integraciji zdravstvenih ustanova radi organiziranja obavljanja  djelatnosti hitne medicine na području Požeško- slavonske županije, 3. Prijedlog Odluke o kriterijima za određivanje zakupnine za poslovni prostor koji u zakup daje Dom zdravlja Požeško-slavonske županije, 4. Prijedlog Odluke o broju ordinacija koje će djelatnost obavljati u okviru Doma zdravlja Požeško-slavonske županije.

- Od samoga početka ovog projekta susreli smo se sa problemima koje smo morali riješiti kako bi došli do realizacije. Na prostoru Kamenske nalazi se stanište zaštićenih vrsta leptira i ptica te smo iz tog razloga morali ostvariti suglasnost na stratešku Studiju utjecaja na okoliš. Moram izraziti da sam ponosan što smo uspjeli u tome i zahvaljujem se svima koji su bili uključeni u dokazivanje važnosti projekta izgradnje akumulacije. Važnost akumulacije je višenamjenska, osim sprječavanja poplava te navodnjavanja, ali i elektrifikacija i izgradnja pripadajući objekata, sve u svrhu promjene Prostornog plana. Hrvatske vode kao investitori krenuti će u provedbeni zadatak i pripremati svu dokumentaciju u narednih godinu ili dvije, kako bi ovaj kapitalni projekt na prostoru naše Županije bio izgrađen. U zadnjih nekoliko dana dobili smo i sve potrebne suglasnosti te potvrdu da su svi dokumenti pripremljeni zakonski, ne postoje ograničenja, a na temelju ove odluke koju ste danas donijeli, slobodno možemo reći kako su sve temeljne predradnje napravljene. Napokon ćemo dobiti vitalan objekt čija svrha nije samo obrana od poplava već ima i turističke potencijale za gospodarski razvoj u središnjem dijelu naše županije - rekao je župan Alojz Tomašević.

Gradonačelnica grada Pleternice i potpredsjednica Županijske skupštine Antonija Jozić također je iznijela par riječi o odluci Skupštine.

- Ponosna sam kao dionik ove Skupštine da smo danas donijeli važne izmjene Prostornog plana naše Županije u vrijeme kada stvaramo jednu kapitalnu vrijednost na ovom prostoru. Više od 50 godina govori se o akumulaciji Kamenska i sretna sam da sam dionik vremena kada se konačno taj problem rješava. Kao gradonačelnica grada Pleternice, govorim iz perspektive grada koji je pretrpio i trpi velike poplave u razdobljima kada se pojavljuju vremenski ekstremi i ovaj projekt izuzetno je bitan, za zaštitu i obranu građana i kućanstava te gospodarstva u cijelosti. Podsjetit ću na vrijeme 2014. godine kada je na području samo grada Pleternice šteta od poplava bila u visini od 60 milijuna kuna. O drugim beneficijama koje dobivamo, turističkim potencijalima i razvoju gospodarstva, vezano za korištenje obnovljivih izvora energije već je sve rečeno, ovom prilikom se samo u ime građana grada Pleternice kao gradonačelnica zahvaljujem da smo uspjeli u Prostorni plan uvrstiti izmjene, odnosno ovaj projekt za koji znam da imamo zeleno svjetlo i od strane Vlade Republike Hrvatske da ide dalje te da se financira u okviru europskih fondova u narednom periodu -  rekla je Antonija Jozić.

Županijski vijećnici jednoglasno su prihvatili Odluku o funkcionalnoj integraciji zdravstvenih ustanova radi organiziranja obavljanja djelatnosti hitne medicine na području Požeško-slavonske županije. Jednoglasno je prihvaćena i odluka o kriterijima za određivanje zakupnine za poslovni prostor koji u zakup daje Dom zdravlja Požeško-slavonske županije te odluka o broju ordinacija koje će djelatnost obavljati u okviru Doma zdravlja Požeško-slavonske županije.

- Kako bi se ostvarila učinkovitija i kvalitetnija zdravstvena usluga vrlo je važno da ovim reguliramo odnose između zdravstvenih ustanova. Riječ je o povezivanju i automatizmu u donošenju odluka koje nerijetko na terenu mogu biti ključne za život pacijenta - rekao je župan Alojz Tomašević.

Galerija slika