Petak, 23 Kolovoz 2019 14:23

Zbog visokih cijena na Javnim natječajima za vrtić i sportske terene grad Kutjevo će ponoviti natječaje

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

ODGOĐENA IZGRADNJA DJEČJEG VRTIĆA I SPORTSKIH TERENA U GRADU KUTJEVU DO NOVOG NATJEČAJA ZA IZVOĐAČE RADOVA  -

KUTJEVO – Da bi pojasnio javnosti zašto se još ne kreće u izgradnju dva projekta za koja su dobili sredstva od Fondova EU i ministarstava, gradonačelnik Kutjeva Josip Budimir i njegov zamjenik Ivica Malnar obratili su se javnosti na tiskovnoj konferenciji u gradskoj upravi. Natječaje za izvođače radova morali su poništiti jer su veliki nesrazmjeri između procijenjenog troška izgradnje i ponuda koje su prispjele.

 - Prvi Javni natječaj koji je raspisan po javnoj nabavi za izgradnju Sportskih terena koji je procijenjen na 800 tisuća kuna, za koji smo od Ureda za sport dobili 500 tisuća kuna. Dobili smo jednu ponudu na iznos 1,10 milijuna kuna bez PDV-a. Donijeli smo odluku o poništenju jer taj iznos premašuje procijenjenu vrijednost radova. Ponovno smo raspisali natječaj i dobili dvije ponude, jedna od nešto preko milijun kuna a druga na iznos od 1,2 milijuna kuna + PDV. Obje ponude premašuju iznos planirane nabave i sredstva koja je grad Kutjevo bio spreman izdvojiti. Ponovno je došlo do poništenja i raspisat će se i treći krug za izbor izvođača radova.

Drugi projekt Izgradnja novog Dječjeg vrtića, koji smo čekali 45 godina u gradu Kutjevo. Dobili smo milijun eura Europskih sredstava iz Programa ruralnog razvoja. Planirani trošak bio je 6,8 milijuna kuna + PDV. Dobili smo tri ponude od kojih je napovoljnija bila 8,7 milijuna kuna + PDV, a najskuplja 9,2 milijuna kuna + PDV. Sve tri ponude daleko nadmašuju dobivena sredstva i sredstva koja je do iznosa od 1,5 milijuna kuna planirao izdvojiti grad Kutjevo. Ponude su znatno više od sredstava koja mi imamo za taj projekt, te smo bili prisiljeni poništiti i ovaj natječaj. raspisat ćemo novi natječaj, a  ako ne bude građevinskih ponuda koje se uklapaju u naše financijske mogućnosti, morat ćemo ići i na možda novu Odluku gradskog vijeća i pitati građane da li se slažu da se izdvoji još nekoliko milijuna kuna više za Dječji vrtić. To bi morali ići iz kreditnog zaduženja, jer u proračunu ta sredstva nemamo planirana, ili bi ugrozili sve ono što je proračunom planirano, a to su prije svega sredstva za poticanje razvoja gospodarstva, otvaranja novih tvrtki, nova zapošljavanja, sredstva za socijalnu namjenu, sredstva za rad udruga, sredstva za uređenje ulica, putova, nogostupa i ostale infrastrukture – istakao je gradonačelnik Budimir koji je nabrojao da bi na taj način izostalo puno projekata u tek stabiliziranom proračunu i financiranju svih struktura stanovništva na području grada Kutjeva. Tu je svakako izdvajanje do sada 2 milijuna kuna za potpore gospodarstvu, u kojima je novo zaposlenih čak 45 osoba, pretežno mladih, te 30-tak novootvorenih tvrtki, obrta, OPG-a. Socijalni program je težak preko milijun kuna, a za poticanje rada i razvoja udruga izdvojilo se po njihovim zahtjevima 600 tisuća kuna.

Zamjenik Malnar istakao je da se vode vrlo racionalno kada se troše sredstva svih građana, ne žele se ponašati kao pijani milijarderi i trošiti ono što nemaju u proračunu, te da očekuju i povoljnije ponude. kako za izvođenje cijelog projekta imaju 24 mjeseca, ponovit će natječaj i očekuju i povoljnije ponude od građevinskih tvrtki.

Upravo i ovim putem medija, kaže gradonačelnik Budimir žele pozvati sve vlasnike građevinskih tvrtki da daju svoje ponude koje se moraju uklopiti u planirana i osigurana sredstva. Svjesni su činjenice da su građevinari sada zaposleni, a suočeni s nedostatkom radnika, traže daleko više cijene za gradnju.